сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5988 прочитания

    Ричард Кембъл: Изкуственият интелект е само инструмент, хората задават целите

    Защо развитието на технологиите не бива да ни плаши, разказва експерт с близо 40 години опит в сферата пред Economy.bg
    14 ноември 2018, 17:43 a+ a- a

    Ричърд Кембъл започва да се занимава с програмиране още през 1977. Съосновател е на компанията Strangeloop Networks, придобита от Radware през 2013. Бил е член на борда на директорите на Телерик, преди придобиването на дружеството от Progress Software през 2014. Близо 40 години след старта на своята кариера Кембъл има поглед както върху софтуерната, така и върху хардуерната индустрия, два подкаста и близо 20 хил. последователи в Twitter.

    Срещнахме се с него по време на конференцията DevReach, за да поговорим за развитието на изкуствения интелект. Ето какво сподели той пред екипа на Economy.bg:

    Според Вас има ли в действителност риск хората да бъдат изместени от изкуствен интелект на своите работни места?
    Не мисля, че който и да е трябва да се тревожи, че ще бъде изместен от изкуствен интелект. Мисля, че тази технология само разширява нашите възможности.

    Какви умения трябва да развият младите хора в наши дни, за да се развият успешно в сферата на компютрите?
    За хората, които искат да работят в тази сфера, определено - новите изчислителни модели, да разбират какво означава „машинното самообучение“, „дърво на решенията“ – това са области, в които ще наблюдаваме развитие в сферата на компютърните технологии. Мисля, че ударението в този разговор трябва да бъде поставено върху разбирането за какво ще се използват тези технологии. Възможностите на нашите компютри нарастват с времето. Важният въпрос е дали имаме увереността, че ще използваме тези технологии, за да направим нашето общество по-добро. Но това се отнася само за света на компютрите.

    А за останалите сфери?
    Като цяло ще сме свидетели на една продължаваща промяна в обществото, в която професиите се изменят вследствие на развитието на технологиите постоянно. Това се случва от много време насам. Просто сега става много по-бързо. Предизвикателството ще бъде колко добри сте в това да учите нови неща.

    Смятате ли, че на някакъв етап софтуер ще може да създава самостоятелно друг софтуер?
    Ами това вече се случва. Разполагаме със средства, които автоматизират процеса. Можете да заложите базови инструкции и да получите насреща цялостна рамка. Това се случва от десетилетия насам. Сега се случва в още по-голяма степен.

    Но при тези системи целта, желаният краен резултат се залагат от човек. Смятате ли, че на даден етап изкуственият интелект ще може да създава софтуер, определяйки сам целта?
    Не очаквам нещо подобно да се случи. Не разполагаме с модел, който да обясни какво представлява „целта“ извън контекста на човечеството. Това са инструменти и те служат като оръдия за осъществяването на нашите цели. Въпросът е какви разнообразни цели ще бъдат постигнати и колко ефективно. 

    Т.е. въпреки че при невронните мрежи в известна степен се симулира дейността на човешкия мозък, няма причина да смятаме, че в даден бъдещ момент изкуственият интелект ще стане себеосъзнат?
    В близко бъдеще със сигурност – не. Трудно е да се предвиди какво ще се случи след 20 години. Съществува едно почти научно-фантастично схващане, че ако продължаваме да работим в тази насока достатъчно дълго, системата ще развие свой „ум“, но няма никакви доказателства в подкрепа на това твърдение. Това е нещо, което целенасочено ще трябва да изградим. Определено работим в тази насока, но това е комбинация от науки. В момента се провеждат много проучвания, свързани с функционирането на мозъка, така че да разберем повече за сложните процеси, които протичат в него. В значително по-голяма степен от тази, която сме способни да моделираме на компютър. Самите ние първо трябва да разберем какво означава „съзнателна мисъл“, преди да имплементираме такава в каквато и да е технология.

    Защо развитието на технологиите не бива да ни плаши? Вижте какво сподели Ричард Кембъл, експерт с близо 40 години опит пред Economy.bg
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 минути
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 37 минути
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 1 час
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 1 час
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 3 часа
    преди 6 часа