петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11609 прочитания

    JOBS in BG: Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    За професията и възможностите разказва Людмил Бързев, който разработва и предлага облачно базирани инфраструктурни решения в HeleCloud
    29 март 2019, 10:50 a+ a- a

    Людмил Бързев е част от екипа в HeleCloud – технологична компания в платформата на Amazon Web Services (AWS), създадена през 2016 г., с офиси в Лондон и София.  Завършил е Техническия университет – София с бакалавърска специалност „Автоматика, информационна и управляваща техника“. Има и магистърска степен в областта на електронното управление. Кариерата му стартира още по време на обучението в университета като ИТ съпорт специалист. През годините заема различни позиции като solution designer, младши и старши инфраструктурен архитект, както и ръководител екип. В HeleCloud започва на позицията инженер по облачни услуги преди година и половина, а в момента е консултант по облачни услуги.

    Срещнахме се с Людмил, за да ни разкаже повече за работата си. Какви са основните отговорности, какви умения и качества са нужни, как се поддържа квалификацията и кои са най-големите заблуди за облачните услуги. 

    Какво е да работиш като инженер/консултант по облачни услуги в HeleCloud?

    Какви са основните отговорности на консултанта по облачни услуги?
    Консултантите по облачни услуги при нас имат широк спектър от отговорности – както технически, така и организационни. Основната задача е да разработват и предлагат облачно базирани инфраструктурни решения, които в най-висока степен да решават бизнес проблеми на клиентите ни.  Постигаме го чрез налагане на добрите DevOps практики и се базираме почти изцяло на Amazon AWS (Amazon Web Services). Разбира се, не участва само един човек, а екип от специалисти с богат опит и познания в ИТ индустрията. След като техническото решение вече е ясно и одобрено, консултантите вземат участие и в имплементацията на проектите.

    Организационните ми отговорности включват планиране на работата, оценяване на задачи и комуникиране с клиентите относно прогреса в даден проект. Често се включвам и в интервюирането на кандидати за работа. 

    Как типично протича един работен ден?
    Денят ми започва с кафе. В HeleCloud имаме гъвкаво работно време, което ми позволява да идвам по-рано на работа, за да избегна задръстванията. 

    В компанията работим по agile методология и планираме работата си обикновено за седмица или две напред. Това ми дава ясна представа с какво точно ще се занимавам през деня.

    Опитвам се сутрин да работя по по-високо приоритетни задачи, тъй като съм по-продуктивен. Тук попадат разработването на дизайни, писане и имплементация на код, оптимизации на съществуващи среди. Следобедите се занимавам със задачи, изискващи по-малко мозъчни цикли като срещи, планиране и документация.

    Динамиката на работата понякога налага промени в първоначалния план, но пък това я прави интересна.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Може би най-важното нещо е да обичаш това, което правиш. Работим в доста динамична среда и нещата се променят бързо. Нови технологии се налагат на пазара. За да бъдем в крак с иновациите, ученето е постоянна част от ежедневието ни. За да се справи с динамиката, човек трябва да обича работата си и тя да не му тежи.

    Що се отнася до умения, консултантът по облачни услуги трябва да има широки познания по различните технологии в индустрията като операционни системи, компютърни мрежи, автоматизация. Опит в програмирането също не е излишен. Работата с клиенти пък изисква добри комуникационни умения.

    Как поддържаш знанията и квалификацията си?
    На първо място чрез колегите. Имам късмета да работя с млади и много талантливи хора, от които научавам по нещо ново всеки ден. Старая се да следя специализирани ресурси относно технологията, която разработваме, като whitepaper-и и блог постове. Когато мога, посещавам и събитията на локалните AWS  и HashiCorp потребителски групи. Там се срещам с колеги от други компании, с които споделяме опит. Като инженери и консултанти по облачни услуги в HeleCloud преминаваме и необходимата сертификация за работа с AWS.

    Какви са възможностите за развитие?
    Възможностите за развитие пред един консултант са както хоризонтални, така и вертикални. Облакът (Cloud) е необятна технология. Съществуват буквално стотици услуги, решаващи различни проблеми. Amazon, както и другите облачни доставчици разработват нови услуги по-бързо, отколкото аз съумявам да прочета за тях. Работата ни позволява да се докосваме до нови технологии постоянно, оттам натрупването на много нови знания. 

    Вертикалният растеж в моята област започва с инженер по облачни услуги, консултант по облачни услуги и най-висшето ниво е старши консултант по облачни услуги. Работата на инженера и консултанта е много сходна. Това, което се променя, когато поемеш ролята на консултант, е по-близката работа с клиентите и прекарването на повече време в комуникация. Но това не означава, че не се занимаваме с техническа работа, напротив – ние участваме директно в имплементацията на инфраструктурните проекти. 

    Кои са най-големите заблуди за тази професия?
    Заблудите и митовете около нашата индустрия са много. Срещам доста трудности, когато обяснявам на някого извън индустрията какво работя. И накрая някак си се оказва, че работя „нещо с компютри“. Чувал съм и че работата на консултантите е лесна. Напротив, изисква се сериозна подготовка, умения и концентрация, за да бъдеш успешен.

    Що се отнася до облачните услуги, един от най-големите митове е, че не са достатъчно сигурни. Това е далеч от истината, в много от случаите облачните инфраструктури са много по-сигурни от инфраструктурите в частни дейта центрове.

    Как си почиваш?
    Свободното си време прекарвам със семейството си. Карам сноуборд и много обичам планината. Също обичам да си ходя на село. То се казва Въбел и там времето сякаш в спряло, което ми действа много разтоварващо.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 10 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк