понеделник, 24 февруари 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1911 прочитания

  Основната цел на SoftUni Kids е да развие логическото и творческо мислене на децата

  Повече за детската академия на SoftUni, кой може да се включи, какво се учи и по каква методология, разказва образователният директор - Петър Велков
  02 септември 2019, 17:06 a+ a- a

  Петър Велков - образователен директор на SoftUni Kids

  Днешните деца са запленени от екраните и родителите се питат как да направят така, че времето, което малките прекарват пред компютъра, да бъде полезно?

  Потърсихме Петър Велков - образователен директор на SoftUni Kids, за да ни разкаже повече за детската академия на Софт Уни и как въвеждат децата в света на програмирането. Кога и къде се провеждат заниманията, какви умения се придобиват и методи на обучение се използват. 

  Г-н Велков, деца от каква възраст могат да се включат в детската академия SoftUni Kids?
  SoftUni Kids предоставя възможност за обучение и на най-малки програмисти в предучилищна възраст на територията на град София. Курсът се нарича „Компютърна грамотност и програмиране“ и обхваща деца във възрастта между 6 и 7 години. Останалите курсове в програмата са за деца между 2. и 3. клас на територията на град София и 4. и 6., а за останалите градове – Благоевград, Варна, Стара Загора и Бургас за деца от 1.-3. и 4.-6. клас.

  Какво включва учебният план, какви умения могат да придобият децата в SoftUni Kids?
  В основата на учебния план са игрите като естествен начин за придобиване на знания и умения в сферата на програмирането. Основни принципи по време на занятията ни са работа в екип и постигане на цели, заложени от самите деца под формата на финален проект за всеки един курс, през който преминават малчуганите. 

  Кога и къде се провеждат часовете?
  Занятията обикновено се провеждат през уикенда, едно занятие е с продължителност от 2 астрономически часа, а един модул е от 8 занятия, или с продължителност около 2 месеца.

  Как могат да се включат? Има ли входящ тест или желание и интерес са достатъчни?
  Няма входно ниво за децата. Достатъчно е да имат желание и интерес към програмирането. Записването се осъществява от страницата на SoftUni Kids.

  Колко деца вече са преминали през SoftUni Kids?
  Само за последната учебна година сме обучили над 1500 деца с желание за развитие в сферата на програмирането и новите технологии.

  С какво според наблюденията на екипа е най-полезно преминаването през академията за учениците?
  Едно от най-полезните умения, които придобиват децата, е възможността свободно да развиват логическото и творческото си мислене с оглед на програмистките задачи, които трябва да решават по време на занятията при нас. Към тези умения добавяме и приятелска атмосфера, и отношение от страна на преподавателите, както и умения за екипна работа. Всичко това събрано заедно прави SoftUni Kids уникална инициатива с възможност за създаване на истински млади лидери в дигиталната ера.

  Разкажете ни за някои от интересните проекти на децата?
  Проектите са много, разнообразни и винаги интересни. Единият от най-запомнящите се за мен е пианото от банани. Децата програмират код на блоковия език за програмиране за деца – Скрач, който се изпълнява от контролер плакта Makey Makey, която превръща заобикалящите ни предмети в клавиши от клавиатурата на компютъра или компютърната мишка. От платката излизат кабелчета, които влизат в 8 банана, колкото са нотите в музиката, и децата, държейки друго кабелче, затварят електрическата верига. Така бананите се превръщат в съвсем истински музикален инструмент – пиано, на което може човек да изсвири всяка мелодия.

  Как протича един учебен час?
  Учебните часове са на свой ред динамични, но основите, които следваме, са – стартиране на всеки час с предговор и въвеждане на нови знания, прилагане на наученото на практика, работа в екип. Имаме много разнообразни активности, като например игрови модели, логически задачи, игри за запознаване и други. В края на урока всички сядаме и правим нещо като рефлекция на всичко, през което сме минали по време на учебния час. Обсъждаме кое ни е харесало и кое можем да променим, като за всяко детенце се отделя максимално най-много индивидуално отношение и внимание.

  Какви са методите на работа и преподаване?
  Основната цел на SoftUni Kids е да подпомогне развитието на логическото мислене и въображението на децата, както и увереността им в собствените им способности. Непрекъснато работим в посока на това да ги вдъхновяваме да учат програмиране, показвайки им огромните възможности, които светът на технологиите може да отвори пред тях. Някои от основните принципи на работа са: насърчаване работата в екип; иницииране на лишена от конкурентно поведение работа; активно участие от страна на децата в съставянето на правилата в час; приятелско поведение от страна на преподавателите към децата, уважение и професионализъм; насърчаване на дечицата да не се притесняват да споделят своята обратна връзка с нас.
  Методологията на преподаване се състои в иновативния подход на обучение, а именно – засилена практика, или така нареченото „учене чрез правене“. Практическите упражнения и игрите са естествена част от нашето ежедневие в SoftUni Kids, като с тяхна помощ се стремим да помогнем на децата по-лесно да усвояват новите знания. Непрекъснатата работа в екип е силно заложена в процеса ни на работа, а употребата на разнообразни технологии предоставя необходимите разнообразие и динамика, от които децата имат нужда.

  Вас лично какво Ви мотивира да работите с деца?
  Мотивацията ми произтича главно от осъзнатостта, необходимостта и желанието ми да подпомогна за постигането на промяна в обществото. Силно вярвам, че за да видим промяната в света, трябва да променим първо самите нас – хората. За всички вече е ясно, че бъдещето е в технологиите и оттам – в програмирането. Затова смятам, че е изключително важно да подготвим децата за новия свят, който ги очаква, като им доставим не само необходимите знания, но и развием най-важните умения и знания у тях. Именно затова откривам SoftUni Kids толкова близко до сърцето си.

  Вижте още:
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: SEO специалист
  IT JOBS in BG: Email Marketing експерт
  IT JOBS in BG: Python Developer
  IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер 
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: Java Developer
  IT JOBS in BG: Blockchain developer
  IT JOBS in BG: C# Developer
  IT JOBS in BG: PHP Developer 
  IT JOBS in BG: JavaScript Developer

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 27 минути
  Fitch Ratings потвърди кредитния рейтинг на България
  Дългосрочният кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута е ‘BBB’ с положителна перспектива
  преди 1 час
  Morgan Stanley купува E-trade
  Сделката е на стойност $13 милиарда
  преди 4 часа
  Заради коронавируса: До 40% спад на туризма във Франция
  Всяка година страната се посещава от 2.7 милиона китайски туристи
  преди 4 часа
  Daimler „сериозно засегната“ от коронавируса
  Компанията съобщи още, че може да не успее да отговори на новите стриктни мерки за въглеродни емисии в ЕС
  преди 5 часа
  Shopify се присъедини към Libra Association
  Криптовалута на Facebook е разработена, така че да трансферира средства между портфейли с минимални такси
  преди 5 часа
  Пробите на починалия у нас британец са отрицателни
  56-годишният Юнг Бонг за последно е бил в Китай през 2018 година