четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12376 прочитания

    Изкуственият интелект ще остави без работа хората на средно ниво

    Д-р Хироши Ямакава, водещ японски изследовател в областта на изкуствения интелект, пред Economy.bg
    28 февруари 2019, 15:38 a+ a- a

    След 2030 изкуственият интелект ще изпревари в много отношения човешкия интелект, прогнозира по време на лекция в София водещият японски изследовател в областта на изкуствения интелект д-р Хироши Ямакава. Това ще има много последици за обществото ни. Затова според ученият от решаващо значение за всички ще е да се обединят в името на хармонията на изкуствения интелект с човека. Ямакава предвижда, че САЩ и Китай вероятно ще останат лидери в разработването на изкуствен интелект.
    Д-р Хироши Ямакава е директор на Лабораторията за изкуствен интелект Dwango в Токио. Той беше у нас за лекция в Българската академия на науките на тема „Бъдещето на изкуствения интелект в хармония с човека“. Организатори бяха БАН и Посолството на Япония в България.

    Как ще се развие изкуственият интелект в бъдеще, трябва ли да се страхуваме от него, как можем да контролираме технологията, кои страни са лидери по отношение на AI, как България може да се подготви за промените, кои професии ще бъдат унищожени и какви нови ще възникнат – Economy.bg попита японския изследовател д-р Хироши Ямакава.

    Д-р Ямакава, темата на Вашата лекция днес е „Бъдещето на изкуствения интелект в хармония с човека“. Можем ли наистина да живеем в хармония с AI?
    Изкуственият интелект трябва да ни е от полза. Това обаче ще зависи от действията ни през следващото десетилетие. Опитваме се да развиваме технологията в тази посока.

    Как ще се развие изкуственият интелект в бъдеще, трябва ли да се страхуваме от него и как можем да контролираме технологията?

    На какъв етап е развитието на изкуствения интелект? Какви задачи може да изпълнява той в момента?
    В момента прогресът по отношение на т.нар „дълбоко учене“ (deep learning) позволява да се извършват следните задачи: разпознаване на обекти в снимки (image recognition), разпознаване на реч (speech recognition) и превод. Приложението на този етап най-вече е в разпознаването.

    Прогнозирате, че след 2030 ще станем свидетели на раждането на „общия“ изкуствен интелект - AGI. Трябва ли да се страхуваме от него?
    Разбира се, има рискове, защото това е много мощна технология. Винаги има рискове и ползи. Трябва да вземем мерки за контрол на тази технология. Тъй като AGI няма да се появи толкова скоро, имаме шанса да разработим методи за ограничаване на рисковете от технологията.

    Ако „общият“ изкуствен интелект изпревари човешкия интелект, как ние ще можем да го контролираме?
    Няма един прост метод за контрол. Трябва да се помисли как да се осъществява надзор над поведението на тези системи. Така или иначе има твърде много видове изкуствен интелект и хората няма да могат да контролират всичко. Може би ще се стигне дотам, че една система изкуствен интелект ще осъществява надзор над друга.

    Целта на Вашата организация е да „създадете човекоподобен изкуствен интелект на базата на архитектурата на човешкия мозък“. На какъв етап сте в момента? И не се ли страхувате, че ще създадете чудовище, което няма да може да спрете?
    Това е цялостен проблем на AGI. Той може да намекне, че може да се пробва да оцелее сам. В този случай може да опитаме да спрем AI чрез т.нар. kill switch механизъм, но той може да пробва да ни попречи да го направим. Важен момент тогава ще е възможността за corrigibilty, т.е. да се намесим в действията на AI.

    Кои страни са AI лидери, как България може да се подготви за промените, кои професии ще бъдат унищожени и какви нови ще възникнат?

    Казват, че изкуственият интелект е новата космическа надпревара днес. Кои страни са лидери в разработването на AI?
    Китай се възползва доста добре от AI, защото има възможност лесно да събира голямо количество лични данни за разлика от Европа. Изкуственият интелект може да работи много добре, когато разполага с голямо количество данни. Това е причината Китай да се представя добре. Голям прогрес в това отношение са наблюдава и в САЩ, много американски университети работят по тази технология. С разработка на AGI – следващото ниво изкуствен интелект, се занимава и британската компания DeepMind, която много експерти считат за топ организация по отношение на AGI. Друга подобна компания е американската OpenAI. Китай също се опитва да ги догони чрез много проучвания.

    Как малки страни като България може да се подготвят за AI революцията?
    Основното нещо е образованието. Трябва да си дадем сметка за настъпващите промени и да се адаптираме чрез адекватни решения.

    Ще увеличи ли изкуственият интелект пропастта между богати и бедни? Тези, които притежават роботите, ще владеят света, предупреди неотдавна немски футурист.
    Живеем във времена на капитализъм и тази икономическа система ни кара да вървим в тази посока. Не можем да избягаме от тази структура.

    Как можем да се подготвим за бъдеще без работа?
    Много страни експериментират с идеята за базов доход.

    За кои професии има най-голям риск хората да бъдат изместени от изкуствен интелект?
    Ще бъдат засегнати хората на средно ниво, защото те изпълняват ясно формулирани задачи, които лесно могат да бъдат осъществявани от изкуствен интелект. Така че хората на средно ниво ще изгубят работните си места. Много задачи в офиса вече се осъществяват от компютър и за тях има риск да изчезнат.

    Какви нови професии може да възникнат?
    В момента изкуственият интелект не се справя много добре с креативността. Освен това много важна ще е ролята на координаторите, които ще решават коя задача ще бъде осъществена от AI и коя от хората.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк