петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6959 прочитания

    Как се променя офисът и какви са актуалните тенденции?

    За промяната на работното пространство и офиса на бъдещето разговаряме с Радостин Кирилов, управител на ChairPro
    30 октомври 2019, 13:53 a+ a- a

    Отворено работно пространство. Липса на прави линии, разчупеност и плавност в извивките. Акцент върху цветовете. Леки, движещи се и дишащи столове. Бюро, което позволява работа и в изправено положение. Зони за почивка и спорт. Креативни преградни панели. Шумоизолирани модули за срещи и разговори...

    Това са част от характеристиките на съвременните офиси в унисон с тенденциите и визията за офиса на бъдещето. Много компании в България вече следват тези тенденции.  „Компаниите търсят ергономия, представителност и креативна среда за своите хора“, казва Радостин Кирилов, управител на ChairPro. Компанията е консултирала повече от 10 хил. фирми на българския пазар. Вижте какви тенденции при обзавеждането на работни пространства очерта още Радостин и как изглеждат офис мебелите на бъдещето. 

    Как офисът се промени с годините?

    Как се промени офис животът и каква е визията на съвременния офис?
    Първо бих искал да започна с принципите, по които се ръководи офис живота и нашата индустрия, която се опитва да го следва и дори ръководи до известна степен. Преди време офис работата е била доста уседнала – по цял на едно място, без да се цели някаква визия, а по-скоро функционалност. В офиса преобладават тежки мебели. Тежките мебели днес вече са отживелица.

    Офисът трябва да може да диша, пространството да е отворено, човек трябва да чувства свобода, за да изяви своята креативност. В този смисъл все повече са работи и върху цветовете, които влияят на това.

    Появяват се зони за релакс, развлечения, спорт и т.н. Водещите компании в световен мащаб, като Google например, задават тенденции, които много други фирми започват да следват. Мебелите са отворени, с интересен дизайн, заиграва се с базата на бюрата и преградните панели, както и с цветовите гами. И от функционална гледна точка, тъй като вече имаме много голямо електронно оборудване, се търси гъвкавост. Човек да може да си пренесе компютъра, да има станция, където да го зарежда, да се включи в мрежата... 

    Остава ли принципът на отворено работно пространство?

    Остава ли актуален моделът на отворено офис пространство?
    Да, принципът на отворено работно пространство си остава, но то все повече се обогатява. Този модел е по-рентабилен от икономическа гледна точка, а и хората имат по-добро взаимодействие помежду си. Напоследък виждаме много нововъведения. Като например т.нар. акустични панели, които се предлагат в голямо разнообразие, цветове и форми. 

    Т.е. пространството си остава отворено, няма врати и стени или пък се ползват стъклени стени. На разположение обаче са обособени зони, в които човек може да проведе среща спокойно. През последната година навлязоха шумоизолирани модули, които наподобяват телефонните кабинки от миналото. В тях човек може да се усамоти, за да проведе разговор или онлайн среща. Така че отвореното офис пространство продължава да бъде актуално и да се подобрява непрекъснато. 

    Как опцията за гъвкаво работно време промени офиса?

    Как опцията за избор на гъвкаво работно време, която предлагат все повече компании, променя офиса?
    В последно време непрекъснато се говори за това. Хората идват за по няколко часа в офиса, а през останалото време могат да работят отвсякъде, включително и от дома си. Това са интересни тенденции и бъдещето ще покаже доколко са ефективни. Някои по-смели компании вече ги предлагат. Може би това е бъдещето, но вярвам, че все още има професии, при които човек не може да бъде в движение толкова време. Няма как един програмист например да се движи из офиса и да няма работно място. Той може да промени позата си, да работи изправен на височинно регулируемо бюро. Но неговата концентрация е в компютъра, той трябва да мисли, да пише код. Така че не за всички професии е приложимо. Но за тези, които позволяват мобилност, не само е приложимо, но дори е и препоръчително. 

    Какви са тенденциите при офис столовете? 

    Какви са тенденциите при офис столовете?
    Столът на бъдещето е много изчистен и лек като дизайн в унисон с тенденциите в отвореното офис пространство. Той не тежи на офиса. Изработен е от ефирна материя, която приема формите на човешкото тяло и подпомага правилната поза, без да ограничава движенията. Той е оборудван с функции, които в много случаи са интуитивни, без много лостове. Определено столът на бъдещето е този стол, който осигурява движение и е с интересен и иновативен дизайн. 

    Кои са последните нововъведения и удобства при офис столовете?

    Това, че столът се „движи“, не е ли нож с две остриета? Не ни ли стимулира да прекарваме повече време седнали, вместо редовно да ставаме и да се раздвижваме?
    Напротив, столът се движи, когато вие се движите. Той не ви ограничава,  движи се с вас и имайки правилните форми, се грижи за вашето тяло. Поддържа добро кръвообращение и елиминира натоварването. Това е идеята и тя не трябва да ви дестимулира да се движите. Дори е препоръчително временно да се ползват столове тип табуретки. Според някои от изследователите по ергономия те са най-добрия избор, тъй като са направени с идеята да стимулират мускулите по време на седене. Основен проблем е, че когато човек седи, мускулатурата се отпуска и цялото натоварване пада върху прешлените. И оттам идват проблемите.

    Как изглеждат столовете на бъдещето и на какъв стол седи Барак Обама?

    Стимулирайки физическата активност с помощта на този стол, вие си предпазвате гръбнака. Но всичко опира  до индивидуални предпочитания.

    И все пак не бива да забравяме, че е добре на всеки 40 минути, максимум час, да ставаме от стола, да се раздвижим и дори при възможност да излезем за малко навън.  

    Как изглежда бюрото на бъдещето?
    Бюрото на бъдещето е т.нар височинно регулируемо бюро, което вече навлиза в България.

    Как изглежда бюрото на бъдещето?

    В тази област ние работим вече от няколко години, като през последните години разработихме и собствена гама такива артикули. Направихме го с идеята да предложим алтернативни цени. Сега вече човек може да си купи такова бюро на цената на нормално. Така че бюрото на бъдещето се движи с вас. То трябва да може да ви подсигури различна височина. Дори и в седнало положение стандартите за офис оборудване за бюра са с височина на плота 70-75 см, което не е подходящо за високи хора.

    Каква трябва да е височината на бюрото и как да седим правилно пред компютъра?

    Какви са тендециите при цялостното обзавеждане на офисите?
    Офис мебелите на бъдещето ще бъдат гъвкави в унисон с цялостната концепция за движение, щастие на работното място и стимулиране на креативността. И разбира се, когато става въпрос за дизайн, тенденциите са липса на прави линии, повече разчупеност и плавност в извивките. И вече виждаме това в много модерни офиси в България. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк