петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4038 прочитания

    Как работят генетичните промени?

    Каква е разликата между промяна на възрастен организъм и на ембрион, разказва д-р Мартин Модер
    22 ноември 2019, 15:02 a+ a- a

    Молекулярният биолог д-р Мартин Модер обясни как може да се случи оптимизацията на един човек, каква е разликата между модифицирането на възрастен организъм и на ембрион и как точно работи методът CRISPR, по време на своята лекция в рамките на научния форум Ratio, който се проведе в София.

    Когато генетиците искат да променят възрастен организъм, те използват вируси. Вирусите служат като транспортно средство за генетичните конструкции, които учените искат да вмъкнат в клетките. 

    Д-р Модер обяснява, че едно от най-простите неща, които могат да се направят, което да се счита за оптимизация, е да се направят хората по-силни. Според него може да се поспори дали това е оптимизация, защото определено НЕ е от гледна точка на екологичния отпечатък. Ако човек е много силен, вероятно ще трябва да приема повече калории. Но може да се счита за подобрение, ако се нуждаете от повече физическа сила.

    Има ген, наречен Myostatin. Неговата роля в организма е основно да потиска свръхпроизводството на мускулни клетки. Ние знаем, че ако премахнем този ген, животните стават супер силни. Myostatin се нарича още „генът на мускулестите мишки“, защото е описан основно след опити с мишки. Но потискането на този ген не се случва само в лабораторна среда.

    Например в някакъв момент се е получила спонтанна мутация при добитъка, която го е направила много силен. Тогава хората съзнателно започнали развъждане на тази генетична мутация, така че да получат определена порода добитък, която има много месо и тя се нарича Belgian Blue.

    Тази техника може да се използва и върху големи хора. Има разработени вируси, които да ограничат гена Myostatine. Когато тези вируси се инжектират в краката на маймуни, те стават супер силни и масивни, без маймуните да тренират изобщо. 

    Много по-просто е да се правят генетични модификации върху ембриони, защото, ако се започне достатъчно рано, те се състоят от една единствена клетка. А учените разполагат с „наистина добри инструменти, за да коригират много прецизно единични клетки“, обяснява д-р Модер. Такъв инструмент е т. нар. „генетична ножица” или методът CRISPR. 

    Първоначалната версия е наречена CRISPR Cas9. Методът е публикуван преди по-малко от десетилетие. Той позволява „много лесно, евтино и точно поправяне на генома“.

    „Работя с CRISPR от няколко години и да, наистина е толкова просто!“, обяснява д-р Модер. Методът се развива непрекъснато и така днешният CRISPR обикновено е много по-точен от този отпреди 3 месеца. 

    „Всъщност последната версия бе публикувана само преди 20 дни. Нарича се Prime editing и се твърди, че може да коригира близо 90% от всички наследствени болести при човека. И можете да го купите по интернет за $65*“, разказа още д-р Модер.

    * Съществува онлайн хранилище за генетични конструкции (или модели), което се нарича Addgene. Когато бъде публикувана нова версия на CRISPR, учените даряват конструкцията на Addgene, така че други учени да имат лесен достъп до тях и да могат да ги поръчват. Addgene е организация с нестопанска цел, но взима пари, за да може да поддържа дейността си. И така конструкцията на Prime editing е достъпна онлайн и струва $65.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 3 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години