вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7051 прочитания

    Каква е ролята на Salesforce разработчиците?

    Повече за това сравнително ново направление в сферата на програмирането разказват от софтуерната компания DataArt
    06 февруари 2020, 11:47 a+ a- a

    Към момента на пазара почти няма готови разработчици, специализирани в Salesforce. Въпреки това, търсенето нараства, както в глобален план, така и у нас, поради което се очаква все повече програмисти да се насочат към Salesforce, смята Лиляна Халембакова, HR мениджър в българския офис на глобалната софтуерна компания DataArt

    През последните няколко години все повече нараства търсенето на Salesforce разработчици, което е сравнително ново направление в сферата на програмирането. Какво всъщност правят Salesforce дивелъпърите, какви знания и умения следва да притежават и кога най-често компаниите се нуждаят от такъв тип специалисти разясняват от глобалната софтуерна компания DataArt.   

    Salesforce developer – какво означава това?

    Нека започнем от самото начало. Salesforce представлява най-голямата в света CRM платформа, базирана на SaaS („software as a service“ или „софтуерът като услуга“). Компанията е американска със седалище в Сан Франциско и e основана от бившия вицепрезидент на Oracle – Марк Бениоф. Salesforce е насочен към бизнеса с цел растеж и по-добро познаване на нуждите на клиентите чрез cloud-базирани приложения за маркетингови и търговски цели. Системата разполага с широк спектър от инструменти - от анализа на приложения до B2B маркетингови решения, и предлага много предимства, включително сигурност на данните, тестване и т.н.

    Именно тук идва ролята на Salesforce разработчика, който, противно на някои погрешни схващания, не работи за Salesforce, а просто разработва софтуерни решения чрез системата и я персонализира за нуждите на съответния бизнес. Тези разработчици използват инструменти като Apex и Visualforce, както и рамки като Lightning Component, за да създадат приложения.

    Според Лиляна Халембакова, HR мениджър в българския офис на глобалната софтуерна компания DataArt, Salesforce е изключително разнообразна сфера сама по себе си, поради което и отговорностите на Salesforce разработчика също могат да варират и да имат различен характер в зависимост от нуждите на съответния проект или компания.

    Много аспекти на работата са подобни на тези на разработчика на софтуер, включително анализ, тестване и внедряване на нови или актуализирани софтуерни приложения. Истински добрият Salesforce разработчик обаче винаги търси нови начини за решаване на проблеми, за справяне с предизвикателства и подобряване на възможностите и функционалността на софтуера.

    Какви знания и умения следва да има Salesforce разработчикът?
    Специалистите, имащи желание да се насочат към Salesforce Development, трябва да могат да участват в целия жизнен цикъл на разработката - от проектирането до внедряването. Програмните умения и владеенето на Apex са задължителни, а познаването на други технологии като VisualForce, Native, MySQL, XML, HTML, CSS,  JavaScript и др. би било от съществено значение.

    Важното за Salesforce направлението е съответният разработчик да разбира основните принципи на дизайна на съответния бизнес софтуер, както и да е наясно с принципа на работа с клиентите и заинтересованите страни. Креативността, аналитичните умения и езиковите познания също са важни особено ако се работи в международна среда.

    „По-задълбочени познания в някои ETL инструменти като Mulesoft, Cast Iron, Informatica също биха били от огромна полза, както и опитът в софтуерния дизайн“, споделя Лиляна Халембакова от DataArt. Според нея именно поради комплексните качества и опит, които този тип специалисти следва да притежават, наемането им не е никак лека задача и към момента на пазара почти няма готови разработчици, специализирани в Salesforce. „Въпреки това търсенето нараства както в глобален план, така и у нас, поради което се очаква все повече програмисти да се насочат към Salesforce“, допълва тя.

    Какви дейности извършва Salesforce разработчикът?
    Що се отнася до ежедневната работа на Salesforce дивелъпъра – тя зависи най-вече от нуждите на самата компания, от сферата ѝ на дейност и от изискванията на съответния проект. Тези дейности могат да включват:

    ·         Разработване и конфигуриране на персонализирани CRM решения в рамките на платформата Salesforce според съответните проектни цели, бизнес функции и изисквания на клиента или компанията.

    ·         Ежедневен съпорт и поддръжка.

    ·         Извършване на дейности с цел дългосрочно подобряване на надеждността на системата и нейната съвместимост с бизнес изискванията.

    ·         Комуникация с клиента или съответния ръководител на проекта, с други разработчици и участници в проекта с цел да се създадат съгласувани стратегии и да се осигури ефективно сътрудничество във всички фази на разработване, тестване и внедряване. Именно тук от съществено значение са комуникационните умения и т. нар. Soft skills.

    ·         Поддържане на гъвкава и проактивна работна среда за улесняване на бързото реагиране на променящите се изисквания на проекта и целите на клиента.

    ·         Търсене на иновативни начини за успешното изпълнение на поставените цели.

    Необходим ли е сертификат за започване на работа като Salesforce разработчик?
    Едва ли има еднозначен отговор на този въпрос, тъй като за някои компании това е задължително условие за наемане, а за други – допълнителен плюс, но не и водещ фактор.

    „При нас в DataArt няма подобно изискване, но със сигурност би било огромен плюс, ако съответният Salesforce разработчик, кандидатстващ за работа в компанията, се е сертифицирал в това направление. Това е ясен индикатор, че той е решил да се развива конкретно в тази област и насочва усилията си към подобряване на своите компетенции и познания“, коментира Лиляна Халембакова.

    Както при повечето професионални сертификати, и тук те се разделят на различни направления и нива и зависят от това какви точно роли изпълнява съответният Salesforce програмист. Сертифицирането може да бъде в следните направления: Commerce Cloud Digital Developer, Platform Developer I и Platform Developer II.

    Колко години опит са необходими, за да стане един специалист опитен Salesforce Developer?
    Тук отново не съществува еднозначен отговор, тъй като всеки напредва с различни темпове в зависимост от личностните качества и мотивацията. Обикновено изискванията на компаниите за наемане варират от 3 до 6 години опит в разработването на бизнес приложения посредством Salesforce.

    Истината е, че пътят от начинаещ Salesforce разработчик до истински добър опитен специалист е дълъг и изисква постоянство, ясна цел и много труд. Мнозина започват, правейки си безплатен акаунт в платформата на Salesforce, за да видят за какво точно става въпрос и как работи тя, но не са много тези, които наистина решават, че това е тяхната сфера и продължават напред, изучавайки Salesforce в дълбочина. Тези усилия, разбира се, не остават напразни, тъй като нарастващото търсене на такъв тип експерти и липсата на достатъчно кадри на пазара, ги прави добре платени и ценени за много водещи компании. Така че – ако сте решили да дадете шанс на Salesforce, едва ли ще сгрешите.

    Вижте още:

    Любимият въпрос на интервю за работа на Любомира Атанасова, DataArt България

    Как протича интервю за работа в DataArt България?

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg тук

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 2 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 3 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 4 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 4 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 4 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес