петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8140 прочитания

    Българският стартъп, разработващ лекарство срещу коронавируса: Чакаме инвестиция, за да продължим работа

    Димитър Димитров, съосновател на Micar Innovation (Micar21), пред Economy.bg
    12 март 2020, 18:19 a+ a- a

    Преди дни иновативната българска компания Micar Innovation (Micar21) обяви, че е открила и усъвършенства молекула за лекарство срещу коронавирус. Тя е тествана и валидирана в световноизвестни лаборатории във Франция и САЩ, обявиха от компанията. Зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков обяви по този повод, че „съвместно с правителството и с представители на рисковия капитал в Европа започваме първите стъпки подкрепа за финансиране на този продукт“. Само преди дни едно от най-престижните списания в света Science публикува цялостната структурата на COVID-19. Това накара Micar Innovation да обяви троен подход, който предприема относно коронавируса, включващ разработката на нови биоактивни молекули срещу COVID-19.

    Повече за новия подход на компанията, на какъв етап е в момента разработката им, кога могат да започнат клинични изпитания и кога може да очакваме решението им на пазара – научете повече от разговора ни с Димитър Димитров, съосновател на Micar Innovation (Micar21).

    Компанията е носител на редица награди: като "Иновативно предприятие на годината 2018", отличие за най-добър биотехнологичен стартъп през 2017 на Central European Startup Awards, признание от Световната агенция за анализи на пазара Roots Analysis, според което Micar21 е в топ 250 в световен мащаб на основните играчи при откриване на нови лекарствени молекули.
    Компанията е сред учредителите на Биотехнологичен и здравен клъстер България, а Димитър Димитров е председател на Клъстера и е член на УС на новосъздадения Клъстер за изкуствен Интелект.

    Димитър, Вашият стартъп разработва лекарство срещу коронавируса. Каква всъщност ще бъде неговата функция – да предпазва от зараза или да излекува заразени?
    Лекарство – това означава, че ще лекува. Не е ваксина.

    Кога очаквате да бъде готово лекарството?
    Това много зависи от това дали институциите – европейски и международни, ще реагират бързо. След като си събрал достатъчно данни, трябва да докажеш пред лекарствените агенции в съответните страни, че лекарството може да мине на следващ етап напр. за тестване при хората. Те трябва да реагират в някакъв срок, като предимно го правят в 6 до 9 месеца. От този момент нататък жизненият цикъл на едно лекарство стандартно е между 4 и 7 години. В момента сме в пандемия и е възможно да се намали този срок.

    Вие в момента на какъв етап сте? Кога очаквате да започнете клинични тестове?
    В момента все още няма подписан договор за инвестиция. Продължаваме преговорите.

    От частен инвеститор или от държавата очаквате да дойде финансовата подкрепа?
    В момента преговаряме за всички възможни варианти. Който реагира максимално бързо. Надявам се някой да реагира.

    Кога очаквате да започнете клинични тестове?
    Когато подпишем договора за финансиране. Държавата може да се включи в този процес, като единият вариант е грантов. Другият вариант е рисково инвестиране посредством венчър (рискови) фондове, при които стандартно ти даваш процент от компанията, например 20% срещу първоначалната инвестиция за предклиничните изпитания. След това отново търсиш и набираш капитал за фаза 1, фаза 2, фаза 3. Това са доста дълги процеси, изискващи доста голямо финансиране.
    Първоначално тръгнахме с една лекарствена молекула, която помага в борбата със СПИН. Снощи екипът и в САЩ, и тук, работи и сутринта излязохме с ново предложение. В момента в случай на инвестиция можем да действаме по три различни пътя, т.е. имаме три подхода. Общо има 7 известни типа коронавируси. Последният е COVID-19. На 4 март в едно от най-престижните списания в света, Science, беше публикувана чрез криогенна електронна микроскопия цялостната структурата на COVID-19. Това означава, че вече знаем всеки един детайл в тази структура. Това отваря много възможности за учените за създаването на ваксина и лекарство.
    Първоначалните подходи са насочени към рецептора CCR5, отговорен за навлизането на вируса на ХИВ в клетката, като ние го комбинирахме и със CCR7. Това е пътят в борбата със СПИН.
    С последните публикации, вкл. и с тази в списанието Cell Discovery на 24 февруари виждаме, че COVID-19 вероятно най-вече навлиза в клетката и чрез друг мембранен протеин, а именно Ангиотензин-конвертиращият ензим-2 (ACE2). На базата на получената вече структура на вируса можем да открием подходящ и специфичен инхибитор, който да попречи на ACE2 да се свързва с COVID-19.
    Третият вариант е молекула, която е свързана с протеина SLC6A19. Ние вече открихме подобна молекула. Имаме и публикация за това в Journal of Medicinal Chemistry. Трябва да преправим нашата вече съществуваща и в патент молекула, за да намерим подходящия инхибитор и да се въздейства по този път.

    Според публикация на сайта на София Тех Парк, която цитира зам.-председателят на Надзорния съвет Костадин Петков, премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент да съдейства чрез контактите си на европейско ниво да бъдат ускорени процедурите по изпитване на Вашата формула и до два месеца да започнат клиничните изпитания. Това така ли е?
    В момента все още трябват пари за предклиничните изпитания. Никой не се е свързал с мен – в случая премиерът. Говорихме със София Тех Парк и в момента сме в процес на търсене на средствата, които трябва да се инвестират предклинично. Когато минем този доста тежък процес, можем да говорим за следващите етапи.

    Имате ли контакти и има ли вече интерес от фармацевтични компании към Вашето решение?
    Не мога да коментирам това в момента. Непрекъснато сме в някакви преговори и разговори с финансови институции. Няма конкретика – все още няма подписан договор.

    За да обобщим – в момента чакате някой да се свърже с Вас относно бъдеща инвестиция?
    Да, абсолютно. Ако няма такава инвестиция, аз няма да инвестирам, ще продължим по нашите вътрешни програми. Една от тях е свързана с хронична болка, другата – с метастази на рака, с артрит и псориазис. Чакаме инвестицията. Говорили сме с различни партньори, за да можем да организираме екипите. Говорили сме с лаборатория в САЩ, която е изолирала жив вирус на COVID-19, за конкретен модел, който ще ни е нужен.

    Колко голям е екипът Ви? Споменахте, че имате колеги и в САЩ.
    Екипът е много малък – 5 души административен персонал и над 20 души учени. Имаме колеги в много различни страни, част от тях са в САЩ.

    Работите ли по други проекти?
    Последните няколко дни сме фокусирани изцяло върху коронавируса.

    Каква е Вашата експертиза в тази сфера? Завършили сте астрономия. Как от астрономия преминахте към фармацията?
    Завършил съм Астрономия. Занимавал съм се с оптимизация на бизнес процеси в различни компании. Преди 4 години започнах да се занимавам с технологичен трансфер. Моят приятел Филип Фратев имаше развита Drug Discovery платформа и заедно я дооптимизирахме. През този период изграждам компанията, стратегията, програмите, с други думи, технологичния трансфер.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове