петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5957 прочитания

    Нина Проданова-Йоцева: Човек не бива да изневерява на ценностите си заради финансови цели

    За ежедневието и предизвикателствата на своята роля, вижте какво сподели съоснователят на ITCE пред Economy.bg
    29 ноември 2018, 15:23 a+ a- a

    Геновева Христова–Мъри и Анелия Касабова, съоснователи на Лигна Груп ООД, Цвети Кьосева, изпълнителен директор на Методия АД и Нина Проданова-Йоцева, съосновател на ITCE са четирите дами, които бяха избрани за част от менторската програма EY Entrepreneurial Winning WomenTM Europe тази година. Предприемаческият клас за 2018/2019 година включва 22 дами, основатели на общо 20 бързоразвиващи се бизнеса от 9 европейски страни. България и Полша са единствените страни от Централна и Източна Европа, които имат свои представители в програмата.

    Свързахме се с всяка една от дамите, за да научим повече за предизвикателствата, с които се сблъскват в ролята си на бизнес лидер. Ето какво сподели Нина Проданова-Йоцева, съосновател на ITCE пред Economy.bg:

    Наскоро приключи първата част от менторската програма на EY - срещата с всички 22 дами предприемачи в Брюксел. Какво бе най-ценното, което си взехте от нея?
    Възможността да се запозная и да се ангажирам в качествено взаимодействие с 21 много старателно селектирани дами-предприемачи и лидери от цяла Европа е много удовлетворяваща и е повод за отворено споделяне на разнообразни гледни токи, подход и опит в бизнеса. Това за мен е едновременно генератор на идеи и възможност за допринасяне. Като цяло определянето на ITCE от E&Y като компания с потенциал за значителен растеж е много ценно само по себе си за мен и за лидерския ни екип, тъй като е утвърждаване на стратегията, която чертаем и на резултатите, които сме постигнали.  

    Опитайте се да опишете какво е да си жена предприемач с едно изречение:
    Да бъдеш жена предприемач е не просто професионален избор, а житейски избор, който аз направих преди 20 години, без да подозирам какво ме очаква, но за мен това е и възможност свободно да се развивам и да експериментирам неограничено с нови идеи за това как компаниите работят и как да преминат през радикални трансформации. 

    Как протича един Ваш типичен ден и какво ви помага да се справяте с предизвикателните ситуации?
    Денят ми започва рано – в 6:15. Закарвам малкия ми син до училището му, за да разговаряме  по пътя с него и да слушаме заедно ранния блок на BBC Channel 5, което и за двамата е много приятен старт на деня. След това денят ми преминава в разговори с екипа, клиенти и партньори на най-разнообразни теми – планиране, обратна връзка, консултации и т.н. Имам и блок от време, в което се фокусирам и работя сама по анализи, презентации, стратегии, планове. Това, което почти не правя, е да одобрявам разходи, оферти или да разрешавам оперативни проблеми, тъй като всички в ITCE взимат самостоятелно решения в ролята си и най-много да се консултират с мен. Задължително спортувам почти всеки ден. Това е моят начин да се освободя от напрежение, да се забавлявам, да общувам със синовете ми и мъжа ми, защото често спортуваме заедно, а и защото това е възможност да излизам от зоната си на комфорт и да напредвам. Вечер разговарям с големия ми син по телефона, защото той е в университет и живее в кампуса. Много обичам и разговорите ми със съпруга ми вечер на по чаша вино. След това прочитам няколко страници преди заспиване и се опитвам да имам хубав сън, защото сънят е много важен за добрата форма за работа. 

    Кое е най-трудното управленско решение, което сте взели в кариерата си?
    Трудни решения взимам често. Едни от най-трудните са били да откажа предложение за партньорство или клиентски ангажимент, но те бяха трудни преди години - преди в екипа да изгладим кристално ясно разбиране за фокуса ни, за ценностите ни и за важността да имаме културно съответствие с партньорите и клиентите, както и за важността да се фокусираме върху малко на брой неща едновременно. Другата група трудни решения е да се разделим с хора, които са изключително продуктивни и имат богати знания, но не са екипни играчи или поне не за нашия екип.

    Каква е Вашата формула за постигане на баланс?
    Бизнесът, семейството и всичко останало в живота ми е силно преплетено и мисля, че не е въпрос на балансиране между тези аспекти, а на интегриране. Например от семейството си често получавам ценна за мен обратна връзка дори за бизнес решенията си, а от работата си с екипа осъзнавам ценни практики, които след това прилагам вкъщи при съвместното планиране на почивки и уикенди. 

    Ако имахте възможност, какво бихте казали на своето 20-годишно аз?
    Да търси съвместната работа, партньорството и качественото взаимодействие в бизнеса и да не прави компромис с избора на хората, с които взаимодейства. Никога финансовите цели не могат да оправдаят времето, което даваш на хора, които не споделят същите ценности и разбирания. Да достигна до това разбиране ми отне години. Също така да си вярваш, да четеш много и да експериментираш с неща, които не са общоприети, защото всичко това ми е помогнало по пътя.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 41 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 18 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България