неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6273 прочитания

  Възнагражденията и личното облагане през 2020

  Невена Ковачева, асоцииран партньор в „Ърнст и Янг“ България, разяснява какво да очакваме като промени при възнагражденията и личните данъци през 2020
  06 януари 2020, 08:29 a+ a- a

  Невена Ковачева, асоцииран партньор в „Ърнст и Янг“ България, разяснява какво да очакваме като промени при възнагражденията и личните данъци през 2020

  През 2020 г. се запазва размерът на данъчно-осигурителната тежест за физическите лица. Предвидените увеличения в минималния осигурителен доход и пенсионната възраст залегнаха в приетия бюджет за Държавното обществено осигуряване – минималният осигурителен доход е 610 лв., а пенсионната възраст е 61 г. и 6 м. за жени и 64 г. и 3 м. за мъже. Наблюдаваме запазване и дори намаляване на нивата на данъчно-осигурителната тежест и в повечето страни от региона. Увеличение в тежестта има само в 3 държави – Гърция, Турция и Полша. Запитвайки се какво е нашето място в региона, с радост можем да отбележим, че България остава държавата членка на ЕС с най-нисък разход за работодател при нетна заплата от EUR 1000. 

  Трябва обаче да бъде отчетена и друга тенденция, която се оказва много ключова за бизнеса, а именно липсата на кадри и особено на висококвалифицирани. Според данни на НСИ младите кадри в България намаляват с 2-3% на годишна база. Същевременно според проучване на EY 75% от работодателите в Европа казват, че липсата на висококвалифицирани кадри спира успешното им развитие. В отговор на този недостиг все повече компании се фокусират върху намирането на решения за привличане и задържане на персонал. Предлагането само на по-високо възнаграждение отдавна вече не е достатъчно. 

  В EY наблюдаваме сред клиентите си използването на мотивационни схеми за дългосрочно мотивиране на служителите, обвързани с представянето им. Най-често тези планове са базирани на акции и опции в дружеството. Предлагат се и карти за спорт, транспорт и паркинг, допълнително здравно осигуряване и застраховки живот. В някои компании спортни занимания като йога в офиса, запазени места и заплащане на частна детска градина, както и изплащане на пълния размер на работното възнаграждение за определен период след раждането на дете също са част от пакета придобивки. Разбира се, сред множеството допълнителни стимули е важно да се направи преценка какви са желаните видове придобивки спрямо профила на служителите. Най-добре това може се постигне като се предостави възможност на всеки служител сам да избира видовете придобивки, които да формират неговия пакет. 

  Все по-често се предлагат и възможности за гъвкаво работно време и място, които помагат на служителите да поддържат по-добър баланс между личния и професионалния си живот. Работата от разстояние, гъвкавият работен ден или намалената му продължителност, както и допълнителните дни платен отпуск позволяват на служителите да оценят как тяхната работа за дадена компания се вписва в начина им на живот. 

  Нуждата от висококвалифицирани кадри кара все повече работодатели да провеждат и програми за обучение на служителите си. Началните, въвеждащи в отговорностите за позицията и принципите на работа в компанията, обучения са задължителни за успешния старт, но не са достатъчни в дългосрочен план. Бързо променящите се процеси, повлияни от технологиите, изискват постоянно развиване на нови умения. Обученията, които спомагат за това, вече се смятат за ценни не само от компаниите, но и от служителите, за които обученията са неделима част от кариерното развитие. 

  Липсата на подходящи кадри на местния пазар на труда може да бъде преодоляна и чрез привличане на таланти от чужбина. Един от най-улеснените режими за легално пребиваване и работа в България на висококвалифицирани кадри е получаването на Синя карта на ЕС. Обсъжда се допълнително облекчаване на режима. EY подкрепя инициативите на бизнеса за промени, които да създадат възможност за работодателите да привличат в България висококвалифицирани кадри бързо и при минимална административна тежест. 

  За обединяването на всички тези елементи е нужно компаниите да създадат цялостна стратегия за привличане и задържане на таланти. За работодателите е важно да знаят как да структурират своята стратегия, така че да постигнат ефективност при ограничаване на разхода. Това може да бъде постигнато, като се възползват от възможностите за освобождаване на придобивките от облагане с данък и осигуровки. EY България провежда EY HR Academy и предоставя адаптирани към нуждите на клиента съвети, за да подкрепи компаниите в успешното постигане на тази цел.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  преди 2 дни
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  преди 2 дни
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  преди 2 дни
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  преди 2 дни
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища