сряда, 01 април 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  11518 прочитания

  Прилики и разлики между коронавируса и грипа

  Новият вирус често се сравнява с грипа, но доколко двете заболявания си приличат?
  12 март 2020, 18:47 a+ a- a

  И инфлуенцата, известна като грип, и Covid-19, заболяването, предизвикано от новия коронавирус, са инфекциозни заболявания. Въпреки че симптомите им изглеждат подобни, двете заболявания са причинени от различни вируси.

  Д-р Лиса Локърд Марагакис е директор на отдела по превенция на инфекциите в Института „Джонс Хопкинс“ в САЩ. Тя разяснява кое е общото и различното между двете заболявания.

  ПРИЛИКИ

  Симптоми:
  • и двете заболявания причиняват висока температура, кашлица, болки в тялото, отпадналост, понякога повръщане и диария;
  • могат да протекат в лека или тежка форма, в редки случаи водят до смърт;
  • могат да доведат пациента до пневмония.

  Разпространение:
  • и двете заболявания могат да се разпространяват от човек на човек чрез малки капки във въздуха, от инфектиран човек, който кашля, киха или говори;
  • вероятна разлика: Covid-19 може да се разпространява по въздушен път (вижте РАЗЛИЧИЯ за повече информация);
  • грипът може да се разпространява от инфектиран човек няколко дни преди симптомите му да се проявят, смята се, че коронавирусът се разпространява по същия начин, но все още не е сигурно.

  Лечение:
  • нито един от двата вируса не се лекува с антибиотици, които действат само при бактериални инфекции;
  • и двата могат да се лекуват симптоматично, т.е. като се лекуват симптоми, например се приемат лекарства за понижаване на температурата. Тежките случаи могат да изискват болнично лечение и машинно подпомагане, като например обдишване с вентилатор.

  Превенция
  И двете заболявания могат да се предотвратят чрез често и качествено измиване на ръцете, кашляне в свивката на лакътя, оставане у дома, когато сте болни и ограничаване на контакти с хора, които са заразени.

  РАЗЛИКИ

  Причинител
  Covid-19 се причинява от един единствен вирус – новият коронавирус от 2019, който вече се нарича коронавирус синдром на тежкия остър респираторен синдром 2 или SARS-CoV-2.

  Грипът може да бъде причинен от няколко различни вида и щама на инфлуенца вируси.

  Предаване (разпространение)
  И двете заболявания се разпространяват по подобен начин (вижте Прилики), но съществува и възможна разлика – Covid-19 може би може да се разпространява по въздушен път, което означава, че малки капчици, останали във въздуха, могат да причиняват заболяването в други хора, дори след като болният човек вече не присъства в помещението.

  Антивирусни медикаменти
  Covid-19 – в момента се тестват такъв тип медикаменти, за да се види дали могат да облекчат симптомите.
  Грип – антивирусните медикаменти облекчават симптомите и понякога съкращават периода на заболяването.

  Ваксина
  Covid-19 – няма налична ваксина, в момента се разработват.
  Грип – налична е ваксина, която е ефективно предпазно средство срещу някои от най-опасните видове грип или облекчава протичането на заболяването.

  Заразени
  Covid-19 – приблизително 121 564 случая в световен мащаб, 1050 в САЩ към 11 март 2020.
  Грип – около 1 милиард случая по света, между 9,3 милиона и 45 милиона в САЩ всяка година.

  Смъртни случаи
  Covid-19 – приблизително 4373 в световен мащаб, 29 в САЩ към 11 март 2020.
  Грип – между 291 000 и 646 000 в световен мащаб; от 12 000 до 61 000 смъртни случая само в САЩ всяка година.

  Ситуацията около Covid-19 се променя много бързо. Тъй като заболяването се причинява от нов вирус, хората нямат имунитет към него, а ваксината най-вероятно ще бъде готова след месеци. Лекари и учени работят в насока да определят каква точно е смъртността от новия коронавирус, но към момента се смята, че тя е по-висока в сравнение с повечето щамове на грипа.

  Междувременно от Световната здравна организация (СЗО) очертаха кои са основните разлики между двете заболявания, цитирани от MIT Technology Review.

  Коронавирусът се разпространява по-бавно. Това най-вероятно е най-голямата разлика между двете заболявания. Грипът има по-кратък инкубационен период (времето, за което заразен човек започва да проявява симптоми) и по-къс сериен интервал (времето между два последователни случая). Серийният интервал на коронавируса е между 5 и 6 дни, а този на грипа е от порядъка на 3 дни, казват от СЗО, така че грипът се разпространява по-бързо.

  Вирусно разпространение (от болен човек). Вирусното разпространение е това, което се случва, когато вирус е инфектирал човек, възпроизвел се е и след това се разпространява в околната среда. Това е процесът, който прави пациентите заразни. Някои хора започват да разпространяват вируса до два дни, след като са имали контакт с него и преди да проявят симптоми, въпреки че според СЗО това най-вероятно не е основният начин, по който се разпространява заболяването. Обичайно грипът се разпространява по този начин в първите два дни, след като са се проявили симптомите на заболяването, и може да продължи до седмица. Проучване, публикувано в Lancet тази седмица, показва, че пациенти, които са се възстановили от коронавирус в Китай, разпространяват заболяването в продължение на около 20 дни. Един от изучаваните пациенти е разпространявал вируса 37 дни, а най-късият установен период е 8 дни. Това предполага, че пациентите с коронавирус са заразни много по-дълго от тези с грип, пише още MIT Technology Review.

  Вторични инфекции. Всяко заразяване с коронавирус води средно до две нови вторични инфекции. Понякога грипът може да доведе до вторични инфекции, обикновено пневмония, но е изключително рядко пациент с грип да развие две вторични инфекции. От СЗО предупреждават, че обстоятелствата са ключови – например някой, който се е заразил с коронавирус, може вече да се бори с друго заболяване.

  Възрастните разпространяват коронавируса. Докато децата са основните виновници за разпространението на грипа, изглежда коронавирусът се предава между възрастни. Това също така означава, че това е възрастовата група, която е най-тежко засегната от новото заболяване, особено по-възрастните пациенти с хронични заболявания. Според Washington Post учените са объркани по отношение на причината, поради която децата изглежда са предпазени от най-тежките последици от коронавируса. Според някои причината е, че те вече имат известен имунитет срещу други „версии“ на коронавируса, които са налични при някои от обикновените настинки. Според други - имунната система на децата винаги е в състояние на „висока готовност“ и може просто да е по-бърза от тази на възрастните при борбата с вируса.

  Коронавирусът е доста по-смъртоносен от грипа. До момента смъртността от коронавируса (броят починали, разделен на броя заразени) е между 3 и 4%, въпреки че е много вероятно да е по-ниска, тъй като много случаи все още не са докладвани. При грипа смъртността е 0,1%, твърди MIT Technology Review.

  Няма лечение или ваксина за коронаворуса. Все още няма такива медикаменти, макар че в момента се работи по създаването им. За грипа има ваксина, която облекчава значително симптомите при заразяване със заболяването.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 39 минути
  Борисов: Разбирам недоволството на хората
  „Гордея се с всеки един български гражданин. Благодаря Ви за усилието, заедно ще се справим!“, написа в своя Facebook профил премиерът
  преди 2 часа
  Започнаха проверки на предлаганите предпазни продукти в София
  Инспектори на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Комисия за защита на потребителите проверяват маски, очила и ръкавици
  преди 3 часа
  С 22% поевтиняват топлинните услуги, цените на тока остават без промяна
  Решението на ДКЕВР е във връзка с промяната в цените на природния газ, който е по-евтин с 42,78% от 1 април
  преди 3 часа
  422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас
  Оздравели и изписани след болнично лечение са 20
  преди 4 часа
  Правителството предлага удължаване на извънредното положение
  Предложението до Народното събрание е за удължаване до 13 май
  преди 4 часа
  Галъп: Доходите на 1/3 от българите са намалели след извънредното положение
  Две трети са разтревожени, а 24% изпитват панически страх, сочи нова анкета