петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    47106 прочитания

    Българка лекар в Испания: Вървим по стъпките на Италия

    Испания закъсня много с мерките срещу Covid-19. Ще настигне ли Италия? Вижте разказа на Ива Борисова, която работи в болница в Барселона, пред Economy.bg
    18 март 2020, 15:43 a+ a- a

    Бум на заразените от Covid-19 отчита Испания през последните дни. Страната е четвърта най-засегната в света от новия коронавирус и втора в Европа след Италия. Броят на заразените там надхвърли днес 13 700, като смъртните случаи се увеличиха до 598, излекуваните са над 1000. Районът на Мадрид остава най-силно засегнатият с 5637 случая, като починалите от Covid-19 там станаха 390.

    На какво се дължи бумът на заразените в Испания, ще настигне ли страната Италия, какви мерки се предприемат, има ли паника сред населението – тези и други въпроси отправихме към Ива Борисова, която е специализант последна година по обща хирургия и която работи в една от големите болници в Барселона. Тя живее със семейството си в Испания от 15 години. Завършила е медицина в университета на Ла Лагуна, Тенерифе.

    Ива, Испания стана втората най-засегната страна от Covid-19 в Европа. Каква е причината според Вас за бума на заразени?
    Според мен като лекар основната причина е, че закъсняхме с мерките. Трябваше да се вземат мерки по-рано. В Испания закъсняхме много.

    Според Вас Испания не беше добре подготвена да отговори на тази криза?
    Испания и като цяло Европа мисля, че не възприеха заплахата насериозно. Защото, като гледахме вируса от Азия, ни се струваше, че е далеч и че не е толкова опасно.

    Днес и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призна, че сме подценили заплахата от коронавируса.
    В момента се връщам от моята болница и наистина ситуацията е сериозна. Изглежда все по-страшно.

    Болницата, в която работи Ива.

    Вашата болница приема ли инфектирани с Covid-19?
    Приемаме. Дори сме център за нашия регион за заразени с коронавирус. Аз бях на 24-часово дежурство. В Каталуния заразените са 1800. В нашата болница в момента има 60. Общо в болниците тук са настанени някъде около 500.

    Болницата, в която работи Ива.

    Каква е ситуацията в болниците в Испания като цяло? Като в Италия ли е? Има ли достатъчно легла? Има ли достатъчно тестове?
    В момента вървим по стъпките на Италия. Засега има легла, има персонал, но се опасявам, че най-вероятно ще стигнем до ситуацията на Италия и ще се наложи да се строят допълнителни болници.
    В момента в моята болница има два етажа с по 20 стаи, пълни със заразени, които имат нужда от лечение. И отделно има 25 души, които са в интензивното. На моя етаж в „Обща хирургия“ започват да се появяват други подозрителни случаи освен тези в спешното и предполагаме, че ситуацията ще става все по-тежка.

    В момента успявате да обгрижите всички, които са в по-сериозно състояние?
    Точно така.

    Защо тогава се опасявате, че ситуацията ще стане като в Италия?
    Защото в интензивното вече леглата са заети. Ще се наложи допълнително колеги да работят там, за да могат да се поставят нови легла.

    Има ли такъв капацитет?
    Засега капацитет има.

    Според Вас докога ще стигне той?
    Предполагам, че до края на седмицата, ще стане ясно. Вероятно дори и специалности, които не сме директно свързани с лечението на заразени с коронавируса, ще трябва да помагаме на колегите.

    Вие имате ли директен контакт със заразени от Covid-19?
    Повечето, които аз преглеждам, идват с болки в корема, но понякога идват хора с кашлица и с висока температура. Правим им рентгенография на гръдния кош, за да изключим пневмония. Има случаи, които изглежда са възпаление на панкреаса, но при един пациент се оказа, че има Covid-19.

    Значи Вие също имате пряк контакт?
    Да. Дори вчера на дежурството трябваше да прегледам пациентка, която се оказа с Covid-19.

    Как се предпазвате Вие самата и притеснявате ли се да не се заразите?
    Всички сме притеснени. Но повечето от нас чувстваме тази професия като призвание, така че сме готови да направим всичко, което трябва. Ние следваме предпазните мерки на всички болници по света. Ползваме специални очила, маска с филтър, специални костюми и шапки. 

    Има ли заразени сред лекарите при вас?
    Да, има. Дори имам една приятелка на 27 години, която трябваше да постъпи в спешното. Сега е добре и се възстановява вкъщи. Имам и други колеги, които са позитивни и които имат леки симптоми. Неизбежно е. Ние, лекарите, приемаме, че най-вероятно всички ще се заразим.

    Кои хора в момента се тестват в Испания? Има примери от Южна Корея и Сингапур, където има масово тестване, и такива, най-вече в Европа, където се тестват само хора със симптоми и пристигнали от рискови държави.
    Тук обикновено се тестват само хора със симптоми. Няма масово тестване. Има много хора с леки симптоми, които няма да бъдат тествани.

    Тези, които пристигат от рискови страни, тестват ли се?
    В началото се тестваха пристигащите от рискови страни. Но в момента няма достатъчно тестове за всички.

    Смятате ли, че ще стигнете ситуацията в Италия, при която лекари трябва да преценяват кой пациент има повече шанс да оцелее и да се погрижат за него, и кой да оставят?
    Възможно е. Вчера шефът на нашия отдел, който всеки ден има събрание с всички отговорни в болницата, за да коментират ситуацията, ни каза, че трябва да направят протокол, защото е възможно да се стигне до ситуация да трябва да избираме кои пациенти да лекуваме и кои – не.

    Какво можем в България да научим от опита на Испания?
    Хубаво е, че България е започнала да взима мерки. Видях, че има кампания хората да си стоят вкъщи. Важно е всички да са разумни, да следват препоръките. Миене на ръце, да няма много контакти с външни хора, да не се контактува много с възрастните - колкото и да ни се иска, трябва да пазим бабите и дядовците. Хигиената и социалното дистанциране са едни от най-добрите мерки.

    Какви мерки взимат властите в Испания освен 15-дневната карантина?
    Има глоби за хора, които са на улицата без причина.

    Видях, че с високоговорители се съобщават мерките.
    Точно така. Полицията проверява. Мобилизирана е и армията. Новозавършващите лекари, които трябва да започнат работа през май, също са помолени да се включат, особено на места като Мадрид, където има най-много заразени. Мобилизирани са и медици с други специалности, за да помагат.

    Как се отразява карантината на испанците, които са много социални, обичат фиестите, да са навън, да се веселят?
    Голямо предизвикателство е. Те са любвеобилни хора. Дори на работа сме свикнали да се поздравяваме, като се целуваме. Но вече поддържаме дистанция. На масите в столовата са отбелязани специално местата, където можем да сядаме, за да има дистанция.
    Почти няма трафик по улиците. Всички барове, кафенета са затворени.
    По време на дежурството вчера ни бяха пратили от една хлебарница кифли и кроасани, за да ни подкрепят.

    Има ли паника сред хората? Презапасяват ли се?
    Паника има. Особено в началото, когато хората все още не знаеха за какво става дума. В петък и в събота в хранителните магазини имаше липса на някои продукти. Макар че в момента властите постоянно повтарят, че има достатъчно храни и продукти за всички. Хората обаче се запасяват.

    Испанските власти обявиха, че се отпускат общо 200 милиарда евро за борба с коронавируса и икономическите последици. Има ли притеснения сред хората, че ще останат без работа?
    Разбира се, има такива опасения. Има хора, които живеят от днес за утре, и се притесняват. Но според мен повечето хора си дават сметка, че здравето е преди всичко. Затова са наясно, че трябва да следват препоръките.

    Темпът на епидемията в Италия като че ли се забавя според последните данни. Оптимист ли сте за Испания?
    Да, оптимист съм. Според мен все още не виждаме ефекта на мерките, защото вирусът се разпространява много бързо и лесно. Надявам се и тук да успеем да понижим броя на новозаразените.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове