петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12733 прочитания

    Защо и къде българите търсят лечение в чужбина?

    Цените на някои процедури в Турция са съизмерими или дори по-ниски от тези в България – Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, пред Economy.bg
    12 август 2019, 16:33 a+ a- a

    Турция си поставя за цел да стане водещ център за здравен туризъм. Това обяви преди дни турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа, цитиран от вестник Hurriyet. По думите му само през 2018 в страната са се лекували 500 хил. чуждестранни пациенти, като целта е те да достигнат до 2 млн. души през следващите години. Коджа отбеляза, че Турция планира да изпрати здравни аташета и да изгради модерни диагностични центрове в страни като Русия, Украйна, Азербайджан, Бахрейн и Катар. Председателят на Международната здравна асоциация Фулия Салък посочи, цитирана от Daily Sabah, че Турция си поставя за цел да постигне приходи в размер на 20 до 25 млрд. долара от здравен туризъм през следващите години. По думите й чуждестранните пациенти са похарчили средно по 2000 долара в държавни, и по 4000 долара в частни болници. По отношение на разпределението на чуждите пациенти по провинции Салък отбеляза, че на първо място е Анталия, следвана от Истанбул, Измир, Мугла и Айдън. Най-много са пациентите от Германия, Либия и Ирак.
    Хиляди българи също се отправят към Турция всяка година, за да търсят лечение в южната ни съседка.

    С какви здравни проблеми най-често българите се отправят за лечение в чужбина, защо все повече хора избират да се лекуват в Турция, кои други страни са предпочитани дестинации за медицински туризъм, какво могат да очакват пациентите като пакетна услуга, как съдействат посредниците, какви са цените – тези и още въпроси отправихме към Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“.

    Звезделина, защо се налага да има здравен туризъм?
    Най-общо казано, защото светът се развива, медицината също, хората са все по-добре информирани и пътуват повече, включително с медицински цели. Погрешно е схващането, че здравен туризъм има само в посока от по-бедните към по-развитите държави. Медицински туризъм има навсякъде по-света, просто мотивите на хората да потърсят лечение зад граница са различни. В САЩ например лечението е много скъпо, ако медицинската ти застраховка не покрива дадена терапия и затова пациентите често търсят финансово по-достъпно решение в чужбина. В някои държави от Западна Европа има дълги листи на чакащи и понякога пациентите предпочитат да се лекуват извън страната си с цел по-бърз достъп. Същевременно новите технологии в медицината, които позволяват по-успешно или по-щадящо лечение, струват скъпо, защото влизането в употреба на един такъв апарат изисква дългогодишна работа на големи екипи от висококвалифицирани специалисти. Икономическата логика сочи, че един пазар с 5 милиона потребители много по-трудно ще си позволи да въвежда всяка медицинска новост в сравнение с пазар от 50 милиона души. Това е една от причините за някои диагнози и иновативни терапии да се обособяват по няколко центъра в света, които имат експертизата и технологичните възможности да поемат такива медицински случаи успешно. Така че медицинският туризъм в никакъв случай не е нещо, което говори негативно за дадена страна, напротив – той предоставя на пациентите и техните семейства възможност за избор, а правото на избор е основна ценност в съвременния свят.

    С какви проблеми най-често идват при вас българите?
    Пациентите от България най-често търсят лечение в чужбина за здравни проблеми, които не могат да бъдат разрешени тук или след като вече са опитали лечение в няколко лечебни заведения у нас, но то се е оказало неуспешно. Много от тях се чувстват объркани и обезверени например защото трима различни лекари са им поставили три различни диагнози и са предписали различен курс на лечение или защото специалистите, към които са се обърнали, по никакъв начин не са им обяснили каквото и да било относно тяхната диагноза, възможностите за лечение, различните етапи на лечението и очаквания изход. Това се отразява негативно на пациентите дори ако за тях се прави възможно най-доброто в медицински план – те трябва да имат вътрешната убеденост, че постъпват правилно, за да съдействат за успеха на лечението.
    Като медицински направления най-често към нас се обръщат хора с онкологични диагнози, двойки с репродуктивни проблеми, както и пациенти, които се нуждаят от сложни операции в областта на неврохирургията или ортопедията. През последната година имаме и много успешно разрешени случаи в сферата на детската ортопедия, при деца с вродени или придобити увреждания.

    Вие с какво точно съдействате като посредници?
    Най-ценният ни актив е нашият опит. Всеки месец към нас се обръщат стотици пациенти, така че с какъвто и здравен проблем да се сблъсква даден човек, ние най-вероятно вече знаем кои са най-добрите клиники в тази медицинска област в повечето държави по света, какви приблизително са техните цени, плюсове и минуси и какъв е пътят. Тъй като имаме установени партньорски отношения със съответните болници, можем бързо да установим контакт и да получим оферти от едно или няколко лечебни заведения, за да може пациентът и близките му да направят информиран избор. Съдействаме с всякаква информация преди и в хода на лечението, включително и отговори на въпроси, които на пациента може още да не му е хрумнало да попита, но ние знаем, че ще възникнат, защото вече сме минали по този път. Това пести много време и усилия. След това можем много бързо да организираме всичко свързано с пътуването и престоя на пациента и неговите придружители, ако има такива, в зависимост от предпочитанията и бюджета им.
    Тъй като си партнираме с туроператора „Караджъ Турс“, нашите пациенти ползват преференциални цени за пътуване и хотелско настаняване. Постоянно поддържаме връзка с пациента и ако случайно възникне някакъв въпрос или проблем в хода на лечението, можем да реагираме незабавно, защото познаваме и имаме достъп както до главните координатори на съответните болници, така и до техните директори. Тоест ние не се възприемаме като посредник, а по-скоро като самостоятелно звено от тази верига, което се грижи пациентът да е добре информиран и спокоен по всяко време в една чужда страна, за да може да се съсредоточи върху своето здраве.
    Много хора си мислят, че медицинските услуги ще им излязат по-скъпо, ако ползват нашите услуги, вместо да се обърнат директно към болниците. В действителност е точно обратното – в много случаи нашите дълготрайни отношения с болниците ни позволяват да договорим по-ниска цена, когато става въпрос за скъпоструващо лечение. Нашите услуги никога не са за сметка на пациента.
    И не на последно място, вече от няколко години всеки месец организираме консултации в България с топ специалисти от болниците, с които си партнираме в чужбина, които са напълно безплатни за пациентите. Така те могат да получат второ мнение или да се информират за опциите за лечение, без да им се налага да пътуват.

    Какво конкретно да очакват пациентите от болниците? Могат ли да разчитат на преводач, трансфер, на хотелско настаняване?
    Практиката е различна в различните държави. Всички турски болници, с които работим, осигуряват като наш партньор преводач с български език и трансфери от точката на пристигане до хотела и болницата. Когато се налага хотелско настаняване, то обикновено се поема от пациента, но съдействаме с избора на хотел в близост до болницата и преференциални цени. В Украйна тези услуги също са изцяло безплатни за наши пациенти. В Северен Кипър в цената е включен преводач, като пациентите могат да изберат платени трансфери или да се придвижват със собствен или с градски транспорт. В болниците в европейските държави практиките са различни - някои от тях осигуряват превод и трансфери, но при повечето се заплаща допълнително. В Испания и Израел е с допълнително заплащане.

    Към кои страни най-често се насочват българските пациенти за лечение в чужбина?
    Най-често българските пациенти избират да се лекуват в Турция, защото е географски най-близо, качеството на медицинската услуга е много добро, а цените са значително по-ниски, понякога в пъти, в сравнение с клиниките в Западна Европа.
    Освен с Турция, много добре работим с клиники от Украйна, която българските двойки често избират за инвитро програми с донорски яйцеклетки. Кипър също е предпочитана дестинация за донорски програми. Към Израел се насочват предимно пациенти с онкологични заболявания и множествена склероза. В Испания работим с болница „Де Навара“, която е сред най-успешните в съвременните лечения и клинични проучвания при рак, и също привлича доста пациенти. Чехия е популярна с напредъка си при иновативни приложения на стволови клетки и експериментални терапии.

    Защо Турция се утвърди като предпочитана дестинация?
    Както вече споменах, близостта до България, качеството и цената са от ключово значение. Освен тях грижата и отношението към българските пациенти в Турция също са на много добро ниво и повечето хора се чувстват у дома си там.

    С колко болници в Турция работите?
    Отдавна вече не ги броим, работим както с най-големите вериги от лечебни заведения, така и с някои по-малки бутикови болници, които са специализирани в определени медицински направления.

    Колко българи сте изпратили към Турция? Към другите страни?
    Трудно бих могла да посоча точна бройка, защото регистрираме всички запитвания, отправени към нас, включително и такива, които са само за второ мнение или информация. Но съотношението на пациентите, заминаващи за Турция в сравнение с тези, които избират други дестинации, е приблизително 9:1.

    Каква обратна връзка ви дават те?
    Най-добрата обратна връзка за нас са успешно разрешените случаи. Лично аз като жена и майка приемам присърце проблема на всяка двойка, която среща затруднения при зачеването на бебе. И всяка успешно реализирана бременност след инвитро е личен празник за мен и цялото ми семейство. Вече имаме стотици поводи за празник и те са най-голямото удовлетворение за целия ни екип.
    За съжаление, има и случаи, в които въпреки всички усилия и напредъка на медицината не успяваме да постигнем благоприятен изход от лечението. Всеки такъв случай помним дори по-добре от успешните.
    Като цяло 97% от пациентите отчитат отлична удовлетвореност от предоставените им услуги в анкетите за удовлетвореност, които повечето от тях попълват.

    Какви са цените за лечение в Турция?
    Цената в голяма степен зависи от избраната болница и от състоянието на конкретния пациент, тоест стойността на лечението се изчислява индивидуално. За някои иновативни терапии или сложни хирургични операции цената може да достигне десетки хиляди евро, но във всички случаи ще бъде по-ниска в сравнение с клиника в Европа. Същевременно има и някои медицински области, в които цените са напълно съизмерими или дори по-ниски от тези в България, като например инвитро процедурите, пластичната хирургия, офталмологията и дори някои изследвания в онкологията.

    Как Турция насърчава медицинския туризъм?
    С целенасочени и последователни мерки поне от 10 години насам. Първо, Турция стимулира инвестициите в медицинска апаратура и обучението на медицинските кадри както в държавните, така и в частните болници. Второ, държавата създава ясни правила, ориентирани към качеството на медицинската услуга, което също спомага за привличането на международни пациенти. Така например болниците в Турция предоставят подробни данни за успеваемост при различните медицински процедури, нива на вътреболнични инфекции и други индикатори за качество на услугите, които са важен ориентир за пациентите от чужбина. От миналата година тече и процес на лицензиране на фирмите за медицински туризъм. Без такъв лиценз компаниите няма да имат право да работят с чуждестранни пациенти, а за да го получат, трябва да докажат, че имат служители със съответните медицински познания, владеене на чужди езици, лиценз за туристическо обслужване и др. „Медикъл Караджъ“ е първата фирма в България с лиценз за работа с пациенти на територията на Турция. Това е още една гаранция за качествена услуга за пациентите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 13 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк