четвъртък, 02 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1205 прочитания

  Българските учители могат да преподават през Viber

  За възможностите, които платформата предлага, разказва Даниела Иванова, директор „Бизнес развитие за Централна и Източна Европа“ в Rakuten Viber
  27 март 2020, 17:03 a+ a- a

  Учителите в България могат да ползват Viber за целите на дистанционното обучение. Новите възможности от комуникационната от платформа предложиха след обявяването извънредно положение на 13 март.  Все повече училища в България вече припознават Viber за е-обучение и връзка между учители, ученици и родители. Такива примери има в Бургас, Сливен, Благоевград, Пловдив, Варна, София и др. 

  Новите възможности за е-обучене са достъпни през Общностите във Viber. 

  „Общността представлява група с неограничен брой участници, която може да се използва по много различни начини. Тя е снабдена с полезни инструменти за модерация и всеки един новоприсъединил се има достъп до цялото споделено съдържание“, обясни за Economy.bg Даниела Иванова, директор „Бизнес развитие за Централна и Източна Европа“ в Rakuten Viber.

  Как работи наръчникът за учители?

  За да се ориентират по-лесно в средата и да управляват виртуални класове, на разположение на учителите е наръчник. 

  Наръчникът описва стъпка по стъпка как платформата на Viber може да се използва за дистанционно обучение.

  Започва се със създаване на Общност и задаване на име и описание, които да насочват участниците какви са целите на групата. Подготовката на правилата за поведение в Общността са следващата стъпка, като удобството по думите на Даниела е, че могат да бъдат закачени най-отгоре в чата, за да са видими за всички членове. От учителите зависи как ще разговарят с учениците си в Общността. Има и опция за създаване на „анкета“ за събиране на обратна връзка. 

  „Наръчника споделихме също с МОН и с образователни НПО-та, ангажирани с каузата като Кан Академията, „Образование без раници“ и др.“, казва Даниела.

  Какви възможности за е-обучение предлага Viber и как учителите могат да се възползват от Общностите?

  Тя обясни, че Общностите могат да бъдат публични (всеки може да се присъедини) или затворени (само за потребители, поканени от администратора (учител/и). Информацията, публикувана в тях, е видима за всички членове независимо кога се присъединят към Общността, а историята се пази в чата. Всеки, който има инсталиран Viber на мобилния си телефон, може да създаде Общност, като единственото изискване е да има връзка с интернет. 

  Общностите за целите на дистанционното обучение могат да бъдат най-различни - от такива за определен клас, до такива, обхващащи цял учебен предмет. „Така например, ако учител преподава на десетокласници, той може да създаде една Общност за тях, в която да сподели урок с всички ученици едновременно с описателно видео и/или текст, прикачен като файл или онлайн учебник“, обяснява Даниела Иванова.

  Домашните задания могат да се изпращат като прикачени файлове, тестовете могат да се оформят и изпращат с линк към Google Forms, а всякакви коментари могат да се правят директно в чата на Общността. В допълнение, всеки учител може да организира аудио разговор с до 20 ученици едновременно за изпит или обсъждане на дадена тема. През Viber всеки може да споделя файлове с размер до 200 MB независимо от формата им. Визуални материали като снимки и видеа могат да се споделят като файлови формати или като изображения/видеа за по-лесен преглед. Всички споделени файлове се пазят в историята на чата.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството
  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  преди 5 часа
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 6 часа
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 7 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 10 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group