четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6480 прочитания

    Какво е важно да знаем за офис стола и как да изберем правилния?

    Вижте какво съветва Радостин Кирилов, консултант по офис обзавеждане
    22 февруари 2019, 10:19 a+ a- a

     Днес по-голямата част от деня на съвременния човек преминава на стола пред компютъра. Неудобният офис стол крие сериозни опасности. Той може да намали продуктивността, концентрацията и да застраши сериозно здравословното ни състояние.

    „При положение че седим по около 7-8 часа на ден в една офис среда, столът заема ключово място и около него  се върти всичко останало. Можем да направим асоциация с матрака, на който спим нощем по около 8 до 10 часа, който е основен фактор как ще се чувстваме през деня и колко сме отпочинали, казва Радостин Кирилов, консултант по офис обзавеждане в ChairPro.

    Как да изберем офис стол, как да го настроим и защо е важно редовно да ставаме и да се раздвижваме? Вижте какво каза по тези и други въпроси Радостин.

    Какви видове офис столове има и по какво се различават?
    Има много видове и категории. Има например посетителски и конферентни столове, чийто дизайн се припокрива в много случаи. Обикновено са мултифункционални. Има столове, които са свързани със зоните на изчакване – т.нар. lounge chairs. Те са по-различен тип модели за релакс, на които човек може да седне и да се отпусне, а да не работи. Поставят се в зоните, които са предназначени за почивка на персонала. Има столове, предназначени за офис помещението за хранене.

    С какво трябва да е съобразен изборът на един офис стол?
    С много фактори. Като цяло дизайнът е водещ, защото той определя визията на стола – какви цветове ще се ползват, какви дамаски, в какъв стил. Дизайнът на стола обаче не е толкова важен, колкото усещането, докато седиш на него. Някои дизайнери наблягат повече на визията, защото е по-атрактивна естетически, дори прекаляват с техните виждания за това какво трябва да представлява един работен стол. Те използват за работни столове визии, които са предвидени за конферентни нужди, защото им се струват много красиви като дизайн, което не е подходящо за служители, които работят по 7-8 часа на ден. Тоест тук трябва да се срещнат дизайнът и ергономията и да се постигне компромис между тях, с оглед на предназначението - за конферентни зали столовете са един вид, за работа - съвсем други.

    Какъв трябва да е офис столът за продължителна работа пред компютър?
    Това е най-важният тип стол, защото е отговорен за работата на служителите и за това те да са с добро здраве. Хубаво е ергономичните механизми да са повече, за да осигуряват честа смяна на позите и повече движение за тялото, докато седим. Най-полезни са подвижната в наклон и височина облегалка и променящата се в дълбочина седалка, подлакътниците, които е хубаво да се движат на височина, встрани и на дълбочина и подглавник, който също е хубаво да следва наклона на главата ни, както да се променя във височина.

    Гърбът ни трябва винаги да усеща опората на облегалката, която да се движи по нас (по позицията на гърба), а не ние по нея. Понякога, за отмора, можем да работим и силно облегнати назад. Височината на облегалката също е важна за опората и е хубаво да се променя чрез механизъм, защото така се приспособява към различния ръст на седящите.  Материята на тапицерията е друг фактор, който е от значение. Препоръчвам еко кожа или естествена кожа, тъй като те са проветриви, лесно се поддържат и са издръжливи на времето. Но и текстилната дамаска не е за пренебрегване, стига да е висококачествена и да не се протрива лесно.

    Люлеещият се механизъм е полезен пък за осигуряване от една страна на психически комфорт с успокояващ ефект, но и за осигуряване приятно движение на гърба, който винаги е опрян в облегалката. Колелцата са друг важен фактор за офис стола, който осигурява движение и лесна подвижност на къси разстояния, без да е необходимо да се става за най-малкото нещо.  

    Неслучайно инженерната мисъл на производителите върви в посока как да направят офис столът по-разчупен и адаптивен. Затова механизмите на тези модели са най-сложни и се набляга на най-голямо развитие откъм дизайн и функционалности. 

    Какви задължителни настройки за регулиране е хубаво да правим на стола, за да нямаме проблеми после?
    Мога да дам следните конкретни препоръки - дълбочината на седалката да е 5 см от свивката на коляното; височина на облегалката - индивидуално, според ръст и усещане; оптималната височина на подлакътниците да е 16-20 см; височина на бюрото - между 68 и 76 см; клавиатура - с до 15 градуса наклон, а мониторът да е на разстояние 80 см. от лицето и  с наклон 35 градуса.

    Как столът ни влияе?
    Най-малкото има мотивиращо влияние върху служителите. Когато кандидатстваш за работа и влезеш в един офис с хубави на пръв поглед столове, вече имаш позитивна нагласа към тази фирма. От гледна точка на седене мотивацията идва, когато човек се чувства пълноценен на стола, който ползва и, съответно не го тормозят болежки и проблеми. Освен това хората обичат да се хвалят един на друг кой на какъв стол седи. Видът стол вече е въпрос на имидж. Особено при ИТ фирмите. Дори за новопостъпващите кадри е важно да им се предлага и подходящо оборудване – удобни столове, мощни компютри и други.

    Защо е важно редовно да ставаме от стола и да се раздвижваме?
    Не трябва да забравяме да ставаме и да се раздвижваме през 40 – 60 минути в името на здравето. Защото, ако  човек седи постоянно, става непродуктивен. Не е нужно да правим специални упражнения. С кратките разходки елиминираме умората, която сме натрупали до момента от това, че седим в едно и също положение. Така се затормозява организмът. По този начин „раздвижваме“ и мозъчната дейност и после се фокусираме по-добре.

    Препоръчвам и така нареченото „динамично седене“, което няма да замести нуждата от разходки, но е полезно  от гледна точка на доброто състояние на опорно-двигателния ни апарат и на добрата концентрация. „Динамично седене“ означава моделът на стола да позволява да извършваме различни движения, а не да повтаряме едни и същи, да може лесно да нагласим всяка негова част във всеки миг, лесно и бързо, към нуждите на моментната ни поза.

    Как изглежда столът, на който седите Вие?
    Обичам да тествам новите модели, които потенциално ще вкарваме в асортимента си - и преди, и след като ги вкараме. Така придобивам реална представа за позитивните и негативните им черти, за да можем да сме директни и изчерпателни в предлагането им и препоръките ни към клиентите. Така например в момента от около 3 седмици седя на модел ChairPro 1000 H, който е един от най-масовите ни модели, и разбира се  възхищавам се на това какво този стол може да даде на седящия. Наистина отличен модел в своя клас.

    В момента седя и пиша полегнал докрай назад. От повече от година ползвам стол с регулируем на височина, дълбочина и ъгъл подглавник, 3D движение на облегалката, регулируема в дълбочина анатомична седалка от пяна, покрита в естествена кожа и други механизми (Wagner Alumedic Limited Edition).

    Вкъщи ползвам ергономичен офис стол с висока облегалка, регулиране на силата на люлеене напред и силата на люлеене назад посредством два отделни бутона и с възможност за заключване на седалката в три позиции (HAG H05). Съчетавам го с  височинно регулируема маса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 45 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа