петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7039 прочитания

    Какво могат и какво не тестовете за антитела?

    Пред сп. Nature учени твърдят, че реалният потенциал на т.нар. бързи тестове все още не е ясен
    23 април 2020, 10:48 a+ a- a

    Тестовете за антитела, известни още като „бързи тестове“ за коронавирус привлякоха вниманието на света заради потенциала си да помогнат за връщането на хората към нормален живот, след като стане ясно кой е имал контакт с новия коронавирус и може да има имунитет, пише Nature.

    Десетки биотехнологични компании и лаборатории се състезават да създават такива тестове, а правителствата по света вече са купили милиони от тях с надеждата те да им помогнат при взимането на решенията за облекчаване на въведените мерки и да позволят на хората да се върнат на работа. Някои хора дори предложиха тези тестове да могат да се използват като „имунизационни паспорти“, които ще дават на притежателя си право да общува с други хора.

    Много учени споделят този ентусиазъм. Непосредствената цел е тест, който може да покаже на медиците и други основни работници дали те все още са в риск от заразяване, казва Дейвид Смит, клиничен вирусолог в Университета Западна Австралия в Пърт. В бъдеще те могат да определят дали потенциални ваксини създават имунитет у хората.

    Но като повечето нови технологии и тези тестове са малко прехвалени, а недостатъците им  - подценени, пише изданието. Комплектите наводниха пазара, но повечето не са достатъчно точни, за да потвърдят дали даден човек е бил изложен на вируса. А дори и тестовете да са рентабилни, те не могат да посочат дали някой е имунизиран срещу повторно заразяване, твърдят учени. Според Смит ще мине известно време преди тестовете да станат толкова полезни, колкото всички се надяваме. „Държавите все още събират доказателства“, казва той.

    Британското правителство научи този урок по трудния начин, след като поръча 3,5 милиона такива теста от няколко компании през март, само за да установи, че нито един от тях не се представя достатъчно добре. „Никой тест не е по-добър, от лошия тест“, казва Майкъл Буш, директор на института Vitalant Research в Сан Франциско. 

    Тестовете за антитела се използват и от учени в цял свят, за да установят до каква степен се е разпространил новият коронавирус сред населението, което е изключително ценна информация, особено имайки предвид, че на повечето места не се правят достатъчно стандартни тестове, а хората с леки или никакви симптоми най-вероятно няма да влязат в статистиката. Тези проучвания изследват част от населението, а резултатът се използва, за да се определи как се е разпространила инфекцията сред широката част от населението. Десетки групи по света правят подобни изследвания.

    Наводнение от тестове 
    Когато вирус навлезе в тялото, имунната система произвежда антитела, които да се борят с него. Тестовете засичат наличието на антителата, като използват части от вируса, известни като антигени. Като цяло тестовете попадат в една от две категории: лабораторни тестове, които трябва да бъдат обработени от лаборант и отнемат около ден за получаване на резултат, и бързи тестове, които дават бърз резултат в рамките на 15 минути до половин час. Няколко компании, включително Premier Biotech в САЩ и базираната в Китай Autobio Diagnostics, предлагат такива бързи тестове, които са създадени да бъдат използвани от медици, за да проверят дали човек е имал вируса, но някои компании ги рекламират като такива, които могат да бъдат ползвани в домашни условия.

    Тестовете не засичат самия вирус и затова имат ограничени възможности по отношение на диагностиката на активна инфекция, казват здравни агенции. В някои държави, обаче, като САЩ и Австралия, те се използват в някои случаи и за диагностика на хора, за които се подозира, че имат Covid-19, но резултатите от PCR  тестовете им са отрицателни (проучване, проведено в Трета градска болница в Шенджен, Китай, установява, че PCR тестовете не винаги установяват инфекцията при хора).

    Ранни проучвания показват, че при хора, които са се възстановили от Covid-19 има 3 вида специфични SARS-CoV-2 антитела и производители и научни институти са разработили тестове, които да засичат тези антитела. Например германската биофармацевтична комапния EUROIMMUN е разработила тест, който установява специфичен SARS-CoV-2 имуноглобулин G и имуноглобулин А.

    Заради спешността на ситуацията с новия коронавирус американската агенция по храните и лекарствата (FDA) облекчи правилата за ползване на такива тестове. Агенцията разреши употребата им в лаборатории и от медици за диагностициране на активни Covid-19 инфекции, с уточнението, че не са обстойно проверени от FDA и резултатите не бива да бъдат използвани като единствено доказателство за поставяне на диагноза. Австралия въведе подобни спешни разрешителни.

    Тези мерки са подходящи, предвид пандемичната ситуация, коментира Смит. Тестовете за антитела при хора, които може да са активни носители на вируса, може да се окажат важна част от управлението на болници и проследяване на контактни лица, въпреки че резултатите трябва да се разчитат предпазливо, предупреждава още той.

    Тествайте тестовете
    Според Буш основният проблем е, че тези тестове не са преминали задълбочени проверки, които да потвърдят, че са надеждни. По време на среща на парламентарната комисия по наука и технологии към британския парламент на 8 април, Кейти Хол, директор по стратегията за тестване за Covid-19, заяви, че няма държава, която да има одобрен тест за антитела, който да може точно да определя дали човек е имал Covid-19 или не.

    Тестовете трябва да бъдат тествани на големи групи от хора, за да се потвърди тяхната точност: стотици хора, които имат Covid-19 и стотици, които нямат, казва Питър Колигнън, лекар и лабораторен микробиолог в Националния университет на Австралия в Канбера. До момента, обаче, повечето оценки на тестове са направени след пробването им само върху няколко десетки души, защото са разработени много бързо.

    Изглежда, че много от наличните в момента тестове не са достатъчно точни в идентифицирането на хора, които са имали заболяването, свойство, наречено чувствителност, и тези, които не са били инфектирани, свойство, известно като специфичност. Висококачественият тест трябва да има 99% чувствителност, добавя Колигнън. Това означава, че тестуването трябва да върне само 1 фалшиво позитивен тест на всеки 100 истински резултата (позитивни и негативни).

    Nature съобщава, че някои комерсиални тестове за антитела имат специфичност 40% в ранния стадий на инфекцията. От 9 различни вида тестове, налични в Дания, 3, които се извършват в лаборатория, имат чувствителност, варираща от 67% до 93% и специфичност от 93% до 100%. Същото проучване показва, че 5 от 6 бързи теста имат чувствителност между 80 и 93% и специфичност 80-100%, но някои от тях са тествани на по-малко от 30 души. Употребата на един от тези тестове е прекратена. 

    Като цяло чувствителността на всички тестове се подобрява във времето, като най-точни са те на втората седмица след появяването на симптомите. Някои от тези тестове се използват и в други държави, включително Германия и Австралия.

    Бързите тестове са дори по-малко надеждни от тези, които се ползват в лабораториите, добавя Смит. Причина е в по-малкото количество кръв, което ползват – обикновено от убождане на пръста и се правят в по-малко контролирана среда в сравнение с лаборатория, което може да се отрази на резултата. Те трябва да се използват предпазливо, казва той. СЗО препоръчва бързите тестове да се използват само за научни цели. Без надеждни тестове „може да се окаже, че вредим повече, отколкото да помагаме“, казва Колигнън.

    Времето е критично
    Една неизвестна величина, която важи и за двата вида тестове е взаимодействието между времето (в което се провежда теста) и неговата точност. Ако се направи твърде скоро след като човек се е заразил и тялото все още не е имало време да произведе антителата, които тестът е създаден да засече, той може да пропусне инфекция. Но учените все още нямат достатъчно информация за времето, за което тялото развива имунен отговор към SARS-CoV-2, за да кажат точно кога се създават специфичните антитела.

    Точно обратното – фалшиво позитивни резултати има, когато тестът използва антиген, който засича не само антитела, създадени за борба със  SARS-CoV-2, но и антитела от друг патоген, обяснява Смит. Анализ на теста за антитела на EUROIMMUN показва, че въпреки, че е открил  SARS-CoV-2 при трима души с Covid-19, е върнал положителни резултати и за други двама, които обаче са страдали от друг тип коронавирус.

    Изглаждането на тези проблеми изисква време и включва метода „проба-грешка“, казва Колигнън. Отнело е няколко години на учените да създадат тест за антитела на ХИВ с над 99% специфичност, обяснява той.

    Инфекция не означава имунитет
    Друго голямо неизвестно около тестовете за антитела е степента, в която да бъдеш инфектиран с патогена ти дава имунитет срещу повторно заразяване, пише още Nature. За да има имунитет тялото трябва да произвежда определен тип антитела, наречени неутрализиращи антитела, които предотвратяват навлизането на вируса в клетките.

    Не е ясно обаче дали всички хора, които са имали Covid-19 развиват този вид антитела. Непубликуван анализ на 175 души в Китай, които са имали леки симптоми и са се възстановили от Covid-19, показва, че 10 от тях не са произвели неутрализиращи антитела, които могат да бъдат открити, въпреки че някои са имали високи нива на обвързващи антитела. Тези хора са били заразени, но не е ясно дали имат имунитет, казва У Фан, микробиолог в университета Fudan в Шанхай, който е водещият учен на това проучване. „Ситуацията за пациентите е много сложна“, казва той.

    До момента учените не са видяли нито едно доказателство, че човек може да бъде повторно заразен с новия коронавирус. Макаци, заразени със SARS-CoV-2 не могат да бъдат повторно заразени в продължение на малко по-малко от месец от първоначалната инфекция, според изследване, което още не е одобрено, на учени в Peking Union Medical College в Пекин. 

    „Трябва да предположим, че след като веднъж сте били заразени, шансовете ви за повторно заразяване в рамките на два до три месеца са много ниски“, обяснява Колигнън. Но колко дълго ще продължи този имунитет не е ясно.

    Дори да стане ясно, че повечето хора изработват неутрализиращи антитела, повечето тестове в момента не ги засичат, А тестовете, които могат да ги установят са много по-сложни за създаване и не са широкоразпространени.

    Фактът, че повечето тестове за антитела не могат да установят неутрализиращите антитела също е важен, защото някои политици се опитват да прокарат идеята, че те могат да се използват като средство, което да позволи на хората, вече изкарали вируса, да общуват с останалите, като един вид имунизационен паспорт. В момента учените се опитват да установят дали антителата, които се установяват от текущите тестове, могат да действат като заместител на имунитета, казва Смит.

    Друг усложняващ фактор за имунизационните паспорти е това, че тестовете за антитела не могат да посочат дали човек все още е зарáзен или не, обяснява Смит. Проучване, публикувано в Nature този месец, установява, че вирусното РНК намалява бавно след като антителата са установени в кръвта. Присъствието на вирусно РНК може да означава, че човекът все още отделя вирус.

    Въпреки предизвикателствата, когато надеждни тестове за антитела бъдат налични, те могат да са важни за установяване кои групи от хора са били инфектирани и как да спрем по-нататъшното разпространение, казва Колигнън. Те дори биха могли да се използват за диагностициране на активни инфекции там, където PCR тестовете се провалят, казва Смит.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 11 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 12 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк