петък, 03 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2634 прочитания

  Алекс Банаян: Искам младите хора да повярват, че винаги има начин

  Вижте какво сподели авторът на „Третата врата“ броени дни преди пристигането си в България
  26 юни 2019, 10:26 a+ a- a

  Представете си, че сте на 18. Току-що сте завършили училище, записали сте колеж и нямате абсолютно никаква идея какво да правите с живота си. Един ден ви хрумва, че искате да се срещнете с Бил Гейтс и да го интервюирате. Искате да разберете от първо лице как той е постигнал толкова много и може би да откриете липсващото вдъхновение... Но нямате никакъв опит, препоръки, никой не ви познава. Как мислите, възможно ли е Бил Гейтс да ви даде интервю?  Отговорът на този въпрос може да ви каже много за вас, за живота ви и за всичко, което предстои в него.

  Преди 7 години 18-годишният Алекс Банаян решава да направи точно това. Въпреки първоначалния ентусиазъм обаче бързо разбира, че няма да е толкова лесно, колкото си мисли. Липсата на резултат в продължение на цели две години не го отказва и в крайна сметка той успява да се срещне с основателя на Microsoft и да го интервюира. И не само с Бил Гейтс. В следващите години Алекс застава лице в лице с Мая Анджелоу, Стийв Возняк, Лари Кинг, Стивън Спилбърг, Джесика Алба, Питбул, Тим Ферис, Куинси Джоунс, Марк Зукърбърг и с още много други знакови лидери, за да научи повече за техния път към успеха.

  Интересното е, че всички тези хора изповядват същата максима, с която Алекс отваря врата към тях: „Всичко е възможно, винаги има начин, винаги има трета врата“. Така решава да назове и книгата си, в която разказва за всички тези срещи и уроците от тях - „Третата врата. Или необичайният път към успеха“. 

  Кой е Алекс Банаян?

  В петък, 28 юни, Алекс пристига в България, за да представи книгата си, като София е само една от спирките от лятното му турне по света.

  Свързахме се с него броени дни преди посещението му, за да открехнем малко вратата към неговия път, мисията на книгата и на живота му.

  Вижте какво ни сподели. 

  Алекс, след броени дни пристигаш в България. Това първото ти посещение в нашата страна ли е, как се чувстваш? 
  Да, така е. Това е първото ми посещение в България и съм много развълнуван. 

  Как се ражда книгата „Третата врата“?

  Твоята книга „Третата врата“ вече е на българския пазар. Какво те вдъхнови да я напишеш?
  Преди да напиша книгата, бях изпаднал в екзистенциална криза. Бях на 18, току що влязъл в колеж, лежах на леглото в студентското общежитие, зяпах тавана и се чудех какво да правя с живота си. Не само нямах идея какво да правя с живота си, но исках да разбера и как успелите са станали успели. Как Бил Гейтс е продал първия си софтуер от стаята в студентското общежитие, когато никой не е знаел неговото име? Как Стивън Спилбърг се е превърнал в най-младия кинорежисьор в историята на Холивуд? Това са неща, които няма да научиш в училище, затова аз исках да намеря отговорите. И това търсене се превърна в 7-годишно приключение от интервюта с най-успешните хора в света, за които разказвам в книгата „Третата врата“. 

  Какво можем да научим от всички тези успели хора и да приложим в живота си?
  Разбира се, има тонове уроци, инструменти и тактики, които можем да приложим в живота си. Но това, което научих, е, че ти можеш да имаш всички тези невероятни неща, но животът ти да е все същия. На ако ти промениш нагласата си към нещата, които считаш за невъзможни, той никога няма да бъде същият. И именно вярването, че всичко е възможно и че винаги има начин, стои в основата на „Третата врата“.

  По какво си приличат успешните хора?

  Какво е общото между всички успешни хора, с които си се срещал?
  Бих казал, че всеки човек, който съм интервюирал, независимо дали е Бил Гейтс, или Лейди Гага, има едно и също отношение към живота, бизнеса и успеха. Представете си, че влизате в нощен клуб. Има три врати. Първата е тази, през която влизат повечето. 99% от хората са се наредили пред нея и чакат да влязат. Има и втора врата - ВИП вход, през който минават милиардери, знаменитости и т.н. Но малцина знаят, че винаги има и трета врата. За да стигнете до входа ѝ, трябва да изскочите от опашката, да се втурнете по улицата, да заблъскате по нея стотици пъти, да счупите прозореца, да се прокраднете през кухнята. Вие трябва да намерите начина. Независимо дали Бил Гейтс продава първия си софтуер, или Лейди Гага сключва първата си звукозаписа сделка. Те всички използват третата врата. 

  За най-трудната част от интервютата  

  Коя беше най-трудната част от интервютата с всички тези успешни лидери?
  Най-трудно ми беше да стигна до тях и да уговоря интервю. Бях на 18, току що влязъл в колеж, без да съм се доказал и без препоръки. И наивно си мислех, че просто ще се обадя на Бил Гейтс, ще уговоря интервю и то ще е готово след няколко месеца. За моя изненада това се превърна в 7-годишно приключение. Отне ми 2 години, за да стигна до Бил Гейтс, 3 – за да интервюирам Лейди Гага. Така че отне много повече време, отколкото предполагах. 

  Кое интервю те изненада най-много?
  Интервюто с Куинси Джоунс. Той е най-успешният музикален продуцент в историята на САЩ. Продуцира Франк Синатра, Майкъл Джексън и др. Това интервю аз започнах един човек и си тръгнах друг.

  Друго нещо, което определено ме изненада, е, че прекарах 4 дни с Лейди Гага на Музикалния фестивал в Остин, Тексас. Определено не очаквах това.

  Каква е тайната на доброто интервю?

  Имаш зад гърба си много интервюта. Какво те прави добър интервюиращ, каква е тайната на доброто интервю?
  Един от най-добрите уроци в това отношение научих от Лари Кинг, когато ме интервюираше за „Третата врата“. Тогава той ми каза: „Ключът към истински доброто интервю е да се чувстваш комфортно на мястото си. Ако ти, като интервюиращ, се чувстваш комфортно на мястото си, и човекът срещу теб ще се чувства по същия начин.“ Това е тайната на най-добрите интервюта. 

  Ако можеше да поканиш на интервю велика историческа личност, коя би избрал и защо?
  Бих се радвал да интервюирам Мартин Лутър Кинг – активист за гражданските права в САЩ. И бих разговарял с него не само за нещата, които е постигнал, но и за неговите борби. С какво е трябвало да се справя в личен план, защитавайки гражданските права на чернокожите в САЩ. 

  Равносметката до момента и пътят напред

  Какво жертва, за да стигнеш дотук?
  По-скоро бих отличил жертвите, които моето семейство е направило за мен. Моите родители са от Иран и се преселиха в САЩ като бежанци. Те жертваха почти всичко, за да ми осигурят добро образование. И напускането на колежа, за да напиша тази книга, беше едно от най-трудните решения, които трябваше да взема в живота си. Но днес не бих могъл да бъда по-щастлив.

  Върху какво работиш в момента, какво предстои?
  В момента съм на световно турне, с което представям книгата си. България е само една от страните, които ще посетя. Сега съм в Испания, очакват ме Италия, Китай, Южна Корея, Япония и Виетнам.

  Мисията ми е да вдъхновя младото поколение да вярва повече, че всичко е възможно. И фактът, че мога да споделям това послание по целия свят, е една от най-големите награди в моя живот.  

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 минути
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 1 час
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 1 час
  ЕК инвестира 1 млрд. евро в иновативни проекти за чисти технологии
  Фондът за иновации ще финансира революционни технологии в областта на енергията от възобновяеми източници, енергоемките отрасли, съхранението на енергия и улавянето, използването и съхранението на въглероден диоксид
  преди 2 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 3 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 3 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души