петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4786 прочитания

    Каква беше годината за бизнеса у нас?

    Вижте как изпълнителни директори на водещи компании у нас обобщиха годината пред Economy.bg
    17 декември 2019, 08:45 a+ a- a

    Успешна ли беше 2019 за бизнеса? Кои бяха най-големите предизвикателства? Тези въпроси отправихме към изпълнителни директори на водещи компании у нас.

    Вижте как обобщиха годината те:

    Добромир Добрев, зам.-председател на УС и изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България)
    Според мен 2019 беше успешна за българската икономика и бизнеса като цяло. Очакванията ни са, че БВП на България ще нарасне с 3.5% тази година, което е повече от 2018, но по-скоро ще е трудно да се поддържа такова темпо. Бизнесът у нас успя да се възползва от добрата макроикономическа среда и растящите доходи, и ще завърши годината успешно. Фирмите продължават да търсят и финансиране за реализация на инвестициите си – към септември фирмените кредити на ниво банков сектор нарастват със 7% на годишна база, а при Райфайзенбанк този ръст е дори двойно по-висок – близо 15%.
    Предизвикателствата в средата остават – глобално политическо напрежение, търговски войни, обръщане на икономическия цикъл и забавяне на световната икономика. Тези трудности в пълна сила са валидни и за България, тъй като сме малка и отворена икономика. За бизнеса у нас като сериозно предизвикателство бих добавил и ограничената работна ръка.

    Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на ABB България
    2019 беше успешна за ABB България. Предизвикателство беше да приключим модернизацията на завода в Севлиево, да изградим новия завод в Петрич и да интегрираме индустриалните решения на General Electric, докато разрастваме бизнеса си. В Петрич увеличаваме броя на служителите си, като ще открием над 400 нови работни места.

    Константин Конов, управляващ директор на Bosch Инженеринг Център София; Томас Мец, управляващ директор на Bosch Инженеринг Център София; Динко Русев, технически директор на Bosch Инженеринг Център София
    2019 беше много успешна за нас. В началото на годината създадохме Bosch Инженеринг Център в София, а в края на годината почти удвоихме броя на служителите си – до близо 220 изключително квалифицирани инженери.
    Най-големите предизвикателства бяха да създадем локална инфраструктура и да докажем възможностите си като част от света на Bosch. И двете неща постигнахме с голям успех.

    Петър Бозаджиев, изпълнителен директор на групата „Монбат“
    2019 е изключително успешна година за групата „Монбат“, година, през която EBITDA от основния ни бизнес бележи увеличение от 56% и свидетелства за възстановяване на нивата ни на рентабилност след една тежка 2018. През тази година продължи традиционното ни увеличение в обемите продажби, като определящо за качеството на продажбите ни е увеличаването на дела на Африка и Близкия изток.
    Водещо предизвикателство беше поставената цел да елиминираме обичайно негативния ефект на сезонността, произтичаща от пазарите ни в Европа. Имахме равномерен растеж през цялата 2019 и достигнахме износ в 71 държави, от които нови пазари са Куба, Саудитска Арабия и Тайван.

    Ярослав Дончев, изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“ и търговски директор – клъстер Източна Европа
    Бих определил 2019 като изключително успешна. През тази година отбелязахме 85-годишнината от създаването на компанията, доведохме до край една изключително амбициозна инвестиционна програма в производството, въведохме нови продукти и постигнахме ръст в продажбите.
    Сред най-големите ни предизвикателства и постижения бе да завършим тригодишната инвестиционна програма за над 62 млн. лева, като едновременно с това да увеличим обема в производството. Българският екип се представи блестящо!
    Новите иновативни продукти продължават да се налагат на пазара и да формират новите тенденции в санитарния бизнес за пестене на вода и енергия. Някои от най-големите ни постижения в тази област са технологията Aquablade за тоалетните, Firmaflow механизмът за смесителите. Успяваме да постигаме ръст в продажбите на много пазари като например Англия, Германия, Русия, Чехия, Гърция, Хърватска, Румъния и разбира се, в България.
    Искам да отбележа, че българските екипи, които обслужват цялата компания, като финанси, САП и ИТ, продължават да се утвърждават и да участват в ключови за компанията международни проекти.
    Кулминацията на цялата година бяха тържествата, които организирахме за работниците и служителите и откриването на модернизирания завод за санитарна арматура, където наши официални гости бяха Бойко Борисов, министър председател, Томислав Дончев, заместник министър–председател и главният изпълнителен директор на Идеал Стандарт – Торстен Тюрлинг.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 10 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 17 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава