четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9082 прочитания

    IT JOBS in BG: Как мога да стана .NET програмист?

    Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията за тази позиция, научете от Виктор Цветков, ръководител „Софтуерна разработка“, Телерик Академия
    14 ноември 2018, 16:35 a+ a- a

    Виктор Цветков, ръководител „Софтуерна разработка“, Телерик Академия

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

    За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша. Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България.

    За позицията .NET програмист разказва Виктор Цветков, ръководител „Софтуерна разработка“ в Телерик Академия. Виктор има над 10 години стаж като програмист и ръководител на софтуерни екипи. 

    Какви качества и умения е необходимо да притежаваш, за да станеш .NET програмист?
    .NET платформата е една от най-утвърдените опции за разработка на софтуерни приложения, която предлага богат набор от езици за програмиране, като най-използваните са C#, Visual Basic .NET и F#. Всички тези езици за програмиране са издържали теста на времето и предлагат модерен, структуриран и интуитивен подход за писане на програмен код. Това позволява на хората, които желаят да навлязат в света на програмирането, да го направят максимално бързо. Основните качества, които ще им помогнат по пътя, са упоритост, отдаденост и желание за развитие на логическото мислене.

    Технологиите в днешно време се развиват много бързо, затова начинаещите програмисти трябва да се фокусират върху изграждането на солиден фундамент, който ще им позволи с лекота да работят с различни езици и платформи. Това е и основният ни фокус в програмата Telerik Academy Alpha – да превърнем обучаващите се в т.нар. „problem solvers“ – хора, които могат да установят проблема и да го разрешат по правилния начин, а не просто да пишат код на даден език и платформа.

    Хората с малко или без никакъв предишен опит в програмирането могат да навлязат в тази област лесно и структурирано с помощта на безплатните ни онлайн материали. С нужната мотивация и използвайки материалите, всеки може успешно да се подготви за входните ни изпити по основи на програмирането и да кандидатства в програмата. Следващото издание на Telerik Academy Alpha с .NET стартира на 2 януари, а приемът е отворен до 23 ноември през сайта на Академията.

    Колко време е обучението и колко интензивно?
    Telerik Academy Alpha с .NET е 6-месечна професионална програма за подготовка на младши софтуерни специалисти. С 440 ч. интензивни обучения акцентираме върху практиката и търсените от бизнеса технологични и личностни умения. Участниците усвояват ключови умения и най-новите тенденции в програмирането, докато работят по практически проекти, включително и по задание и с участието на бизнеса. Част от партньорската ни мрежа вече са над 40 водещи технологични компании, целящи да разширят екипите си с отлично подготвен талант. След завършване на програмата участниците могат да започнат работа както при партньор, така и в друга компания от ИТ индустрията.

    Провеждаме обученията от понеделник до петък по 4 часа на ден, но курсистите остават и след това, за да работят самостоятелно или в екип по проектите си, с менторството на трейнърския екип. Също така заделяме 15-20% от програмата за развитието на личностните и комуникационни умения на курсистите и подготовката им за кандидатстване за работа. В днешно време тези умения са също толкова важни за успеха на един кандидат, колкото и технологичните познания.

    С какви технологии се работи най-често на тази позиция?
    В началото .NET платформата се използваше главно за разработка на десктоп приложения чрез Windows Forms и WPF и на уеб приложения чрез ASP.NET. През годините тя се разви много и вече имаме технологии като UWP и Xamarin, които позволяват разработка на мобилни приложения, Unity за разработка на игри, а от съвсем скоро .NET навлезе и във front-end света чрез Blazor.

    С пускането на .NET Core – най-новата версия на платформата, програмистите вече не са ограничени до използването само на Windows операционната система за разработка на своите приложения, което още повече засили интереса към технологията и съответно търсенето на специалисти с опит в областта. Но когато става дума за начинаещи програмисти, те трябва първо да изградят много стабилна база в разработката на софтуер и едва след това да се задълбочат в конкретна технология.

    Какви са основните отговорности, които има един човек на позицията .NET програмист?
    Както и при повечето други езици и технологии, от един младши .NET програмист се очаква първо да се интегрира добре в екипа и компанията - нещо, за което подготвяме курсистите в Telerik Academy Alpha. След това е важно младшият специалист да придобие добра цялостна представа за продукта или услугата, която неговият екип разработва. Само така може да бъде максимално пълноценен с изпълнението на отделните задачи, независимо дали става дума за разработка на десктоп, уеб и мобилни приложения, или игри и front-end разработка.

    Какви са стартовите заплати за позицията .NET програмист?
    Възнагражденията на .NET специалистите варират спрямо сферата, в която работят, и разбира се, техния опит. Когато става дума за младши специалисти, традиционно стартовите заплати варират между 1200 и 2000 лв. Но не заплащането или допълнителните придобивки трябва да бъдат основният привличащ фактор за желаещите да стартират кариера в ИТ сектора. За да са успешни специалисти, те трябва да се интересуват от разрешаването на проблеми, да бъдат постоянно любопитни и да желаят да учат нови неща и да се развиват.

    Вижте още:

    IT JOBS in BG: Как мога да стана JavaScript програмист?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 30 минути
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 1 час
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 1 час
    преди 17 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 18 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 18 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата