петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6468 прочитания

    Защо един чужденец направи филм за България?

    Какво накара един германец да снима филм за страната ни? Вижте какво сподели Джулиано Долло пред Economy.bg
    27 декември 2018, 09:19 a+ a- a

     

    Изглежда като рекламен филм на България. Видеото обаче е дело на германец, който сякаш се обяснява в любов към страната ни с него.

    Вижте видеото:

    Каква е мотивирало един чужденец да направи филмче за България? Economy.bg попита автора Джулиано Долло.

    Джулиано, защо реши да направиш филм за България?
    Роден съм в Германия, но съм на наполовина българин по майчина линия и имам двойно гражданство. Мога да чета и говоря на български, но имам трудности с писането. Като дете през годините често посещавахме дядо и баба в България по време на празниците. Оттук идва и връзката ми с България. Никога обаче не съм имал възможността истински да се насладя на различните места и традиции в страната, защото като малък зависех от родителите си. През по-голямата част от времето оставахме в родния град на майка ми – Добрич, или във фермата на баба ми и дядо ми в село Подслон.

    Каква беше мотивацията ти да заснемеш видеото?
    Мотивацията дойде след една много депресираща 2017 година, след като преживях серия от лични и професионални неуспехи, които ми попречиха да следвам мечтата си да стана независим артист. Така реших да се освободя от самоналожените ограничения и да се отдам на амбицията си да създам съдържателен филм, който винаги да ми напомня за корените ми, но не само като произход, а и като манталитет и вярвания. Освен това исках да се предизвикам да разширя способностите си по отношение на правенето на филми и да създам възможности за нови контакти, проекти и професионални ангажименти.

    Къде е сниман филмът?
    Исках да покажа различни пейзажи. За съжаление, можех да си позволя само разходите за пътуване от Северното до Южното Черноморие и в София. Щеше ми се да получа някакво финансиране от страна на властите, така че да покрия повече места (и опитах да вляза в контакт с Министерство на туризма).
    От Север на Юг местата са:
    Нос Калиакра, Стожер, Добрич, Бургас, Варна, Обзор, Слънчев бряг, Черноморец, Созопол, Дюни, Велика, Царево, Синеморец, Кости, Резово.
    От Изток на Запад местата са: Изворище и София.

    Колко време ти отнеме заснемането?
    Препродукцията, идеята и планирането на видеото стартираха през април 2018. Заснемането беше разпределено в рамките на осем седмици от края на юли до края на септември. Постпродукцията и монтажът отнеха най-много време – през октомври и ноември, като в някои седмици на ден работих по 14 часа. Някои сцени във филма с продължителност от по-малко от секунда отнемат три часа за монтаж.

    Филмът посветен ли е на някого?
    На първо място той е посветен на любимата ми баба Мария, която почина миналата Коледа. Отдал съм й почит в края на филма. На второ място филмът е посветен на мен като източник на вдъхновение и мотивация, към който мога да се обърна винаги, когато имам нужда.

    Имаш ли планове да го представиш някъде?
    Планирам да го представя на различни фестивали за късометражно кино в Европа, както и да кандидатствам в различни киноучилища с него. Аз съм самоук фотограф и оператор. Започнах да се занимавам със снимане като хоби преди 15 години и през годините усъвършенствах тези умения с различни лични и комерсиални проекти, докато през 2017 не стартирах свой бизнес. Затова ще се опитам да продам филма на някоя туристическа компания или списание в България или в други страни.

    Какво би посъветвал хората, които в момента преминават през труден период? Как да намерят вътрешна сила, за да реализират потенциала си?
    Обичам да цитирам Шакти Гауейн, която казва: "Има универсална, интелигентна живителна сила, която съществува във всеки и всичко. Тя присъства във всеки от нас като дълбока мъдрост, като вътрешно познание. Можем да достигнем този прекрасен източник на познание и мъдрост чрез интуицията ни, чрез вътрешния глас, който ни нашепва кое е правилно и вярно във всеки момент". 
    В този смисъл препоръчвам на хората по цял свят, които се чувстват зациклили, да следват своята ИНТУИЦИЯ, да продължат напред, да прибавят цвят към живота си, да променят из основи мисленето си. Доверете са на интуицията си, имайте куража да излезете от зоната си на комфорт. Преодолейте сковаващия страх от провал и се научете как да си стъпвате на краката отново със смирение, защото с всеки урок ще ставате по-силни и ще посрещате новия ден с гордост и решителност, създавайки желаната история на живота ви.    
    Освен това няма нищо лошо да помолите за помощ. Само се уверете, че сте се заобиколили с хора, които ви помагат да реализирате потенциала си и да излезете от "блатото на депресията", а не да ви дърпат надолу. И когато отново се почувствате притиснати от тези сковаващи чувства, осъзнайте, че от вас зависи да се измъкнете.

    Как човек може да продължи, ако се чувства изгубен?
    Като артист обичам да използвам метафори и една от любимите ми е: Пусни се по течението, позволи си да бъдеш разтърсен изцяло от бурните вълни и спокойните води, на които постоянно сме изложени. След това пренареди и премести мястото, на което ти е отредено да бъдеш, фокусирай се и се подготви за следващата заформяща се в далечината вълна, която ще те разтърси отново. Бъди пират и направи това море, наречено живот, своето най-голямо приключение!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 23 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 42 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 57 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research