сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9440 прочитания

    Ще продължи ли поскъпването на имотите?

    Вижте прогнозите на мениджъри от различни компании
    08 януари 2019, 13:34 a+ a- a

    През настоящата година не се очаква сериозна промяна в цените на имотите, считат представители на водещи компании за недвижими имоти в България. Възможни ръстове не са изключени, но те ще са минимални и главно при качествените жилища в най-търсените райони. Вижте какво прогнозираха още те пред Economy.bg:

    Страхил Иванов, изпълнителен директор на „Явлена“:

    Предвиждаме около 5% ръст на цените при жилищата

    Купувачите очакват пазарни нива на цените през 2019 година, което ще допринесе за намаляването на техния ръст. Промените в пазара ще окажат влияние на продавачите и ще рефлектират върху офертните цени, предизвиквайки склонност за намаляването им до пазарни нива. 

    През следващата година предвиждаме около 5% ръст на цените при жилищата, като тази прогноза може да бъде променена в посока надолу, след излизане на данните за активността на пазара през четвъртото тримесечие на 2018 г.

     

    Гергана Тенекеджиева, оперативен директор в АДРЕС: 

    Осезаемо поскъпване не се очаква

    През следващата година очакваме минимално покачване на цените на имотите в София. Задържането, на което сме свидетели в момента, ще продължи и през следващите 12 месеца. Въпреки че осезаемо поскъпване не се очаква, евентуален ръст е възможен при качествените жилища в най-търсените райони. Обратната тенденция ще се наблюдава в не толкова атрактивните квартали на столицата при жилищата с недобро състояние, в стари и неподдържани сгради с лош вид на общите части. При тях е възможен лек спад. По-трудното реализиране на твърде големите или маломерни имоти също може да доведе до понижаване на цената, заради изискването за функционалност и оптимално вътрешно разпределение. 

    В страната поскъпването ще бъде незначително, проявявайки се в по-големите градове. През настоящата година наблюдавахме умерен ръст в Пловдив, който очакваме да продължи и през 2019. Причината - засилен интерес към инвестиционните покупки заради избирането на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Не само български, но и чужди клиенти виждат добра възможност за инвестиция в имот и вече се интересуват от предлагането на пазара. 

     

    Ралица Ценова, директор продажби в Home2U: 

    Не се очаква нарастване на цените, нито понижаване

    Ако разгледаме въпроса по линията на времето в дългосрочен план, отговорът винаги ще бъде „Да, ще растат!”. И не само заради световната тенденция за постоянно нарастване на цените на недвижимите имоти, а в частност в България през следващия 5-10-годишен период, заради процеса на конвергенция, в който се намираме, по време на който трябва да постигнем изравняване на цените и доходите с европейските, преди приемането ни в еврозоната.

    Както всички знаем, София е най-евтината европейска столица, що се отнася до недвижимите имоти - за сравнение в Прага цените на кв.м. започват от 2300 Е/м2, във Виена от 3000 Е/м2 и т.н. Ако трябва да разгледаме въпроса още по-краткосрочно и се концентрираме в следващата година - не се очаква нарастване на цените, нито понижаване.

    Ако вземем за отправна точка американската икономика, която диктува икономическите тенденции в световен мащаб (разбира се, с около 1,5-2-годишно закъснение при нас), тя бележи най-дългия си разцвет за последните 80 години - през м. юли ще завърши 10-тата година на подем, винаги след такъв подем следва забавяне, но не е задължително то да е свързано с понижение на цените. У нас през 2019 г. то ще се прояви чрез намаляване броя на сделките и стабилизиране на цените. Спад скоро може да се очаква единствено в цените на по-старото строителство и в по-малките населени места, в които преобладава тенденция на намаляване на населението.   

     

    Добромир Ганев, управител на „Форос”:

    Очакваме спад на ръста на цените

    Въпреки някои прогнози от началото на 2018г. данните на НСИ за Q2/18 показаха, че активността на купувачите на пазара на жилища не отслабва, отчитайки ръст от 7,2%.

    Когато говорим за прогнозиране на развитието на пазара на имоти, трябва да отбележим, че този процес е твърде сложен, тъй като зависи от много фактори, които трябва да бъдат изследвани, а тяхното въздействие поотделно и в съотношения, оценено правилно от икономическа гледна точка. Друг важен факт, който трябва да се отчита, е, че този пазар е и много чувствителен на най-малки промени в макросредата или в политическата обстановка и държавната политика на правителството. Ето защо е разумно да се правят краткосрочни прогнози с хоризонт максимум година. За по-дълъг период прогнозите биха били подвластни на много хипотези и опитите за осъществяването им обичайно цели манипулация на обществено мнение.

    За да се опитаме да прогнозираме тенденциите на пазара на имоти през 2019 г., ще трябва да отбележим евентуалното влияние на няколко основни значими фактора:

    - Макроикономически фактори и състоянието на икономиката: очакванията за поредна добра година, в която БВП се очаква да нарасне с 3.7%, а бюджетът на страната е най-високият в най-новата ни история и е отлична предпоставка за продължаващото подобряване на благосъстоянието и доходите на гражданите и фирмите.

    - Основен лихвен процент, лихвените нива и състоянието на финансовата сфера: с голяма доза сигурност 2019 г. ще даде началото на процеса по плавно увеличаване на лихвените нива, което средно и дългосрочно ще се отразява пряко и на цените на имотите.

    - Нива на инвестиционна активност в сектор жилищно строителство: само за деветмесечието на 2018 г. ръстовете както на издадените разрешения за строеж, така и на започнатото ново строителство са над 50% за големите градове.

    - Инфлация: ако инфлацията през 2019 г. продължи да нараства /каквито са очакванията/, има вероятност този процес отново да „събуди“ желания у дребните инвеститори за вложат част от спестяванията си в имоти.

    Това са само някои от факторите, които ще влияят на пазара и цените на имотите в България. Трябва да споменем значителното влияние и на миграционните процеси, правителствената политика, състоянието на банковия сектор, външните политико-икономически заплахи- последствия от Brexit, обстановка в Турция, икономическите войни, водени между САЩ и големите играчи.

    Вземайки предвид горното и опитвайки се да оценим достатъчно обхватно средата в България, както и знаейки, че на пазара на имоти има висока степен на инертност, прогнозираме спад на ръста на цените и нива от около 2-3% на годишна база.

     

    Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

    Очакваме цените да се задържат около настоящите си нива

    Към момента ръстовете на цените вече се забавят и очакванията ни са да се задържат около настоящите си нива, което ще даде възможност да имаме един стабилен имотен пазар с много добро предлагане през следващите 1-2 години. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 11 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 12 часа
    преди 12 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 15 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 15 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд