вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7242 прочитания

    IT JOBS in BG: Програмист

    Какви са отговорностите, технологиите и възнагражденията на един програмист, разказва Дончо Минков - Technical Lead & System Architect в Dev екипа на СофтУни
    30 септември 2019, 11:13 a+ a- a

    Технологичният сектор е един от най-активните, търсенето на хора е огромно, а предлаганите възнаграждения - сред най-високите у нас. 

    За да сме полезни за всички, които се интересуват от ИТ сферата, но все още не са избрали направлението и технологиите, към които да се насочат, ще разкажем за някои от най-популярните позиции в бранша. Какви умения и отговорности се изискват, какви технологии се използват най-често и какви са типичните стартови възнаграждения, които предлагат компаниите в България.

    Какво е да работиш като програмист, ще ни разкаже Дончо Минков, който се занимава с програмиране повече от 15 години, в 10 от които е технологичен трейнър. Преподавал е много технологии, сред които .NET, ASP.NET Core, Python & Django, Node.js & Express, Android, iOS, React, Angular, алгоритми и други. 

    Към момента той е Technical Lead & System Architect в Dev екипа на СофтУни, като играе ключова роля в изграждането на системата на СофтУни за провеждане на международни обучения, която е изградена с ASP.NET Core, React и работи под Linux, използвайки Docker контейнери. 

    Дончо, кои са основните изисквания, за да стартираш в сферата на програмирането?
    За да започнеш в сферата, е необходимо качествено обучение по програмиране, за което пък най-важна е мотивацията. Тя води до търсене и натрупване на знания.
    За започване на работа в сферата са необходими познания по неща като структури от данни, бази от данни и уеб/мобилни приложения. Изключително важно е писането на добър код или код, който може лесно да бъде разбран от други програмисти.

    Какви са отговорностите на един програмист?
    В зависимост от опита, знанията и нуждата, програмистите изпълняват различни задачи. Могат да бъдат свързани със създаване на нови функционалности, оправяне на бъгове/разрешаване на проблеми и други. Програмистите имат отговорността да преглеждат кода на другите програмисти, така наречените code reviews, да документират кода и да следят за неговото качество.
    Задачите са също различни в зависимост от това какъв е проектът - нов или зрял, стар проект. При новите проекти, където все още няма много функционалност, повечето задачи са за създаване на нови такива.
    По-опитните програмисти изпълняват и други задачи, които може да не са тясно свързани с функционалност, например изграждане/подобряване на архитектурата на проекта. Това е много важно, тъй като то дава ядрото на всеки проект и всички програмисти в екипа трябва да следват зададената архитектура.

    Какво e възнаграждението на един програмист в България?
    Със сигурност възнаграждението е много над средното за страната. Това, разбира се, е един съвсем небезизвестен факт.
    Възнаграждението обаче не е единственото, което прави работата на програмиста желана и приятна. Самите условия, при които работят програмистите, са много добри - допълнително здравно осигуряване, второ пенсионно, multisport карти, 13-та заплата, регулярни бонуси и какво ли още не. 

    Какви са перспективите на ИТ сферата в България?
    Перспективите са огромни. Все повече и повече международни компании откриват офиси в България. Търсенето е в пъти повече от предлагането. Има работа за всеки - за хора, които са ОК да са средностатистически програмисти и да взимат прилична заплата, както и за хора, които искат да не спират да се развиват и да работят по все по-интересни проекти.

    Какви са възможностите за обучение по програмиране в България?
    Обучението по програмиране вече е изключително достъпно. Мина времето, когато се търсеха под дърво и камък учебници, за да видиш тривиален алгоритъм. Вече информацията е широко достъпна и всеки, който има желание, може да се научи да програмира.
    Естествено, тъй като търсенето е повече от предлагането, има и обучителни инициативи, които реагират на този проблем. В СофтУни даваме на студентите синтезирано и подредено обучение с изключителна практическа насоченост, с което ускоряваме техния напредък многократно. Подпомагането в кариерното развитие също е ключов фактор за нашите студенти.

    Вижте още:
    IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
    IT JOBS in BG: SEO специалист
    IT JOBS in BG: Email Marketing експерт
    IT JOBS in BG: Python Developer
    IT JOBS in BG: Графичен дизайнер/Уеб дизайнер 
    IT JOBS in BG: Експерт по дигитален маркетинг
    IT JOBS in BG: Java Developer
    IT JOBS in BG: Blockchain developer
    IT JOBS in BG: C# Developer
    IT JOBS in BG: PHP Developer 
    IT JOBS in BG: JavaScript Developer

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 4 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 5 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 5 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 6 часа
    преди 22 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе