четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6296 прочитания

    Имаше ли ръст на възнагражденията през изминалата година?

    Вижте наблюденията на консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара
    17 декември 2019, 09:49 a+ a- a

    Засилената конкуренция за хора между компаниите продължава да е сред основните предизвикателства на пазара на труда в България. Как битката за таланти се отрази на очакванията на кандидатите за възнаграждения през 2019 и отговарят ли компаниите на тези очаквания? С този въпрос потърсихме консултанти по подбор на персонал, които имат поглед върху различни индустрии и сегменти от пазара. Вижте какво коментираха.

    Дарина Цанова, мениджър „Бизнес развитие”, ManpowerGroup България 

    Наблюдаваме ръст на заплатите в почти всички сектори

    През тази година кандидатите значително промениха очакванията си за възнагражденията, както и нагласата си към желаната работна среда. Все по-голяма част от тях търсят по-високо твърдо трудово възнаграждение и все по-малко са склонни да направят компромис с него за сметка на опита и израстването си в съответната компания, като в същото време разчитат на добра бонусна система и социален пакет, както и възможности за гъвкаво работно време. Кандидатите, които не са заети в момента и активно търсят работа, са тези, които често са склонни да направят компромис с месечното си възнаграждение.

    Наблюдаваме ръст на заплатите в почти всички сектори, тъй като компаниите правят всичко възможно да запълнят свободните си работни места. Да не забравяме, че търсенето на кадри продължава да е по-високо от предлагането и кандидатите имат възможността да изберат работодателя, който им предложи по-добри условия на работа. Така много компании бяха поставени в ситуацията да променят заложените в бюджета възнаграждения, за да са конкурентни и да привлекат правилните таланти. Голяма част от тях увеличиха заплатите, както и социалните придобивки, които се превърнаха в почти задължителна част от пакета, а на много места започнаха да се предлагат алтернативни форми на заетост като гъвкаво работно време и възможност за работа от вкъщи.

    Инна Здравкова, Talent Operations Service Manager, Astrea Recruitment

    През 2019 възнагражденията в София нараснаха с 6-10% 

    Търсенето и предлагането са двете криви, които в единство и противоречие представляват пазара. Той диктува търсенето, предлагането и "цената" на труда. Особено в настоящата календарна година сме свидетели на все по-предизвикателен пазар, който на моменти изнемогва на чудовищните темпове и растеж. Динамиката, особено в BPO сектора, е стремителнa. С развитието на бизнеса и навлизането на все по-иновативни продуктови и аутсорсингови компании можем да заявим, че 2019 година донесе със себе си и увеличение на възнагражденията с 6-10% за град София. Тенденциозното изнасяне на услуги и в по-големите градове извън София успяха да формират ръст на възнагражденията на локално ниво от 10-11%.

    67 300 дyши ca зaeти в ayтcopcинг ceĸтopa y нac, ĸaтo тoй фopмиpa 2,4% oт paбoтния пaзap в България. Генерирането на приблизително 8 пpoцeнтa oт вcичĸи paзxoди зa зaплaти в cтpaнaтa означава за бизнеса и по-висока цена на труда. Кандидатите бързо успяха да се ориентират в пазарната обстановка и това съпроводи промянa и в техните финансови очаквания. Един от секторите, в които това се усети най-чувствително е HORECA. Въпреки положителните финансови промени в този бранш, очакванията на кандидатите все още остават нереалистични. Най-важният приоритет на всяка една организация през календарната 2019 година е умението за правилно управление на нагласите и очакванията на кандидатите. През последните няколко години това се превърна в наша основна мисия.

    Нора Найденова, Process Improvement Manager, HRS

    В ИТ сектора възнагражденията нараснаха с между 7 и 10%

    Бихме могли да разгледаме положението на пазара с оглед на различните браншове в него, тъй като има известни разлики. 

    IT: Тенденциите за IT бранша са ежегодно да се вдигат очакванията за възнаграждения в рамките на между 7 и 10 процента годишно. Поради силния интерес към IT специалисти компаниите са по-склонни да се съобразяват с тази тенденция и да предлагат очакваното от кандидатите възнаграждение.  

    BPO: В аутсорсинг сектора кандидатите увеличиха своите очаквания за възнаграждения с около 7-10% тази година, но не всички компании са склонни да отговорят на тях. В някои случаи компаниите са по-ориентирани към това да изгубят даден офериран кандидат, отколкото да променят бюджета си за заплати. От друга страна обаче, има нови играчи на пазара, чиято стратегия е да бъдат конкурентни и да привличат нови кадри именно с по-добри заплати. 

    В производствения сектор заплатите също нараснаха през изминалата година, като особен ръст (от 10-15%) бележат нискоквалифицираните позиции. 

    Във финансовия сектор се наблюдава нарастване на очакванията от страна на по- опитните финансисти. Компаниите, от своя страна, все повече се стремят да бъдат гъвкави в предвидените бюджети за тези роли поради трудностите в привличането на качествени кадри.

    В сектор маркетинг и продажби не се наблюдават големи промени от 2018 г., но е факт, че нараства търсенето на специалисти от тази индустрия.

    Кандидатите, които са съкратени или от известно време са в търсене на възможности, по-често нямат по-високи нива на очаквания и дори са склонни на компромис относно възнагражденията за сметка на стабилността на работното място.

    Константинос Милонас, главен изпълнителен директор на Adecco Group за Гърция и България

    В някои индустрии ръстът в очакваните заплати от страна на кандидатите достигна 50%

    Определено доминираща роля на българския трудов пазар имат кандидатите за работа и техните очаквания за възнаграждения. Причината за това е ниското ниво на безработица в страната. Това прави битката за качествени кадри наистина ожесточена. Често служителите получават проактивно предложения за работа от други компании, което кара техните работодатели да се опитат да им предложат още по-добри условия. Като не говорим само за заплати. Така кандидатите за работа имат предимството да договорят освен по-добри възнаграждения и други придобивки като гъвкаво работно време, обучителни програми и въобще планове за кариерното им развитие. 

    През 2019 г. наблюдаваме ръст в очакваните заплати от страна на кандидатите, като в някои индустрии той стига до 50% над това, което компаниите са бюджетирали за конкретните позиции. Тази тенденция започна още през 2018 г.

    Компаниите осъзнават тези промени и се опитват да отговорят на тях. Динамиката на пазара на труда в страната ни обаче е доста голяма и често  гъвкавостта на компаниите не може да расте в същите темпове на увеличение както очакванията на работната сила.

    Опитът ни показват, че малките компании и особено българските фирми са значително по гъвкави спрямо изискванията на кандидатите. Тези компании разчитат много на експертното мнение на специалисти като Adecco за консултиране спрямо реалистичните очаквания на кандидатите и техните предварително заложени бюджети. В някои случаи разминаването може да е с 15-20% повече от първоначално бюджетираното за заплати за конкретните позиции. 

    Поради силната конкуренция за служители в аутсорсинга, производството, IT и инженерната сфера например в градове като София, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Димитровград очакванията на кандидатите особено 25-30-годишните силно се завишават. Също така обаче и готовността на компаниите да откликнат на тези промени става все по-голяма. Осъзнавайки, че наемането на нов кадър излиза много по-скъпо, отколкото задържането на текущите служители,  компаниите все по-често развиват политики за задържане на кадри. Редовното актуализиране на заплащанията спрямо постигнатите резултати и предоставянето на цялостни пакети от допълнителни облаги, са част от мерките, които предприемат. 

    Снежана Райкинска, главен изпълнителен директор, Bulwork

    През 2019 очакванията на кандидатите бяха с около 20% по-високи от текущите възнаграждения

    Ние оперираме основно в сектора на високите технологии. Това е един определено конкурентен сектор, където кандидатите имат по-високи очаквания за възнагражденията и социалните придобивки. През изминалата 2019 година очакванията бяха средно с около 20% по-високи от текущите възнаграждения, като тенденцията, която се забелязва поради доста засиления интерес към ИТ сферата и безброй много възможности за ИТ обучение, е да останат очакванията за растеж на възнагражденията, въпреки че в световен мащаб се очаква застой в икономиките.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 7 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 8 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 14 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 15 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава