четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4466 прочитания

    В България иновациите са под средното за ЕС ниво

    За възможностите за финансиране по ОПИК вижте какво споделиха експерти по време на конференцията „Иновации и предприемачество в образованието и бизнеса“
    02 април 2019, 14:43 a+ a- a

    В България иновациите са под средното за ЕС ниво, като въпреки отчетения напредък за последните 5 години, страната ни все още не попада в групата на умерените иноватори. Това стана ясно по време на конференцията „Иновации и предприемачество в образованието и бизнеса“, организирана от Международното висше бизнес училище. По време на конференцията бяха представени различни процедури, по които бизнеси и научни организации могат да кандидатстват за финансиране.

    Вижте повече за стратегията на България за интелигентна специализация.

    Иновационната политика на страната ни за последните 5 години се основава на концепцията за интелигентна специализация, посочи Тихомира Павлова, началник отдел Иновации и предприемачество, дирекция Икономическа политика към Министерство на икономиката. По нейни думи в стратегията на страната за иновации са определени четири приоритетни тематични области: мехатроника и чисти технологии, информатика и ИКТ, индустрия за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативни и рекреативни индустрии. Стратегията има регионален фокус, защото във всеки от 6-те планови региона на България са идентифицирани по 3 от тези 4 тематични области, за които е налице капацитет за интелигентна специализация, поясни Павлова.

    За този програмен период за стратегията са предвидени около 1.461 млрд. евро, като средствата, предназначени за насърчаване на сътрудничеството между наука и бизнес, възлизат на близо 1 млрд., информира тя.

    Към края на 2018 половината от този бюджет е вече изразходен, сочат данни на Министерство на икономиката. Най-много средства са отпуснати за област Мехатроника и чисти технологии (около 20%).

    „В момента страната ни като иновационно представяне е на 48% от средното за Европейския съюз. Но напредък има, тъй като през 2014 година иновационното представяне е било на 40%. В умерените иноватори влизат страните членки, които показват иновационно представяне в размер на 50% от средното европейско“, заяви Павлова.

    По време на конференцията бе представен и Фондът за технологичен трансфер, един от шестте фонда в рамките на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“

    Вижте повече за Фонда за технологичен трансфер.

    „На практика Фондът за технологичен трансфер и другите инструменти, които ще бъдат с безвъзмездна финансова помощ, целят да направят връзката между науката и бизнеса“, посочи Ангелина Тодорова, ръководител на звено за координация във „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“. В изискванията към кандидатстващите проекти е заложено 50% от приходите, 50% от персонала и 50% от активите да бъдат от България. Фондът има за цел да инвестира поне в 22 компании, а финансовият му ресурс е 30 млн. евро. „Нашата гледна точка към момента е, че средствата трябва да бъдат само дялови инвестиции във фирми“, посочи още Тодорова.

    Вижте какви са възможностите за финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ в рамките на 2019.

    Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ е изградена от пет приоритетни оси, като по всяка приоритетна ос има съответни теми, по които се обявяват процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

    „До момента сме обявили 11 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез конкурентен подбор. Това означава, че се обявява процедурата и всяко едно предприятие, което отговаря на определени условия, има право да кандидатства и да се конкурира с останалите такива предприятия. Обявили сме и 13 процедури за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Това са процедури, при които предварително са обявени конкретните бенефициенти по оперативната програма. И сме обявили 7 бюджетни линии“, информира Илияна Илиева, зам.-главен директор „Европейски фондове за конкурентоспособност“.

    По нейни думи  в рамките на април предстои да бъде обявена процедурата „Развитие на иновационни клъстери“. Тя е с бюджет 15 млн. евро и подкрепя развитието на иновационни клъстери в България. Допустимите разходи по тази процедура са предимно закупуване на дълготрайни материални и нематериални активи, разходи за персонал и администрастивни разходи, включително режийни разходи. Минималният размер на всяко проектно предложение на безвъзмездната помощ е 200 хил. лв., а максималният е 1.5 млн.

    Вижте повече за процедурата за финансиране на Регионални иновационни центрове

    Юни месец предстои да бъде обявена процедура „Стимулиране внедряване на иновация в съществуващи предприятия“. В процедурата могат да участват предприятия, които са съществували поне 3 години. Бюджетът е 60 млн. евро, като ще е допустимо да се придобиват дълготрайни материални и нематериални активи с цел да бъде внедрена в производството дадена иновация.

    По време на конференцията бе обърнато внимание и на процедурата за финансиране на Регионални иновационни центрове. Основната цел на процедурата да се изгради и развие съвместна научноизследователска иновационна инфраструктура и експертиза и да стане възможно провеждането на приложни изследвания и развойна дейност от отворен тип, информира Илиева.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 58 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа