петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4298 прочитания

    Как повишаването на максималните осигурителни прагове ще повлияе на софтуерния бранш?

    От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева
    30 ноември 2018, 13:17 a+ a- a

    От догодина максималният месечен осигурителен доход става 3000 лева. На 28 ноември Народното събрание прие на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г.

    Как повишаването на максималните осигурителни прагове от 2600 на 3000 ще повлияе на една от най-бързоразвиващите се индустрии в България - софтуерната? Вижте какви прогнози направиха анализатори и представители на бранша по време на представянето на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия, който Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изготвя ежегодно. 

    "Софтуерният бранш е около една пета от ИТ индустрията, но за последните 7 години е най-бързоразвиващият се сегмент", коментира Людмил Стойчев, управляващ съдружник на изследователската агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. "Само преди 6-7 години делът ѝ е бил под 10%. През 2017 софтуерната индустрия е платила 70.6 млн. евро осигуровки. С повишението на осигурителните прагове се очаква да бъдат платени още 15-16 млн. евро. Това означава, че повишаването на данъците за софтуерната индустрия в частта осигурителни вноски е около 20%. Увеличението ще засегне дори и аутсорсинг компаниите и техните планове също ще бъдат преразгледани", смята Людмил Стойчев. 

    "Може би нямаме навика да се оплакваме като индустрия и затова не ни чуват", каза Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ. "Истината е, че вдигането на този праг ще удари 148 хиляди българи, не само от ИТ сектора, но и от други индустрии. И това са хората, които дават огромна добавена стойност. Аз бих нарекъл този данък "данък успех". Ако си успешен и имаш добра кариера в България, ще те накажем - това е посланието."

    "По груби оценки през 2019 от тези 148 хиляди около 25 хиляди ще бъдат от ИТ индустрията, което е по-малко от 1% от работната сила в България. Но 3,13% от осигуровките в България идват от тези 25 хиляди души. През 2011 техният дял е бил 1,69%, т.е. за 5-6 години тази индустрия почти е удвоила прихода си. Ако нещата се развиват в правилната посока, би следвало да очакваме след 7-8 години делът им да премине 10%", посочи Людмил Стойчев. 

    Как повишаването на максималните осигурителни прагове от 2600 на 3000 ще повлияе на софтуерната индустрия?
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 26 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март