петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3839 прочитания

    Блокчейн започва да се централизира

    За блокчейн технологията и защо жените трябва да се занимават с технологии, Economy.bg разговаря с Юлия Евелин Ларсен, лектор на TEDxWomen
    10 февруари 2020, 12:07 a+ a- a

    Юлия Евелин Ларсен е родена през 1993 година в Германия, завършила е Copenhagen Business School през 2019. През 2017 основава CryptoWomen, лектор е на TEDxWomen Оденсе през декември 2019 година.

    Economy.bg разговаря с Юлия за блокчейн технологията и как се развива тя, къде е мястото на жените в технологичния свят, как се подготвя човек за TEDx и какво получава от изживяването.

    Какво представлява блокчейн технологията и какво е общото с крипровалутите?

    Какво представлява блокчейн технологията накратко?
    Нормалният начин, по който ние правим трансакции с информация с данни, финансови данни и комуникационни данни, минава през някакъв сървър. Първо се изпраща някъде, после от този сървър се изпраща на друго място или чрез протоколи. Протоколи – такива езици, с които имейл системата функционира, например тя носи тези информации, обаче това всичкото е централно. Има някой, който, го прави това нещо. Блокчейн е децентрализирано, което означава, че всеки път, когато някой направи нещо и иска да изпрати някаква информация, тази информация, вместо да минава през някакъв сървър, минава през много малки точки в системата, „ноутс“ се казват те. Тези точки валидират, че тази трансакция се прави, че някой изпраща нещо и в момента, в който те са ги валидирали, тази информация се събира в едно „кашонче“, което е блок и получава печат, че този блок в това време се е получил и този блок се затваря завинаги с един код. Този код е една дълга редица от числа и те се слагат в следващия „кашон“ и по този начин всеки „кашон“ има малко от предния и затова има верига*, защото тези „кашони“ са събрани в хронологичен ред. И не може да развалиш единия „кашон“, без да промениш това, което се е случило преди, защото имаш вътре малка част от предишния. По този начин може системата да валидира, че нещата са се случили по хронологичен начин, както ние следим начина, по който нашите данни се изпращат в централни системи. Така се знае, без да минава през централна система, а просто се разпространява в много малки части в голяма система. Идеята е, че всеки, който е част от системата, знае какво се случва. Може да погледне в „кашоните“ правилен ли е, или не е правилен, защото той трябва да има част от предишния „кашон“ и ако я няма тази част, значи не е правилен блок.

    Кое е общото или различното между блокчейн и виртуалните валути?
    Виртуални валути са блокчейн. Първата виртуална валута, биткойн, която излезе през 2008 година, кодът за биткойн беше даден на света от един човек, който беше анонимен, е блокчейн. Това е фундаментът за технологията блокчейн. Оттам идва всичко, което след това се развива, от биткойн.

    Т.е. биткойн е основата на блокчейн?
    Биткойн е основата на блокчейн. Както имаш интернет, в интернет имаш имейл, имаш GPS карти, много различни неща. Интернет е основата. Без основата, без интернет, няма да можеш да имаш имейл. Да кажем, не е съвсем правилно, но представи си имейл да е първият интернет и оттам да започнат да се развиват и други апликации. Така и биткойн е първата апликация на блокчейн, същевременно е първият блокчейн. Разликата е, че криптовалутите са си собствени системи. Биткойн си е една система, тя не е технология. Така че разликата е просто че едното е блокчейн самата технология, а биткойн е апликация на тази технология.

    Какво ни предлага блокчейн и как се развива технологията?

    Какво предлага блокчейн, което информационните технологии не можаха да ни дадат до този момент?
    Аз съм минала през много различни стадии на това какво аз виждам в тази технология. В началото не знаех нищо, после започнах да разбирам, после бях тотално „Уау!“, това може наистина всичко да спаси – целия свят. С времето човек, като влиза вече малко по-дълбоко в нещата, осъзнава, че всъщност няма толкова много начини, по които тази технология променя нещата. Tя ни е помогнала да мислим различно за това как искаме нашите данни да се изпращат, какъв слой на сигурност, на поверителност искаме, обаче, като гледам какви системи са се развили покрай блокчейн, те са често малко като репликация на предишни такива. Те са взели начина, по който искаме да изпращаме пари и казват, че ще махнем банките, няма вече да има някой между мен и друг човек, можем да си изпращаме директно, всичко е отворено, всеки е свободен да прави каквото си иска, обаче не е така! Пак са се създали някакви хора и групи от хора в тази система, които знаят повече, разбират повече, имат повече пари и са започнали да централизират властта на това как се развиват нещата. Макар че блокчейн е нова технология и тя беше абсолютно отворена в началото и всеки можеше да прави каквото си иска, кодът беше даден на света, има някои хора, които просто са разбрали как да я използват по-добре и те са направили системи, които не са отворени, които са или ставаш част от нашата система или губиш, няма да можеш да ползваш услугите ни, трябва да следваш нашите правила. Разликата е винаги между частен и публичен блокчейн. Частният е като фирма, има си блокчейн, обаче трябва да си част от това, да питаш за вход. И второто е публично, където не ти трябва разрешение, за да влезеш, просто влизаш. Казваш, че искаш да си част от това и те ти дават да си част от системата. Проблемът е, че всички успешни проекти до днес са частни. Може би знаете за биткойн, че изхабява адски много енергия. Това е, защото публичния блокчейн трябва да има целия този ресурс, защото хората не вярват един в друг. Те не казват: „Сега ще ти изпратя тези пари и ще оставя някой да валидира, че това се случва, а искам те да ми докажат, че го валидирали и със супер много скъп хардуер и аз чак тогава вярвам в това, че моите пари са пристигнали някъде“. И това е пак някак си не точно различно от това, което ние правим. Тук се използват компютри, а другото банките го правят за нас. Разликата не е супер голяма дали вярваш в технологията, или вярваш в хората, обаче технологията също е купена от хора, така че пак са хора зад системата.

    Казано с други думи блокчейн също започва да се централизира?
    Да. Точно. От доста време вече.

    Как се използват технологиите за добро и какво е мястото на жените в технологичния свят?

    Какво означава да използваме технологиите за добро?
    За мен идеята е да вземеш технологията и да я направиш отворена, така че хора или групи с малко средства могат да я използват, за да подобрят работата си спрямо тези, на които искат да помогнат. Социалните проекти винаги имат някакъв резултат. Дали да помогнат на някакви хора да получат нещо, или да се научат на нещо, или да помогнат на някаква система да стане по-ефективна, за да има по-хубав ефект върху природата – има някакъв социален резултат. Тези организации често просто нямат толкова пари да експериментират с нови технологии и както се вижда блокчейн става все по-централна. Идеята е да се използват отворените принципи на технологията и да се направят неща, които са отворени за всеки да експериментира с тях, без да струват пари, защото тези организации нямат как да платят на някого да им разкаже как да използват технологията. Те трябва да могат сами да разберат дали тази технология е за тях, или не. И аз това съм написала в моята теза всъщност, крайната част е като наръчник за НПО – 7 точки. Минаваш през тези точки и си задаваш тези въпроси. Във всеки въпрос трябва да обработиш, да събереш някакви неща от фирмата, за да разбереш дали ще пасне. Защото моята критика е винаги, че ние имаме fomo** с блокчейн в момента. Всички искат да го изпробват, да го купят и всички искат да са част от това движение. По този начин тези организации губят, защото нямат парите да се включат, а всъщност там би бил най-големият ефект. Затова аз винаги казвам, че трябва да обърнем начина, по който решаваме проблемите, защото нормалният начин да решаваш проблемите е: какъв е проблемът, как може да го решим, какви технологии ни трябват, за да го решим. Това е нормалният начин на мислене. Обаче заради цялото това развитие в блокчейн начинът на мислене е станал: ние искаме да правим нещо с блокчейн, какво можем да правим, в което можем да включим блокчейн, тука имаме малък проблем, който звучи евентуално все едно, че можем да използваме блокчейн. И това е огромен проблем, защото това не е нормалният, рационален начин на мислене. 

    Защо е важно жените да могат да програмират?
    Ами защото само в Дания например, където аз живея, се знае вече, че след няколко години ще има липса на 20 000 висококвалифицирани технологичи специалисти. Ще има огромна липса на хора, които знаят как функционира технологията, защото ние, ако мислим, че днес имаме много технологии, след 20 години ще имаме още повече технологии, още повече системи, чийто фундамент е технология. В момента в Дания няма почти никакви жени, които учат технологии, които се занимават с технологии, защото те мислят, че технологията не е за тях и това просто трябва да се промени. Трябва да има повече хора като цяло, които се занимават с технологии и жените са най-малката част. Там има най-много място за развитие.

    Какво представлява CryptoWoman CPH?
    То беше организация, която направихме с 2 мои приятелки преди 2 години за жени, които се интересуват от блокчейн. Не само крипто, а каквото и да било, всичко, каквото е интересно за хората да се занимават и ние правихме големи събития, заедно с IKEA, те имат тук Innovation Lab. Ние им почукахме на вратата и им казахме, че имаме идея за група за жени, които се занимават с тази нова технология и те казаха, че това е точно бъдещето. Те ни дадоха офис, правиха ни маркетинг. На първия ивент, който направихме, дотогава нищо не бяхме направили, 1400 хора във фейсбук се бяха отбелязали, че искат да дойдат и това бяха 90 и нещо процента жени. Така че ние активирахме енергията на жените в Копенхаген, които се интересуваха даже и малко за блокчейн и ги събрахме на едно място и започнахме да им разказваме за това, за да ги стимулираме, за да им кажем: „Това не е странно нещо, че се интересувате от технология и не е трудно да разбереш какво е блокчейн. Така че ето, вижте, има и други жени, които се интересуват и ние ще ви разкажем като жени – жена на жена как функционира“. И по този начин се разви, започнаха да ни се обаждат, да ни задават въпроси, правихме менторство за хора, които искаха да пишат мастърски тези, ние им помагахме да намерят тема. Мотивирахме да има повече жени в тази сфера. Тези жени започнаха да се запознават, започнаха да правят някакви неща извън организацията. Това за нас не е тема. Ние бяхме там, за да улесним комуникацията между хората, не да печелим. Ние всичко правехме безплатно.

    Лектор на TEDx - как попаднахте там, какво Ви донесе изживяването?

    А как попаднахте сред лекторите на TEDxWomen?
    Дания, не е много голяма държава – 5 млн. души не е много. Копенхаген е колкото София горе-долу. Като си жена в блокчейн сферата, нямаш много конкуренция, няма много други лица. Така че се използва като си направила едно-две неща и вече започват хората да те разпознават, канят те навсякъде, телевизията ме каниха, радиото ме каниха, това е. Да кажа честно, защото съм жена и защото съм една от малкото, които се показват на сцена, публично. Аз знам за какво говоря, но съм сигурна, че има хора, които знаят много повече от мен. Има много хора, които мислят по същия начин като нас, като Cryptowomen – искат да има жени, които говорят за тези неща, за да покажат на света, че тези теми не са само за стари мъже или хора във финансовия сектор. Може да си като мен, аз съм учила психология, и да си млада жена, и да се занимаваш с тези неща. Добър пример според мен.

    Какво беше изживяването на TEDxWomen, какво Ви даде, на какво Ви научи?
    Беше много друг формат, отколкото аз обикновено говоря, защото аз говоря много с връзка към хората, с които говоря. Аз много искам да задавам въпроси, хората да ми задават на мен въпроси, да бъде интерактивно. А тук трябваше да запомня всичките думи. Нивото беше много високо, беше много добро. Трябваше в 18 минути всичко, което знам, да го обясня конкретно, за да има ефект. Защото нали знаете TED talk винаги завършват с някакво голямо изречение и всички са много доволни и всяка 18-минутка си е като малък филм. Отне ми 2 месеца, да ги напиша тези 18 минути. Обаче същевременно това не е моят формат. Аз не обичам да чета или да говоря структурирано по такъв начин, защото губиш някак си истинския ефект на това, че ти си човек, който говори с хора и то всъщност се показа много очевидно, че е така. Имахме 3 сесии с малки паузи между тях. Всяка сесия имаше име, аз бях в сесията Values. Между всяка сесия имаше едно видео, което беше директен сртрийм едва ли не от Америка, където правеха TEDxWomen в Сан Франциско. И тези видеа, ефектът им беше толкова силен, колкото и на речите. Хората ръкопляскаха в залата еднакво дали беше някой, който стои и говори на сцената, или имаше видео, защото начинът, по който говорехме беше един и същ. Аз ще се радвам да видя видеото, защото според мен това беше за видеото. Цялото нещо беше, за да има много хубаво видео, в което аз говоря перфектно за 18 минути. А сцената беше просто за да има ефект на сцена. Не съм много доволна. Мразя да го кажа, защото съм и благодарна, че съм го направила, беше голямо преживяване, емоционално, обаче не бих го направила пак, ако мога така да го кажа.

    Какво планирате за в бъдеще?
    Бъдещето ми в момента, аз съм си го кръстила Life after Blockchain, защото вече съм минала малко блокчейн света и фазата. Social impact*** ми е темата. Там разпределението на технология може да помогне много, защото по този начин точно групи от хора ще могат да работят с технологията – по техния си начин, а не да работят с някаква пак централна система, която е една и те трябва или да я използват, или да не я използват. А тук технологията може да се развива в части, да се разпределя и всяка група да развие начин да работи с нея, която да пасва с техния мотив. Това ми е в момента на мен интересно да видя как ще се развие. Дали ще се развие. Ще видя дали ще намеря някъде някаква работа, но не бързам. Понякога е малко трудно като си напред с теми, които в момента не са още много стабилни. Ти си този, който трябва да ходи и да разпространява информацията за това нещо. Ти имаш 2 роли: имаш ролята да го разбереш как функционира и ролята да ходиш и да обясняваш на хората всъщност че това е така или не е така. 

    Съветът на една успешна млада жена

    Вие като успешна млада жена какъв съвет бихте дали на тези, които сега тепърва ще се развиват кариерно?
    Бих казала не се срамувай за това, че си жена. Ако някой те е избрал да правиш нещо в сфера, където няма много жени, дали е в наука, или в технология, или някъде другаде, не се срамувай, защото макар и да са те избрали за това, че си жена, да кажат: „ОК, имаме квота, искаме да имаме повече жени“, ти нямаш избор. Ти си жена! Просто бъди щастлива, че някой те е избрал и работи, и прави всичко възможно, за да бъдеш щастлива и доволна. Защото имаме такова нещо в Дания, на мен са ми го задавали този въпрос: „Имаш ли малко гадно чувство, например че всеки път като ходиш да говориш някъде, те те вземат, защото си жена, защото има 3-ма мъже, които са на някаква висока позиция и им трябва някаква млада жена, за да бъде малко по-интересно?“. Не, защото ми дават шанс и аз отивам там и имам шанс да говоря, имам шанс да кажа нещо и това за мен е страхотно. Колкото и банално да е, трябва да вярваш в себе си и ако някой те е избрал да правиш нещо, значи има смисъл.

    *chain – от английски – верига; blockchain буквално преведено означава верига от блокове
    **fomo (fear of missing out) – страх да не пропуснем нещо
    ***Social impact – социално въздействие/резултат;

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 31 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове