събота, 21 септември 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1137 прочитания

  Основната цел на SoftUni Kids е да развие логическото и творческо мислене на децата

  Повече за детската академия на SoftUni, кой може да се включи, какво се учи и по каква методология, разказва образователният директор - Петър Велков
  02 септември 2019, 17:06 a+ a- a

  Петър Велков - образователен директор на SoftUni Kids

  Днешните деца са запленени от екраните и родителите се питат как да направят така, че времето, което малките прекарват пред компютъра, да бъде полезно?

  Потърсихме Петър Велков - образователен директор на SoftUni Kids, за да ни разкаже повече за детската академия на Софт Уни и как въвеждат децата в света на програмирането. Кога и къде се провеждат заниманията, какви умения се придобиват и методи на обучение се използват. 

  Г-н Велков, деца от каква възраст могат да се включат в детската академия SoftUni Kids?
  SoftUni Kids предоставя възможност за обучение и на най-малки програмисти в предучилищна възраст на територията на град София. Курсът се нарича „Компютърна грамотност и програмиране“ и обхваща деца във възрастта между 6 и 7 години. Останалите курсове в програмата са за деца между 2. и 3. клас на територията на град София и 4. и 6., а за останалите градове – Благоевград, Варна, Стара Загора и Бургас за деца от 1.-3. и 4.-6. клас.

  Какво включва учебният план, какви умения могат да придобият децата в SoftUni Kids?
  В основата на учебния план са игрите като естествен начин за придобиване на знания и умения в сферата на програмирането. Основни принципи по време на занятията ни са работа в екип и постигане на цели, заложени от самите деца под формата на финален проект за всеки един курс, през който преминават малчуганите. 

  Кога и къде се провеждат часовете?
  Занятията обикновено се провеждат през уикенда, едно занятие е с продължителност от 2 астрономически часа, а един модул е от 8 занятия, или с продължителност около 2 месеца.

  Как могат да се включат? Има ли входящ тест или желание и интерес са достатъчни?
  Няма входно ниво за децата. Достатъчно е да имат желание и интерес към програмирането. Записването се осъществява от страницата на SoftUni Kids.

  Колко деца вече са преминали през SoftUni Kids?
  Само за последната учебна година сме обучили над 1500 деца с желание за развитие в сферата на програмирането и новите технологии.

  С какво според наблюденията на екипа е най-полезно преминаването през академията за учениците?
  Едно от най-полезните умения, които придобиват децата, е възможността свободно да развиват логическото и творческото си мислене с оглед на програмистките задачи, които трябва да решават по време на занятията при нас. Към тези умения добавяме и приятелска атмосфера, и отношение от страна на преподавателите, както и умения за екипна работа. Всичко това събрано заедно прави SoftUni Kids уникална инициатива с възможност за създаване на истински млади лидери в дигиталната ера.

  Разкажете ни за някои от интересните проекти на децата?
  Проектите са много, разнообразни и винаги интересни. Единият от най-запомнящите се за мен е пианото от банани. Децата програмират код на блоковия език за програмиране за деца – Скрач, който се изпълнява от контролер плакта Makey Makey, която превръща заобикалящите ни предмети в клавиши от клавиатурата на компютъра или компютърната мишка. От платката излизат кабелчета, които влизат в 8 банана, колкото са нотите в музиката, и децата, държейки друго кабелче, затварят електрическата верига. Така бананите се превръщат в съвсем истински музикален инструмент – пиано, на което може човек да изсвири всяка мелодия.

  Как протича един учебен час?
  Учебните часове са на свой ред динамични, но основите, които следваме, са – стартиране на всеки час с предговор и въвеждане на нови знания, прилагане на наученото на практика, работа в екип. Имаме много разнообразни активности, като например игрови модели, логически задачи, игри за запознаване и други. В края на урока всички сядаме и правим нещо като рефлекция на всичко, през което сме минали по време на учебния час. Обсъждаме кое ни е харесало и кое можем да променим, като за всяко детенце се отделя максимално най-много индивидуално отношение и внимание.

  Какви са методите на работа и преподаване?
  Основната цел на SoftUni Kids е да подпомогне развитието на логическото мислене и въображението на децата, както и увереността им в собствените им способности. Непрекъснато работим в посока на това да ги вдъхновяваме да учат програмиране, показвайки им огромните възможности, които светът на технологиите може да отвори пред тях. Някои от основните принципи на работа са: насърчаване работата в екип; иницииране на лишена от конкурентно поведение работа; активно участие от страна на децата в съставянето на правилата в час; приятелско поведение от страна на преподавателите към децата, уважение и професионализъм; насърчаване на дечицата да не се притесняват да споделят своята обратна връзка с нас.
  Методологията на преподаване се състои в иновативния подход на обучение, а именно – засилена практика, или така нареченото „учене чрез правене“. Практическите упражнения и игрите са естествена част от нашето ежедневие в SoftUni Kids, като с тяхна помощ се стремим да помогнем на децата по-лесно да усвояват новите знания. Непрекъснатата работа в екип е силно заложена в процеса ни на работа, а употребата на разнообразни технологии предоставя необходимите разнообразие и динамика, от които децата имат нужда.

  Вас лично какво Ви мотивира да работите с деца?
  Мотивацията ми произтича главно от осъзнатостта, необходимостта и желанието ми да подпомогна за постигането на промяна в обществото. Силно вярвам, че за да видим промяната в света, трябва да променим първо самите нас – хората. За всички вече е ясно, че бъдещето е в технологиите и оттам – в програмирането. Затова смятам, че е изключително важно да подготвим децата за новия свят, който ги очаква, като им доставим не само необходимите знания, но и развием най-важните умения и знания у тях. Именно затова откривам SoftUni Kids толкова близко до сърцето си.

  Вижте още:
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: SEO специалист
  IT JOBS in BG: Email Marketing експерт
  IT JOBS in BG: Python Developer
  IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер 
  IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
  IT JOBS in BG: Java Developer
  IT JOBS in BG: Blockchain developer
  IT JOBS in BG: C# Developer
  IT JOBS in BG: PHP Developer 
  IT JOBS in BG: JavaScript Developer

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Стартира програмата "ИТ бизнесът преподава"
  До момента желание за участие са заявили 51 училища и 23 фирми, училищата могат да подават проекти до 21 октомври 2019
  преди 1 ден
  Бизнесът предлага при изплащане на болничните да се въведе период на изчакване
  Злоупотребите с болнични листове се оценяват на 200 млн. лв. годишно
  преди 1 ден
  Великобритания сподели с ЕС документи с предложенията си за Брекзит
  Страната ще направи официално предложение веднага, щом финализира плановете си
  преди 1 ден
  В София стартира изграждането на нов мащабен офис проект
  Очаква се Park Lanе Office Center да бъде завършен в средата на 2021