четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5647 прочитания

    Какво да четем по празниците?

    Вижте какво ни препоръчаха едни от водещите издателства в България
    12 декември 2019, 15:12 a+ a- a

    Предстоят едни от най-светлите празници в годината - Коледа и Нова година. Дни, в които прекарваме все повече време у дома в компанията на хубава, усмихваща и вдъхновяваща книга... Чудите ли се каква да е тя? Допитахме се за препоръки до водещи издателства в България. Вижте заглавията, които ни препоръчват да прочетем през предстоящите празници (заглавията са подредени по азбучен ред):

    „Аз съм българка” от Петя Александрова и Капка Кънева, „Сиела”, 25 лв.

    Коледа за нас е немислима без луксозното издание на „Аз съм българка” на Петя Александрова и Капка Кънева – истинска шевица от изящество и вдъхновение, от образи и истории, които градят националната памет. „Аз съм българка” запълва празнините в нашата история с 40 разказа за българки, променили света около себе си, които незаслужено остават извън учебниците. 40 български художнички пък се обединяват, за да нарисуват техните портрети с талантливото оформление на Капка Кънева. Превръщайки книгата в достоен аналог на световната сензация „Истории за лека нощ за момичета бунтарки”, Петя Александрова и Капка Кънева ни показват какво е да си жена със смели идеи и хвъркати мечти, която оставя своята следа в историята. 

     

    „Ефектът Сюзан”от Петер Хьог, Colibri, 18 лв.

    Без колебание препоръчваме „Ефектът Сюзан” на датския писател Петер Хьог, познат у нас с романа „Госпожица Смила и нейното усещане за сняг”. „Ефектът Сюзан” (превод: Анюта Качева) е визионерска, дръзка, спираща дъха сплав между психологически нюансирана проза и футуристичен трилър, която със сигурност ще покори любителите на напрегнатия интелигентен сюжет. Както подсказва заглавието, на преден план е Сюзан Свенсен, която работи в сферата на експерименталната физика и има необичаен ефект върху хората – подтиква ги към откровения. Но един ден тя и семейството ѝ са заплашени със затвор. Единственият начин да избегнат присъдата е да съдействат на бивш държавен служител, който ги изпраща на тайна и опасна мисия. Сюзан трябва да открие последния протокол на т. нар. „Комисия за бъдещо развитие“, чиито членове биват убити при загадъчни обстоятелства. За целта тя ще използва своите задълбочени научни познания, пъргав ум и завидна сръчност, за да разкрие огромна конспирация, която застрашава бъдещето на човечеството.

     

    „За Коледа ще си бъда у дома” от Холи Хоби,  „Дъбови листа”, 26,50 лв.

    „За Коледа ще си бъда у дома” е не само обещание, което даваме на близките си, наближат ли празниците, но и заглавието на една вълшебна детска книга, написана и илюстрирана от американката Холи Хоби. Приказната история разказва за пътешествието на малкото прасенце Туут по пътя към дома и неговите приятели в Уудкок Покет. Зимни виелици, дълбоки преспи сняг и непрогледна тъма стоят на пътя на Туут. Ще успее ли да се справи малкото прасенце с големите препятствия или ще остане без коледна елха и без подаръци? Тази прекасно илюстрирана книга е като прегръдка, която ти връща вярата в коледното чудо. 

     

    „Изгубената душа” от Олга Токарчук, ICU, 21,90 лв.

    „Изгубената душа” от носителката на Нобеловата награда за литература за 2018 г. Олга Токарчук и илюстраторката Йоана Консехо, удостоена със специалната награда Bologna Ragazzi Award за 2018 г., не е коледна книга в класическия смисъл на думата. В нея няма коледни дръвчета и целувки под имела.

    Тази книга обаче е празник за сетивата - изключителната връзка между илюстрации и текст създава чувство за хармония и спокойствие у читателя. „Изгубената душа” е книга за ценителите на бавното живеене в днешния забързан свят.

     

     

    „Кой вдига врява” от Пола Шер, „Мармот”, 18 лв.

    Всеки иска да прекара празниците, заобиколен от близки хора. Изморени от зимния студ, а и от дългата година, все по-често предпочитаме да си останем у дома и да се забавляваме семейно. В такива моменти често посягаме към книгите. “Кой вдига врява” от Пола Шер с илюстрации на Стан Мак показва на децата как животните (и хората) могат да работят заедно, за да преодолеят различията си и да съжителстват в разбирателство. Книгата е подходяща за малки и големи, а заедно може да разиграете пъзела “кой къде трябва да живее” и да помогнете на симпатичния домоуправител г-н Бухал да направи така, че всички в голямата тухлена къща да живеят в мир и хармония. Книгата е подходяща за деца над тригодишна възраст, но със сигурност ще носи удоволствие и на възрастните, които прекарват време с детето си в компанията на забавната история.

     

     „Колко остава до Коледа?” от Хорст Екерт (Янош), Colibri, 16 лв.

    На децата бихме препоръчали от сърце книжката „Колко остава до Коледа?” Защото съдържа 24 свежи, забавни, неустоими истории за Коледа, които ще зарадват всяко детенце. Мечо Коледа обикаля света, събира желания и в Святата нощ носи на всеки онова, от което се нуждае. Около яслата в гората на главния лесничей Игличков се събират всички: Тигърчо, Парцаления шишко, Мая Папая. За онези, които не знаят какво да подарят за празника, тук е изброено от какво има нужда един котарак, един Бъбрив палячо, пък и един човек като нас. Автор на книжката е световноизвестният детски писател и илюстратор Янош (истинското му име е Хорст Екерт). Той е написал и е илюстрирал около 200 детски книжки, романи, пиеси и други, преведени на над 30 езика. Печелил е френската и немската награда за детска книга.

     

    „Мистерии по Коледа“,  „ЕРА“, 15.99 лв.

    Дойде онзи момент от годината, когато повече от всякога се наслаждаваме на приятното усамотение в прегръдката на домашния уют с мека завивка, вкусна напитка и увлекателна книга в ръка. Подбрахме за вас един великолепен сборник, с който да споделите вълнуващи часове, сгушени на топло вкъщи. Настанете се в удобното си кресло, сложете още един дънер в огъня и се потопете в  „Мистерии по Коледа“!

    Докато светът спи, снегът се сипе леко от небето, подаръци чакат под коледното дърво... коварни злодеи кроят страховити планове.

    В „Мистерии по Коледа“ десет от най-добрите писатели на криминални истории се събират, за да създадат празничен хаос, изпълнен с престъпления, находчиви детективи и неочаквани обрати.

    Сборникът включва разкази на Гилбърт Честъртън, Колин Декстър, Антъни Хоровиц, Иън Ранкин, Едуард Хох, Дороти Л. Сейърс, Нгайо Марш, Марджъри Алингам, Агата Кристи и Артър Конан Дойл.

     

    „Пачинко“ от Мин Джин Ли, „Вакон“, 23 лв.

    Книгата, която препоръчваме за предстоящите празници, е „Пачинко“ от Мин Джин Ли. Дълбоката и пристрастяваща история на едно корейско семейство в Япония.

    В книгата си Мин Джин Ли разказва историята на корейско семейство, която води началото си от ранните години на ХХ век и проследява живота на четири поколения. На фона на бурни исторически събития съдбата на Янгджин и Сунджа минава през редица превратности подобно на криволичещите топчета при играта пачинко.

     

     

     

     „Поверително от кухнята“ от Антъни Бурдейн, „Кръгозор“, 25 лв.

    Нашата препоръка за Коледа е „Поверително от кухнята“ от Антъни Бурдейн – новото луксозно издание, подходящо не само за феновете на автора, но и за изкушените от тайните на ресторантьорския бизнес. 

    Брилянтно написаният, шокиращо откровен автобиографичен роман на световноизвестния майстор-готвач Антъни Бурдейн излиза отново на 16 декември. Новото специално издание е в памет на Бурдейн и съдържа текстове, които се публикуват за първи път на български език – емоционално въведение от шеф Ерик Рипер, разговор между Антъни и неговия издател, както и ръкописен предговор от самия Бурдейн. Книгата надниква зад лъскавата фасада на ресторантските салони и разказва за трудния, но вълнуващ живот на хората, които работят в този бизнес. Тя преобръща живота на Антъни Бурдейн. Той, въпреки че отговаря изцяло на дефиницията за „световноизвестен шеф-готвач“, за разлика от останалите  става такъв, като представя храната, приготвяна от други, а не собствената си.

    Антъни е изключително талантлив  разказвач  и чрез кулинарните си пътешествия в продължение на близо две десетилетия запознава тв зрителите с традициите, кухнята и живота  на хората в различни краища на Земята. 

    Неговите смелост и щедрост, пълната му  отдаденост на това, което прави, ни научиха не само да обичаме храната, но и да разберем, че тя е най-добрият начин да опознаем  различните от нас.  Показа ни един по-честен и истински поглед към света. 

    За празниците препоръчваме и новото луксозно издание на „Ана Каренина“ в един том, с елегантна корица – една от най-великите класически любовни истории.

     

     „Помощ!“ на Мариан Пауър, Locus, 19 лв.

    Единодушно препоръчваме „Помощ!“ на Мариан Пауър, защото е изключително свежо четиво, с което искрено ще се позабавлявате по Коледа. Обикновено по това време на годината щедро си обещаваме: „Нова година, ново аз”. Това прави и Мариан, като решава да стане своя идеална версия, като направи едногодишен експеримент – да провери помагат ли в действителеност съветите и техниките в книгите за самопомощ и постигаме ли обещаваното съвършенство. Защо го прави ли? Нима и на нас не ни се приисква да сме различни, да сме други, да сме на друго място, да направим нещо ново и непознато...Начинанието й се оказва истинско приключение, разказано увлекателно, забавно, искрено и с огромна доза хумор. Редуват се комични, абсурдни, сконфузващи, дори нелепи ситуации.

    Мариан Пауър разказва сладкодумно всички случки от живота си - сякаш пиеш разхладително питие с близък приятел. Прибавяме доза хумор, щипка самоирония и приключенски дух на око, а после разбъркваме хубаво тези съставки и получаваме „Помощ!“ – перфектната коледна книга.


    „Скандинавски приказки”, „Изток-Запад“,  19 лв.

    По празниците препоръчваме да прочетете „Скандинавски приказки”. Коледните дни винаги носят своята приказна тайнственост, време, в което ние се потапяме в магията на семейния уют и си спомняме детството с историите за приказни герои и приключения. Какво по-подходящо четиво от приказката? 

    Книгата отваря врати към удивителния приказен свят на скандинавските народи, населен с крале, принцове и принцеси, смели ловци, бедни дървари, съобразителни селяни, изкусни предачки, великани, добри и зли тролове, змейове, джуджета, гноми, елфи, морски същества, вещици и магьосници. Сред гъстите северни гори може да срещнете и горския цар Тапио, а дори и Дядо Коледа и да откриете какви подаръци радват неговите деца. Разходете се в този тайнствен и невероятно красив свят, от който ще се върнете очаровани и помъдрели.

    Това прекрасно издание е чудесен подарък за деца и възрастни в навечерието на новогодишните празници.

     

     „Събрани приказки и разкази“ от Ханс Кристиан Андерсен – том 1,2 и 3 (всеки по 28 лв.), Ентусиаст

    Препоръчваме не една, а 3 книги – поредицата „Събрани приказки и разкази“ от Ханс Кристиан Андерсен, без чиито вълшебни истории, Коледата би била немислима. 

    Тези книги са пълната и единствена колекция от произведения на датския гений. Луксозните издания с твърди корици освен оригиналния превод от датски език на Петър Милков Петров съдържат и илюстрациите на Вилхелм Педерсен – първия художник, създал рисунки по произведенията на Андерсен преди повече от 150 години. В Дания и до ден днешен тези илюстрации се смятат за неразделна част от Андерсеновите приказки.

     

     

    „Тъй рече баба Ега“ от Ивинела Самуилова, ИК „Хермес“, 15,95 лв.

    Всяка година за празничния сезон ИК „Хермес“ подготвя поне един разтоварващ коледен роман, който носи стопляща сърцето история и доза романтика. За тази Коледа обаче препоръчваме една по-различна книга: „Тъй рече баба Ега“ от Ивинела Самуилова. 

    Този път младата изследователка на фолклора, позната на читателите от романа „Бабо, разкажи ми спомен“ (Любима книга на България за 2016 г.), пристига в потъналото в цъфнали бадеми селце Горни праг. Сгушено под древно тракийско светилище в последните дипли на Източните Родопи, селото и неговите обитатели съхраняват лечебни практики и вярвания още от времето на далечните обитатели на тези земи. 

    В новата си книга Ивинела Самуилова събира любопитна информация за тези позабравени практики, рецепти за вкусни бабини гозби, радостта от простичкия живот в хармония с природата и разбирателство с хората. Всичко това носи една уютна атмосфера, в която на всеки читател би било приятно да се потопи, прибирайки се в родния дом за празниците.

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 26 минути
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 2 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 7 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 8 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 1 ден
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“