понеделник, 14 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1091 прочитания

  Миглена Узунова-Цекова: Трансформацията е това, което движи бизнеса и икономиката напред

  Какво да очакваме на Есенната конференция на Българската асоциация за управление на хора, научете от Миглена Узунова-Цекова, председател на УС на БАУХ
  08 октомври 2019, 17:05 a+ a- a

  Миглена Узунова-Цекова, председател на Управителния съвет на БАУХ и старши директор „Човешки ресурси” в А1 България

  Трансформацията – процес, който може да притесни и най-утвърдените специалисти в дадена сфера, но и неизменна част от промяната към по-добро. Именно промяната ще е основен фокус по време на традиционната Есенна конференция на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). С какво това издание на събитието ще бъде по-различно от предишните, какви са добрите световни практики по темата и кои са гост-лекторите на събитието? Отговорите дава Миглена Узунова-Цекова, председател на Управителния съвет на БАУХ и старши директор „Човешки ресурси” в А1 България.   

  Наближава традиционната Есенна конференция на БАУХ. Какъв е фокусът на форума тази година и как ще протече?
  Темата на тазгодишната Есенна конференция на Българската асоциация за управление на хора е “Leading HR Transformation”. Поставихме на фокус трансформацията в организациите и всички предизвикателства, пред които ни изправя тя, независимо дали промяната е в резултат на нов бизнес модел на работа, нова организационна структура или промяна в културната среда. Заложихме на опита на утвърдени професионалисти в областта на човешките ресурси в международни компании, които вече са преминали през различни процеси на трансформация и могат да споделят преживяното и наученото от процесите на промяна.

  Моето лично разбиране е, че трансформацията е процес, който е постоянен и необходим за развитието на икономиката,  но той трябва да бъде разумно управляван и направляван според нуждите на всяка една индустрия или компания. Опитът ми през годините показва, че критично важно за успеха на този процес е въвличането на съмишленици на промяната и навременната регулярна комуникация към всички служители. 

  С какво тази конференция е различна от всички останали до момента?
  В настоящото издание на конференцията заложихме на международните практики по темата „HR трансформация”. Целта ни е да почерпим от опита на колегите ни от Европа, да пречупим нещата през призмата на глобалните компании, за да подпомогнем нашите колеги при вземането на решения, свързани с предстояща промяна в техните организации. Вярваме, че добрите практики могат да бъдат „преведени“ на нашия език и да бъдат полезни за HR общността тук.

  Нещо повече, заложихме на качеството и съдържанието – лекторите ще имат повече време, в което да разкажат за трансформацията, която са реализирали, да влязат в детайли и дълбочина, както и да отговорят на въпроси от участниците.

  Кои са основните теми, включени в програмата?
  Ще погледнем трансформацията като промяна на бизнес модела и последваща реорганизация и като промяна на начина на работа и културата в компанията. Ще потърсим отговорите на въпроси, свързани с ролята на лидерите във времена на промяна. Ще научим за връзката с процеса на учене и развитие на служителите, а също и за мястото на иновациите и дигитализацията. Ще има и много повече, затова участвайте и чуйте. Включете се и задайте своите въпроси.

  Разкажете ни малко повече за лекторите.
  Както вече споделих, те са част от промяната в планирането на конференцията. Имаме силно международно присъствие и разнообразие от индустрии. Наши гост-лектори ще бъдат HR професионалисти от A1 Telekom Austria Group, Aurubis AG, Cargill, DXC Technology, Hewlett Packard Enterprise, Merck KGaA, Sutherland. С готовност да споделят и локални практики и опит в процеса на промяна в своите организации, наши лектори ще бъдат и колегите от Банка ДСК и Експресбанк заедно с техния консултант по проекта Енталънт, Скейл Фокус с партньорите си Талънт Линк България, ще чуем и представители на Пейсейф Груп и ProViotic. Убедена съм, че професионалната експертиза на нашите лектори, съдържанието и споделените практики ще бъдат високо оценени от HR общността на БАУХ.

  Не мога обаче да не спомена и мотивационната част на събитието – на финала на конференцията очакваме Башар Рахал, който ще влезе в ролята на… самия себе си. Повече за него и личния му поглед за промяната в живота ще научите на 18 октомври. Допълнителна информация за темите и детайлна програма на събитието можете да намерите на сайта на конференцията.

  Колко хора типично посещават Есенната конференция? Колко очаквате сега?
  Есенната ни конференция обикновено се радва на вниманието както на HR професионалистите в България, така и на представителите на бизнеса. Смятам, че темата ни тази година ще привлече немалък брой и сред тях, защото трансформацията в организациите е общо дело на бизнес лидерите и HR екипите.  На въпроса „колко очакваме“ да бъдат участниците ще отговоря така – напоследък конференциите на БАУХ бележат значителен ръст в посещаемостта и броят на участниците приятно ни изненадва. Мисля, че и сега ще е така.

  Какво е най-ценно за HR професионалистите, които посещават конференцията?
  Всеки намира нещо за себе си – един научава нещо ново, друг намира решение на проблем, с който се е сблъскал, трети споделя идея. Но най-ценно е да си сред колеги, с които имате общи теми и задачи, обща посока и разбиране за бъдещето на професията. Принадлежността към общност прави това възможно.

  И последно – тъй като темата на конференцията е промяната, как мислите – трябва ли да се страхуваме от нея и може ли да бъде вълнуващо и вдъхновяващо изживяване за всички в организацията?
  Нека си кажем истината: страхът от промяната е спонтанен и напълно човешки, биологично обусловен. Той идва естествено за всеки от нас, но осъзнаването на необходимостта от промяна като начин за прогрес и движение напред, може да я превърне в положително преживяване.  Когато целта е ясна и ползите за всеки един участник в процесите по трансформация в организациите са открито комуникирани, това може да обедини хората и да ги направи съпричастни и ангажирани, а самата промяна да бъде вълнуващо и вдъхновяващо изживяване.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  Дефлация през септември отчете НСИ
  Спрямо септември миналата година инфлацията е в размер на 2,3%
  преди 1 час
  Управляващата партия на Качински печели втори мандат в Полша
  Победата на ПиС ще циментира консервативната линия на Полша и ще задълбочи разрива на страната с ЕС, коментират експерти
  преди 2 часа
  Шамар за Орбан: Опозицията спечели Будапеща
  Това е първата електорална загуба за унгарския премиер от 2010
  преди 2 часа
  Шотландия ще поиска нов референдум за отделяне от Великобритания
  Ново проучване показва 50% подкрепа в полза на отделянето
  преди 3 часа
  Учениците ще могат да програмират роботи в БАН
  Извънкласните занимания включват още антропологични изследвания, химични опити, проекти по механика и холограми, приложение на космически технологии в екологията и др.
  преди 3 часа
  България и Йордания задълбочават сътрудничеството си в областта на туризма
  Двете страни подписаха меморандум за насърчаване на културния, фестивалния, селския, кулинарния и други видове туризъм