четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6259 прочитания

    Променяйки съдбата на едно дете, променяш съдбата на цяло общество

    Инвестицията в образованието е инвестиция в мира ни, подчерта еврокомисарят по хуманитарната помощ, след като ЕС обяви рекордно финансиране за образование при кризи
    15 май 2019, 15:35 a+ a- a

     

    75 млн. деца по света не ходят на училище заради въоръжени конфликти или природни бедствия. Сирия, Ирак, Йемен, Афганистан, Южен Судан, Демократична република Конго са сред около 35 засегнати от кризи страни, в които достъпът до образование на милиони деца в училищна възраст е прекъснат. Сред бежанците 39% от децата в начална училищна възраст не посещават училище, а 77% не посещават средно училище. За да се предотврати появата на „изгубени поколения“ и радикализацията на тези деца, ЕК обяви, че ще инвестира рекордните 164 млн. евро през 2019 в проекти за образование при извънредни ситуации. Това е най-голямата сума, отделяна за тази цел досега.

    „Помагайки на всяко дете да получи достъп до училище навсякъде и по всяко време, допринасяме за мира. Образованието е щит срещу насилието, сексуалната експлоатация или радикализацията, особено при хуманитарни кризи. То дава на децата усещане за сигурност и им предоставя възможности за по-добро бъдеще“, подчерта еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис в Брюксел на форума на високо равнище #School4All. Събитието събра политици и работещи в областта на хуманитарната помощ, вкл. лауреатът на Нобеловата награда за мир Денис Муквеге.

    Вижте няколко примера за това как ЕС помага за образованието на деца в кризисни ситуации:

    „Инвестицията в образованието дори само на едно дете може да допринесе за трансформацията на обществото“, отбеляза по време на събитието колумбийката Сандра Родригез. Тя е мениджър във финансирания от ЕС проект Casa Marista Un Corazón sin Fronteras за подкрепа на деца имигранти от Венецуела. Над 1 млн. венецуелци са потърсили спасение в съседна Колумбия, като близо 330 хил. венецуелски деца имат нужда от хуманитарна помощ. „Мисията ни е да създадем среда, в която децата да могат да мечтаят отново“.

    „Мечтата ми е тези деца да могат да постигнат повече от нас. Бъдещето принадлежи на младите“, посочи и учителят в бежанско селище в Уганда Леке Емануел. Самият той бяга като дете от размирния Южен Судан в Уганда, където по-късно става учител на други деца- бежанци като него. „Има шанс един ден в Южен Судан отново да имаме мир. Важно е да имаме подготвени деца, които да могат да се върнат обратно и да помогнат за развитието на страната“.

    През последните години ЕС постоянно увеличава финансирането в областта на образованието при извънредни ситуации. Делът на бюджета за хуманитарна помощ на ЕК, изразходван за тази цел, се увеличи от 1% през 2015 на 10% през 2019. Докато през 2015 Комисията предоставяше близо 13 млн. евро, то до края на 2018 тази помощ нарасна на общо 290 млн. евро. По този начин ЕС се превърна в световен лидер в областта на образованието при извънредни ситуации, предвид че хуманитарната помощ за образование в световен мащаб е средно под 3%. Общо над 6,5 млн. момичета и момчета от 55 страни от цял свят са се възползвали от това финансиране от 2015 до 2018. В момента най-голямата досега хуманитарна програма на ЕС за образование при извънредни ситуации, която разполага със средства в размер на 84 млн. евро, е Програмата за обвързано с условия предоставяне на парични средства за образование в Турция, която съдейства за постъпването на 290 хил. деца бежанци в училище.

    Лауреатът на Нобеловата награда за мир Денис Муквеге коментира как образованието може да трансформира живота на жените

    „Когато държавата отсъства, жените и момичетата стават лесни жертви на сексуални посегателства“, подчерта по време на събитието д-р Денис Муквеге - гинеколог, лекувал жертви на сексуално насилие в Демократична република Конго, който е Нобелов лауреат за мир за 2018. "Свободният достъп до образование може да трансформира живота на тези деца и техните майки“.

    Вижте интересна анимация за това как ЕС помага на децата, засегнати от хуманитарни кризи?

    ЕК заедно с международни и белгийски знаменитости и около 400 гимназисти стартира кампанията #RaiseYourPencil в социалните медии за повишаване на осведомеността относно необходимостта от гарантиране на достъп до образование за всички момичета и момчета по света, които са жертви на криза. Кампанията е насочена към насърчаване на младите европейци да изразят солидарност със своите връстници по света, които не могат да ходят на училище поради извънредни ситуации. Използвайки молива – универсален символ на училището и ученето, ЕК насърчава всички да „вдигнат моливи“ (#RaiseYourPencil) в социалните медии, за да популяризират инициативата #School4All.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 7 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 7 часа
    преди 22 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 23 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 24 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата