петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5648 прочитания

    Виктор Балабанов: Кариерните тестове дават насока за развитие

    Защо никога не е късно да започнеш и можем ли да възпитаме лидерството като качество, пред Economy.bg разказва Виктор Балабанов
    19 декември 2019, 12:00 a+ a- a

    Виктор Балабанов е тесен специалист в тренингите в сферата на т. нар. „меки умения“ (soft skills), с над 11 години практически опит в над 60 компании в България и страните от Балканския полуостров. В момента той е управител на I can be… и създател на продуктите на Znam.be. Разговаряхме с него по време на Global Tech Summit, най-големия технологичен форум в Източна Европа, който се проведе между 10 и 12 декември в НДК.

    От обучение в бизнеса към обучение на деца. Как се случва тази трансформация и защо?
    - При мен дойде много естествено, защото 11 години работя с бизнеса и всъщност установих за себе си, че имам вътрешна потребност да съм полезен и открих къде мога да съм полезен. Младите хора, преди да влязат в бизнеса, мога да работя с тях, така че да им е по-лесно впоследствие.

    Защо меките умения са толкова важни?
    - Те са част от ежедневието ни. Всички общуваме. Меките умения всъщност включват най-обикновено общуване между хората. Ние изграждаме свои модели за общуване въпросът е, че можем да обучим себе си и останалите, така че да сме по-ефективни. Те всъщност помагат в каквато и да е сфера да си вършим работата по-добре.

    Как се прави образованието достъпно?
    - Като първа точка – да дадем основание за това, което учат децата, защо го учат. Това е първата ни мисия. В Знам.бе започнахме с тест, свързан с кариери и професии на бъдещето. Иска ни се да свържем професиите на бъдещето, т.е. тези, които децата предстои да упражняват в близките години, да ги свържем с предметите, с отделните уроци, които учат, и вярваме, че те ще намерят повече основание защо учат това, което учат.

    За „меките умения“ и с какво и за кого са полезни кариерните тестове

    Кариерните тестове са практика от дълги години в западния свят, защо ние изоставаме в тази тенденция?
    - Защо изоставаме не мога да кажа, но както ние вярваме в Знам.бе, никога не е късно да започнеш, въпросът е да е колкото се може по-рано.

    С какво са полезни тези тестове?
    - Нашият тест е методология, която стъпва на европейска рамка за 2019 г. за 9-те индустрии на бъдещето. Те са глобални индустрии. Стъпвайки върху нея, ние обединихме с 5-факторен психологически модел. Нашият тест измерва моментна нагласа, моментни таланти, моментни интереси на детето. Те се измерват и за по-големи деца.

    На каква възраст е най-подходящо да се правят?
    - Създадохме теста за възраст от 12-13 години до вече пораснали тийнейджъри. Над 10 000 ученици вече са го направили. Имаме и по-малки ученици. Стилистично е ориентиран от 5-6 клас нагоре.

    А от тези 10 000 имате ли обратна връзка колко от тях са взели предвид своя резултат при Вас, за да изберат, да кажем, какво да учат в бъдеще?
    - Току-що приключи нашето образователно турне. Обиколихме 30 града, това бяха 30 училища, в които се срещахме с учениците и им представяхме нашата платформа, говорихме си с тях и обсъждахме резултатите, които са получили, а вече изборът, който предстои да направят, е в бъдеще.

    Децата проявиха ли интерес към тези тестове?
    - Повече, отколкото очаквахме. Ние заложихме за тези 30 дни около 3000 анкети, което беше доста оптимистична наша прогноза. Минахме 10 000, вече имаме доста сериозна извадка, върху която можем да направим изводи и предстои да публикуваме някои от нашите наблюдения. Мога да кажа следното: ние влизаме с разрешение на директора в двора на училището. Първото междучасие деца се въртят около нас. Един – двама, така се престрашават да направят теста. Следващото междучасие те водят целия си клас и следващото междучасие те водят останалите класове. Т.е. един-двама успяваха да приемат предизвикателството към нещо ново, но когато виждаха резултата, много бързо се разпространяваше това, което правим.

    Биха ли били полезни за възрастен човек, който вече има професия, но да кажем би искал да я смени?
    - Сигурен съм, че е така. Все пак ние нямаме претенцията да е много задълбочен и представителен анализът, който правим. По-скоро дава посока и човек, на каквато и да е възраст, може да си даде сметка наистина „Това, което правя в момента, дали е това, което наистина ми носи удовлетворение, наистина е това, което искам да правя, и наистина е това, в което аз имам талант?“

    Да бъдеш лидер е качество или нещо, което може да се научи или възпита?

    Да бъдеш лидер е качество или нещо, което може да се научи или възпита?
    - И двете. Ние се раждаме с някакви таланти, вътрешни, които можем да открием, може би не. Лидерството е същото. Някои от нас се раждат с талант, който по-лесно успява да бъде проявен и хората лесно започват да следват. Харизма може да го наричаме. От друга страна се учи и това е част от моята професия като бизнес треньор. Аз обучавам хора в бизнеса как да са по-ефективни като лидери.

    Т.е. ако един човек е роден с това качество лидерство, то може да бъде шлифовано, а ако го няма може ли да бъде възпитано у него?
    - Отговорът е позитивен. Ще ви отговоря по следния начин. Всички хора можем да се научим да плуваме, заложено ни е, човешкото тяло е по-леко от водата, но не всички ще станат Майкъл Фелпс. Хората с талант просто винаги ще могат да изпъкват.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 47 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS