петък, 03 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1953 прочитания

  Как COVID-19 се отразява на ИКТ сектора в България?

  Най-засегнати ще бъдат малките фирми, няма индикации за затваряне или изтегляне на големи ИТ компании, коментира за Economy.bg Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co.
  08 април 2020, 18:15 a+ a- a

  Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co.

  Как COVID-19 се отразява на ИКТ сектора в България? Колко важна е индустрията за българската икономика в условията на пандемия и извънредно положение? Кои компании са изложени на най-голям риск? Какви са прогнозите за 2020? С тези въпроси се обърнахме към анализаторската агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., която вече 29 години следи и анализира развитието на ИКТ индустрията в България. 

  Пълната картина за резултатите на ИКТ индустрията в страната ще станат известни с публикуване на отчетите на компаниите, т.е. поне след 4-5 месеца, уточниха от анализаторската агенциия. Оттам добавят, че отговорите са прогнозни, базирани на годишни национално представителни бизнес изследвания на агенцията за предходни години.

  Вижте какво коментира за Economy.bg Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co.

  Колко важна е ИКТ индустрията за българската икономика в условията на пандемия и извънредно положение?
  Колкото и всяка една от всичките 16 активни индустрии в България. Изключително сложна и дълга тема.

  Какво обаче се опитва и успява в голяма степен да осигури на сънародниците ни в този критичен момент ИКТ индустрията в страната?

  Първо, за живота и здравето на хората осигурява комуникационна инфраструктура, хардуер и софтуер за доминиращия социален, образователен и културен живот на нацията в един изключително напрегнат и тежък за всички момент.

  Второ, ИКТ индустрията осигурява възможност на хиляди хора от сферите на образованието, администрацията, рекламата, юристи, счетоводители, творци, научни работници, архитекти, журналисти, финансисти, мениджъри и редица други професии да упражняват дейност, да имат доход, да управляват бизнеса си.

  Трето, изключително важна и отговорна за стабилността на икономиката и приходите в бюджета на държавата. Почти сигурно е, че генерираните данъци от едно работно място в ИКТ индустрията през 2020 ще се окажат не само от най-стабилните в условията на тежка икономическа криза и рецесия, но ще са и рекордни за страната от една индустрия.

  Българските майки, пенсионери, безработни, хора с увреждания, здравни служители и други социални групи ще могат да разчитат на осигурителни вноски от работещите в ИКТ индустрията за над 1 милиард лева през годината или приблизително 13,5% от очакваните постъпления в тези фондове на бюджета. Забележете с по-малко от 4% от работната сила в България. А като най-мащабния данъкоплатец от индустрията отново ще е софтуерният бизнес. И не, нито работодателите, нито самонаетите ще скрият тези данъци. Както и не са го правили и досега.

  Колко компании оперират в сектора?
  По оценка на изследване на CBN (ICT industry in Bulgaria 2019 - annual observer by CBN Pannoff, Stoytcheff) очакваме и през 2019 година броят на ИКТ компаниите в страната да е продължил да се увеличава с между 90 - 150 новорегистрирани предприятия месечно. Тази тенденция определено се е запазила и през първите 2 месеца на 2020 до появата на пандемията.

  През изминалата 2019 година в България отвориха десетки нови ИТ startups, back-offices на големи световни корпорации, доразвиха се нови сегменти като fintech, gaming, mobile app industry. В ИКТ индустрията в страната работят технологични компании със собственост от над 22 националности.

  Възможно ли е да се стигне до прекратяване или изтегляне на дейност?
  Картината на бизнеса в страната се различава в отделните ИКТ подсектори и е необходимо още време за детайли. Една от основните причини е моделът на работа и приходи на ИКТ индустрията – основан на абонаменти, проектно финансиране и инвестиционни бюджети.

  Кои компании са изложени на най-голям риск?
  По данни на CBN близо 6 000 малки ИКТ компании са били с годишни приходи около и под 36 000 лева. Определено това ще бъде една от най-засегнатите групи при дълбока рецесия в икономиката, още повече че в тях развиват дейност предимно самоосигуряващи се с до един или двама служители. 3 150 от тях са базирани в София, 510 във Варна, 440 в Пловдив и 220 в Бургас.

  В България, по изследване на CBN, са базирани и 50 ИКТ компании с 249+ персонал (47 - в София), които общо са работодатели на между 44 000 - 47 000 служители. Това е едрият бизнес в ИКТ индустрията, представен от дъщерни дружества на мултинационални - основно американски, западноевропейски и азиатски световни ИКТ корпорации, както и 9 частни български предприятия. От тези бизнеси засега няма индикации за прекратяване или изтегляне.

  Какви са очакванията за 2020?
  Прогнозите на агенцията за 2020 (базирани на резултати за 2018 и оценка за 2019) са, че дори и в криза само обемът на услугите, реализирани от ИКТ индустрията, ще надхвърли 10 милиарда лева или между 8,5 и 9% от прогнозния БВП на България. Още по-добрата новина е, че близо 40% от приходите от тези услуги са за външни пазари и ще донесат реален валутен ресурс в държавата.

  Технологичният бизнес в страната и в предходни кризисни моменти е показал гъвкавост и устойчивост. ИКТ индустрията е в състояние да премине и през тази криза, като запази основите и възможностите за развитие на успешна дигитализация на България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството
  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  преди 9 часа
  Великобритания предлага нова програма за гражданство на жители на Хонконг
  Решението идва, след като Китай одобри нов закон за сигурност
  преди 9 часа
  Tesla надмина Toyota като най-скъпа марка кола в света
  Това се случи след като акциите на електромобилопроизводителя достигнаха рекордна цена
  преди 10 часа
  Захариева: Не трябва да допускаме разделения в ЕС заради кризата с коронавируса
  Никога не трябва да пропиляваме криза, чрез която можем да намерим работещи и по-добри решения за бъдещето, заяви посланикът на Германия в България Кристоф Айххорн по време на дискусия
  преди 14 часа
  PPF Group разделя търговските от инфраструктурните дейности в операторите с марката Теленор
  Компанията създава CETIN България, която ще оперира в рамките на CETIN Group