сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2750 прочитания

    Българските учители могат да преподават през Viber

    За възможностите, които платформата предлага, разказва Даниела Иванова, директор „Бизнес развитие за Централна и Източна Европа“ в Rakuten Viber
    27 март 2020, 17:03 a+ a- a

    Учителите в България могат да ползват Viber за целите на дистанционното обучение. Новите възможности от комуникационната от платформа предложиха след обявяването извънредно положение на 13 март.  Все повече училища в България вече припознават Viber за е-обучение и връзка между учители, ученици и родители. Такива примери има в Бургас, Сливен, Благоевград, Пловдив, Варна, София и др. 

    Новите възможности за е-обучене са достъпни през Общностите във Viber. 

    „Общността представлява група с неограничен брой участници, която може да се използва по много различни начини. Тя е снабдена с полезни инструменти за модерация и всеки един новоприсъединил се има достъп до цялото споделено съдържание“, обясни за Economy.bg Даниела Иванова, директор „Бизнес развитие за Централна и Източна Европа“ в Rakuten Viber.

    Как работи наръчникът за учители?

    За да се ориентират по-лесно в средата и да управляват виртуални класове, на разположение на учителите е наръчник. 

    Наръчникът описва стъпка по стъпка как платформата на Viber може да се използва за дистанционно обучение.

    Започва се със създаване на Общност и задаване на име и описание, които да насочват участниците какви са целите на групата. Подготовката на правилата за поведение в Общността са следващата стъпка, като удобството по думите на Даниела е, че могат да бъдат закачени най-отгоре в чата, за да са видими за всички членове. От учителите зависи как ще разговарят с учениците си в Общността. Има и опция за създаване на „анкета“ за събиране на обратна връзка. 

    „Наръчника споделихме също с МОН и с образователни НПО-та, ангажирани с каузата като Кан Академията, „Образование без раници“ и др.“, казва Даниела.

    Какви възможности за е-обучение предлага Viber и как учителите могат да се възползват от Общностите?

    Тя обясни, че Общностите могат да бъдат публични (всеки може да се присъедини) или затворени (само за потребители, поканени от администратора (учител/и). Информацията, публикувана в тях, е видима за всички членове независимо кога се присъединят към Общността, а историята се пази в чата. Всеки, който има инсталиран Viber на мобилния си телефон, може да създаде Общност, като единственото изискване е да има връзка с интернет. 

    Общностите за целите на дистанционното обучение могат да бъдат най-различни - от такива за определен клас, до такива, обхващащи цял учебен предмет. „Така например, ако учител преподава на десетокласници, той може да създаде една Общност за тях, в която да сподели урок с всички ученици едновременно с описателно видео и/или текст, прикачен като файл или онлайн учебник“, обяснява Даниела Иванова.

    Домашните задания могат да се изпращат като прикачени файлове, тестовете могат да се оформят и изпращат с линк към Google Forms, а всякакви коментари могат да се правят директно в чата на Общността. В допълнение, всеки учител може да организира аудио разговор с до 20 ученици едновременно за изпит или обсъждане на дадена тема. През Viber всеки може да споделя файлове с размер до 200 MB независимо от формата им. Визуални материали като снимки и видеа могат да се споделят като файлови формати или като изображения/видеа за по-лесен преглед. Всички споделени файлове се пазят в историята на чата.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 14 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 15 часа
    преди 15 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 18 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 18 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд