петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3186 прочитания

    С кои събития от България и света ще запомним годината?

    Вижте какво отговориха водещи комуникационни специалисти в България на този въпрос
    14 декември 2018, 11:27 a+ a- a

    С кои събития от България и света ще запомним отминаващата година? Зададохме този въпрос на водещи ПР специалисти в България. Вижте как обобщиха годината те:

    Кризисният мениджмънт достигна нови висоти през годината
    Ружа Загорска, изпълнителен директор SiteMedia Consultancy

    Едно от основните събития на годината за България несъмнено беше Председателството на Съвета на ЕС. От една страна, това беше огромен шанс за България да посрещне лидерите на Европа, да представи своите приоритети, да заяви място като равен сред равни. От друга страна, това бе огромно по обем на организацията събитие, поставило на изпитание много професионалисти. Дано сме справили на висота.

    Годината ще се запомни и с многобройните комуникационни кризи, които се случиха. БАБХ, КФН, Търговския регистър, даже и вицепремиер, се оказаха въвлечени в скандали, предизвикани от тях самите с непремерени думи или липса на адекватна комуникация. Кризисният мениджмънт достигна нови висоти през годината. Както и усещането на хората, че може да протестират и да искат да постигнат много.

    В световен аспект, поставянето на самият ЕС под напрежение може би ни се отразява най-много. В много държави популистите използваха страховете на хората и спечелиха избори или взеха много висок резултат. Миграционният натиск не намалява, а не виждаме единна европейска политика, която ясно да дава стратегически хоризонт и конкретни стъпки как ще се отговори на напрежението.

    Това беше и годината на блокчейн технологии, които навлязоха даже в модата и политиката. Очаквам и в България тази тенденция да се налага все повече и повече.

    Съвременните кризи започват от все по-дребни неща 
    Д-р Александър Христов, управляващ партньор на Параграф 42
     
    Светът и България се наелектризираха. Успяхме да видим как по същество всяко отклонение, всяка криза, всяка несправедливост, предизвикват бурни реакции у хората – основно в Западния свят. Виждаме го във всяка сфера – правата на жените и хората с различна ориентация, промени в климата, Брекзит, бурни реакции срещу политици, отделни личности и компании. Разбира се, на места се появяват и гласове на разума, върти се думата overreaction. В България също наблюдавахме процеси, които генерираха бурни страсти и обществено напрежение по какви ли не теми – от плочките по Графа през цените на бензина до шумните арести. Изводът: България и светът стават все по-нажежени и неспокойни, съвременните кризи започват от все по-дребни неща и се разпространяват все по-бързо и все по-далеч. Това е нещо, с което ние, комуникационните специалисти, трябва да сме наясно. И да сме готови да реагираме.
     
    За пръв път една част от обществото си даде сметка каква социална цена плащаме за удоволствието да споделяме какво, къде и с кого вечеряме 
    Александър Дурчев, управител на All Channels Communication Group
     
    Вече е клише да се говори, че комуникационната индустрия се трансформира драматично. 2018 ни даде обаче най-сериозния довод, че това се случва безвъзвратно. Сривът на акциите на големите комуникационни групи и разделянето на най-големия комуникационен холдинг в света WWP с иконичното си СЕО сър Мартин Соръл ни дават много поводи за размисъл. Какво идва след това? Отговорът ще разберем съвсем скоро, въпреки че в момента всеки има своите интерпретации.
    По-генерално аз ще запомня отминаващата година с тръмпизацията на световната политика – десетки скандали, риторика, нечувана в политическия живот отвъд Балканите, която завърши с противоречиви избори, които поставят света в още по-голям риск от турболенции. Скандалът с Кембридж Аналитика и Фейсбук трябваше да е сериозна камбана, която да ни пробуди, за да си дадем сметка кой всъщност е продуктът, който големите социални мрежи продават. За пръв път една част от обществото си даде сметка каква социална цена плащаме за удоволствието да споделяме какво, къде и с кого вечеряме. Иска ми се да вярвам, че 2018 е годината, в която светът започна да се пробужда и започна да си дава сметка за щетите, които причинява на околната среда.   
     
    Промяната в климата започна да променя градовете ни и начинa, по който живеем 
    Грета Колева – Управляващ директор Proximity Sofia / BBDO Group
     
    Климатичните промени станаха реалност, а не термин от научен доклад - наводненията в България и огромните пожари в Гърция, последвани – няколко месеца по-късно, от най-унищожителните пожари в Калифорния. Промяната в климата започна да променя градовете ни и начинa, по който живеем. 
    Изкуственият интелект на IBM победи човек в дебат. Тази новина беше любопитна и страшна, но също е предсказание за бъдещето.
    GDPR - Начинът, по който компаниите събират и съхраняват данни, се промени, което наложи нови методи на работа и беше основна тема месеци наред. 
     
    Ще запомним 2018 г. като годината, която постави много въпроси, пред човечеството, бизнеса и нас като комуникационни специалисти? Ще се самоунищожим ли като цивилизация?  Ще замени ли изкуственият интелект професиите на нашето съвремие? Кои са компетенциите и талантите, които да възпитаваме и изграждаме, за да се адаптираме към новото време? Какъв е моделът, под който трябва да съществуват организациите, за да могат да поддържат експоненциален ръст? Как да създаваме ангажиращо и персонализирано съдържание към нашите потребители, без да сме в разрез с регулациите за защита на лични данни? Това са само малка част от въпросите, които ни вълнуваха през изминалата година и съответно обществото и бизнесът търсеха и ще продължат да търсят отговори на тях и през настъпващата 2019г.
     
    Целият свят започна масирана война срещу фалшивите новини
    Максим Бехар, управител на M3 Communications Group, Inc.
     
    През 2018 всеки ден ни поднасяше интересни събития и ни караше да следим новините доста често с напрежение. В света на социалните медии естествено централно събитие бе скандалът с Cambridge Analytica и Facebook и - вероятно - вследствие именно на това Facebook коренно промени облика си, почти премахна политиката от стените на абонатите си и наложи доста строги мерки за овладяване на езика на омразата и агресията. Смятам, че това е в реда на нещата, беше абсурдно анонимни плювачи да шестват безразборно и да сеят омраза сред хората, които търсят анализи и информация.
     
    От друга страна, ограничаването на новинарските източници на страниците на социалните медии доста затрудни тяхното използване и търсене. 2018 година ще бъде знаменателна и с друго - за първи път целият свят започна масирана война срещу фалшивите новини. Fake news се превърна в истинска заплаха, на която твърде късно реагирахме всички, убеден съм, че през следващите години ще се намери ефикасно оръжие да се справим и с тях. А иначе - интересно световно по футбол в Русия, двете Кореи се събраха и почнаха да си говорят, Буш-старши и Арета Франклин си отидоха от този свят, Тръмп хем спечели, хем загуби междинните избори в САЩ, принц Хари се задоми с американската актриса... Все неща, които кай знае колко няма да променят света. 
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство