петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8171 прочитания

    Най-големите митове за професията „Бизнес анализатор“

    Заблудите относно BA сертифицирането и каква е реалната ситуация от гледна точка на бизнеса разясняват Искра Бочева и Мартин Антонов от DataArt
    17 декември 2018, 15:45 a+ a- a

    Професията „Бизнес анализатор“ набира все по-голяма популярност през последните години и немалка част от компаниите, чиято дейност изисква по-сериозен анализ на бизнес процесите, наемат или се допитват до такъв тип специалисти. Що се отнася до сертифицирането на бизнес анализаторите обаче съществуват редица  неясноти, противоречиви мнения и дори заблуди. За да разберем повече по темата, потърсихме гледната точка на двама бизнес анализатори с дългогодишен опит – Мартин Антонов и Искра Бочева, които работят в международната консултантска компания за разработване на индивидуални софтуерни решения – DataArt. Ето кои според тях са най-често срещаните митове относно BA сертифицирането и каква е реалната ситуация от гледна точка на бизнеса:

    МИТ 1: „Наличието на професионален сертификат може да замести първоначалното интервю за работа“

    Мнозина вярват, че сертификатът за бизнес анализатор има достатъчна тежест, за да послужи като доказателство за професионални умения, премахвайки необходимостта от първоначалния етап на подбор при кандидатстване за работа. Практиката обаче показва, че това е доста далеч от истината, смята Мартин Антонов от DataArt. 

    Според него, изискванията за получаване на международно признатите BA сертификати са свързани с наличие на практически опит, което e един вид доказателство, че този човек не е назубрил материята. В същото време обаче това не гарантира умения, които ще са приложими за съответната компания. „Сертификатът със сигурност е хубаво допълнение, но не може да замести едно интервю, дори и начално такова. Компаниите са наясно с това и рядко биха заложили на тезата, че щом един кандидат има сертификат за бизнес анализатор, той е достатъчно квалифициран и може да прескочи първоначалното отсяване“, допълва той.

    МИТ 2: „Няма как да покрия изискванията за сертифициране на IIBA, ако нямам дългогодишен професионален опит“

    Това също е далеч от истината. Вярно е, че трябва да докажете наличието на практически опит, но той е базов. Изискването за ниво 2 (CCBA)  е да имате 3750 часа професионален опит натрупани през последните 7 години, а за ниво 3 (CBAP) - 7500 часа опит в бизнес анализа за период от 10 години. „Въпреки че реално може да се явите на изпит за сертификат с не чак толкова голям практически стаж, според мен процесът трябва да е обърнат и по-скоро сертификатът да е допълнение към вече съществуващ сериозен опит, чрез който той да бъде затвърден. Моите впечатления от практиката показват, че за една компания е много по-важно да наеме бизнес анализатори с познания и умения особено ако анализаторският им опит е натрупан в сферата, в която оперира тази компания. Това има много по-голяма тежест от самия сертификат, а той се явява само допълнителен плюс“, разяснява Искра Бочева от DataArt.

    МИТ 3: „Необходимо е да представя препоръка от работодател, за да се явя на изпит за сертифициран бизнес анализатор“

    Такова условие всъщност няма. От IIBA нямат практика да изискват от вас да предоставите препоръка в писмен вид от работодател, нито пък друг официален документ, удостоверяващ вашата практика. Необходимо е да сте в контакт с мениджърите или клиентите си от миналото, които могат да бъдат потърсени, за да потвърдят вашия стаж и познания като бизнес анализатор. „И тук отново бих добавил, че всеки случай е индивидуален, тъй като това, че даден кандидат е работел на позицията „Бизнес анализатор“, но в действителност е отговарял за нещо съвсем друго, не прави сертификата документ, в който опитът се доказва на 100%, а понякога може да се окаже и чисто формален“, коментира Мартин Антонов. 

    МИТ 4: „Шансовете ми да работя като бизнес анализатор са по-малки, ако не притежавам професионален сертификат“

    Практиката доказва, че това не е вярно и много от наистина добрите и опитни бизнес анализатори не са сертифицирани. „Аз преминах през такъв тип обучение като част от магистърската си програма, но най-голям опит и познания натрупах в процеса на работа. Смятам  сертифицирането за полезно особено ако една компания предоставя услуги на външни клиенти и по този начин презентира услугите си“, смята Искра Бочева. Според нея с много по-сериозна тежест за бизнеса обаче са уменията на съответния бизнес анализатор, способността му да убеждава, да комуникира, да постига баланс и да изслушва, а това не винаги може да се научи.  „Сертифицирането не е задължително условие, но има един съществен плюс и той е свързан с изграждане на умения да се описват спецификациите, които са много важна част от нашата работа“, допълва тя. 

    МИТ 5: „Не мога да се явя на изпит за сертификати като  CCBA и CBAP, ако в момента не работя като бизнес анализатор“

    Моментният ви статус няма нищо общо с правото ви да се явите на изпит. Дори да сте без работа от дълго време или пък да сте временно прекъснали, това не пречи да се сертифицирате, стига да отговаряте на условията за практически опит, описани по-горе. „По-важни тук са мотивите, с които човек решава да се запише на такъв курс – дали е защото смята, че този сертификат ще му помогне да си намери работа, след като дълго време не е успял, или защото иска да затвърди уменията и познанията си и да ги надгради. Според мен сертификатът има много по-голям смисъл, ако говорим за втория случай“, смята Мартин Антонов.

    МИТ 6: „BA сертифицирането е неоправдана инвестиция“

    Подобна теза е също толкова крайна и невярна, колкото и да се смята, че сертификатът е задължителен за професията на бизнес анализатора. "По мое мнение това, че един специалист е решил да изкара подобен курс и да се яви на изпит, е индикация за други важни личностни качества“, смята Мартин Антонов. Според негоо BA сертификатът, магистратурата, както и всякакъв вид по-сериозно обучение дават информация за човека, за това колко отдаден е той на работата си, колко понася натоварвания, как се справя със стреса. „Със сигурност сертифицирането би било полезно и от гледна точка на знания, свързани с добри практики, които могат да бъдат прилагани в бизнес среда. А и няма по-ценно нещо от това човек да получи награда за усилията си – било то диплома или сертификат, особено ако те са подплатени с реални умения, познания и личностни качества“.

    Вижте още:

    Любимият въпрос на интервю за работа на Любомира Атанасова, DataArt България

    Как протича интервю за работа в DataArt България?

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla