четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6413 прочитания

    Нова програма на ЕС ще подкрепя дигиталните стартъпи в ЦИЕ

    Повече за инициативата и какъв тип бизнеси ще бъдат финансирани – Бьорн-Сорен Гиглер, старши експерт по дигитални иновации в ЕК, пред Economy.bg
    04 юли 2019, 10:19 a+ a- a

    В средата на юни Европейската комисия постави начало на нов инвестиционен механизъм за разрастване на стартиращите предприятия в областта на цифровите технологии в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Инициативата за цифрови иновации и разрастване (Digital Innovation and Scale-up Initiative - DISC) беше стартирана съвместно с Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и Световната банка. Фокусът й са scale-up иновативни компании от региона. Инвестиционната програма е съобразена както с ранния етап, така и с фазата на разширяване на стартъпите, които изискват по-рисково финансиране. Данни на Еврокомисията сочат, че иноваторите от ЦИЕ получават едва 12% от финансирането по програмата за насърчаване на иновациите в ЕС InnovFin. Затова целта на новата инициатива е да адресира тези разлики. „Иновациите се случват навсякъде в Европа и е важно всички да имат равни възможности“, подчерта Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество, при представянето на механизма. Други данни показват, че почти половината (46%) от стартъпите от Централна, Източна и Югоизточна Европа набират финансиране от инвеститори извън Европа.

    Каква е целта на новия инвестиционен механизъм, какъв тип бизнеси ще могат да бъдат финансирани чрез него, как може Европа да отговори на изоставането си от Китай по отношение на развитието на изкуствения интелект – тези въпроси отправихме към Бьорн-Сорен Гиглер, старши експерт по дигитални иновации в ЕК.
    Той беше в София за участие в InnoStart Forum 2019. Събитието беше организирано от Американската търговска камара в България, а съорганизатор беше Израело-американската търговска камара.

    Каква е целта на новия инвестиционен механизъм и какъв тип бизнеси ще могат да бъдат финансирани чрез него?

    Сорен, наскоро представихте инициативата „Цифрови иновации и разрастване на мащаба“. Можете ли да ни кажете повече за нея?
    Идеята на инициативата „Цифрови иновации и разрастване на мащаба“ (DISC) е да свърже иноваторите с инвеститорите. Тя има три компонента. Първият е работата с финансовите институции, т.е. това е съвместна програма с Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Второ, този механизъм е предназначен специално за дигатални и технологични стартъпи във фаза на разрастване (scale up).

    Стартъпи от региона на Централна и Източна Европа или от целия ЕС ще бъдат подкрепяни?
    Обсъждахме този въпрос доста дълго време. Установихме, че има огромна разлика по отношение на инвестициите особено в Централна, Източна и Югоизточна Европа. Така че като цяло инициативата е насочена към този регион и включва освен страни членки от ЕС, също държави от Западните Балкани. Защо беше създаден този механизъм? От 19 млрд. евро средства от InnovFin (най-голямата програма на ЕС за финансиране на иноватори) само 2.6 млрд. евро са достигнали до предприемачи в региона. С други думи компании или проекти от региона са получили около 12% от общото финансиране по тази програма за финансиране на иноватори.

    Как тази разлика във финансирането може да бъде стопена?
    Именно това е целта на тази нова програма. Тя е предназначена за стартъпи, които се занимават с технологии като AI, Blockchain, Internet of Things и конкретно за scale-up компании. Защото много предприемачи споделят, че в ранните етапи на развитие на бизнеса им те могат относително лесно да наберат финансиране в размер на 1 млн. евро или по-малко. Предизвикателство е обаче намирането на средства във фазата на разрастване.

    С колко средства разполага този инвестиционен механизъм?
    Тепърва ще определим размера. Правим консултации с компаниите в региона. Искаме да чуем тях от какво имат нужда.

    Ако български стартъп иска да кандидатства за финансиране по тази програма, какво трябва да направи?
    Все още е рано да кажем, тъкмо стартирахме този механизъм.

    Как България може да стане по-иновативна?

    България е на дъното в ЕС по отношение на иновациите. Какво трябва да направим, за да станем по-иновативни? Какви са Вашите препоръки?
    В България има острови на иновации. Едно от нещата, които могат да се направят, е да се свържат по-добре иновационните екосистеми на България с тези на Берлин, Париж и Стокхолм например. Друго важно нещо е инвестиционната готовност. Повечето стартъпи са толкова фокусирани върху технологиите и развойната дейност. Това, което им липсва, е не дигиталната, а финансовата грамотност – да имат идея как могат да кандидатстват за финансиране, каква е разликата с капиталовите инвестиции. Днес беше споменат venture debt, което е нова форма на финансиране, доста популярна в САЩ.

    Как традиционните фирми могат да получат финансиране, за да дигитализират бизнеса си?

    По време на презентацията днес споменахте фонд за AI и blockchain. Той част от новата инициатива ли е?
    Това е отделна инициатива, която е предназначена за целия ЕС. Заедно със страните членки разработихме координиран план за разработването на технологии с изкуствен интелект в Европа. От критично значение тук е финансирането. Затова в момента работим по учредяването на фонд за AI и blockchain компании.

    Споменахте и фонд за дигитализация на традиционните малки и средни предприятия.
    За първи път в рамките на COSME работим по програма за дигитализация, така че малките и средни предприятия (МСП) ще могат да кандидатстват чрез своите банки за микрокредити, за да дигитализират бизнеса си. Те са предназначени наистина за традиционни сектори. Микрокредитите са в размер на от 50 до 150 хил. евро.

    Къде е Европа спрямо САЩ и Китай по отношение на изкуствения интелект?

    Китай продължава да изпреварва ЕС по отношение на иновациите. Какво може да се направи в това отношение?
    Всъщност по отношение на развойната дейност се справяме доста добре. Имаме наистина добри изследователски центрове в Европа. Сега например имаме суперкомпютъра, който ще заработи и тук, в България, и това е чудесна новина. Но имаме нужда от инженери и данни. Китай инвестира сериозно в развитието на изкуствен интелект и суперкомпютри. В момента Китай инвестира 19 млрд. долара на година, Северна Америка, т.е. САЩ плюс Канада – около 23 млрд. долара, а ние в Европа – около 3 до 5 млрд. Така че, що се касае до инвестициите, ние изоставаме доста. Затова учредихме този фонд заедно с всички страни членки. Основното нещо е сътрудничеството. Няма как сами да настигнем тези държави. Бях в Германия и министърът на икономиката каза, че имаме нужда от европейска програма за AI. България, та дори Франция или Германия са твърде малки, за толкова голяма възможност и предизвикателство, каквото е изкуственият интелект.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа