събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3068 прочитания

    Каква беше годината за рекламния пазар?

    Вижте коментара на представители на водещи рекламни агенции в страната
    19 декември 2018, 14:37 a+ a- a

    Каква беше 2018 за рекламния пазар? Зададохме този въпрос на представители на водещи рекламни агенции в България. Вижте как обобщиха годината те:

    Стелиана Колева, снимка: личен архив

    Очакваме през 2018 г. 9% нетен ръст на рекламните инвестиции
    Стелиана Колева, директор Обслужване на клиенти в  „Реформа“

    Една нелоша година. След плахия ръст от 1% за 2014  г., с който започна началото на края на „кризата“, и последвалия го системен ръст през следващите няколко години, очакваме през 2018 г.  9% нетен ръст на рекламните инвестиции (близо четвърт от тях - в дигиталните медии), като намираме това за по-скоро консервативна оценка. 

    Все повече агенции се опитват да решават маркетингови проблеми
    Желез Атанасов, директор стратегическо планиране в Noble Graphics

    Желез Атанасов, снимка: личен архив

    2018 беше поредната динамична година за рекламата в световен и локален мащаб. В световен мащаб, все повече агенции се опитват да решават маркетингови проблеми за компаниите и да влагат креативно мислене не само в измислянето на реклами, ами в решаване на проблеми на компаниите.

    Заради мащаба на пазара, тук в България, много агенции отдавна правят това и помагат на марките не само в рекламното обслужване. Това е едно от предимствата на по-малкия пазар – работата между агенция и клиент е наистина партньорство и взаимопомощ, а не просто добро пожелание.

    Рекламодателите все още подхождат консервативно към дигиталните канали
    Иванка Кючукова, изпълнителен директор на Havas Group България

    Иванка Кючукова, снимка: Юлиян Донов

    Отиващата си 2018 г. беше година на нарастващи инвестиции, като този ръст сякаш не отразяваше реалния потенциал, съответно не изглеждаше съразмерен и с еднаква тежест за отделните канали. Рекламодателите все още следваха установеното, битуващо статукво при алоциране на инвестициите си. Водеща продължи да бъде телевизията като размер на вложените бюджети, а дигиталните канали, макар вече осъзнати като задължителен елемент от комуникационния микс, все още привличат осезаемо по-малки бюджети спрямо темпа на потребление, влиянието им и степента на реалното им присъствие в ежедневието на медийния консуматор. За определени и ключови аудиторни групи, те дори изместват по значимост и честота на използване телевизията, а за да бъдат достигнати, все още рекламодателите изискват привеждане на множество доказателства и подхождат консервативно, залагайки или на телевизионна реклама, или на директното й репликиране в дигитална среда.  Печатните медии продължиха да спадат като дял от медия микса и инвестициите в тях се свиха още повече. Комуникационните агенции все повече се ориентираха да работят с клиентите си като партньори, а предлаганите стратегии и решения трябваше да отговарят на все повече условия едновременно – да са оптимални откъм бюджет, максимално креативни, все по-често да включват технологични иновации и да носят полза и конкретен измерим резултат за бизнеса.  

    Мартин Димитров, снимка: личен архив

    Големи международни компании работят с локални творчески агенции
    Мартин Димитров, Creative Director/ Nitram Communications 

    Тази година ясно очерта тенденцията големи международни компании да работят с локални творчески агенции. „Кауфланд“ започнаха работа с „Ноубъл Графикс“, ние започнахме да работим за „Загорка“ като част от групата на „Хайнекен“, The Smarts работят за IKEA. Това е резултат от глобализацията, която всъщност доведе до регионализация. Медиите растат, телевизията остава водеща, което е напълно нормално за държави с население под 10 милиона души, каквато страна е и нашата.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години