петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5242 прочитания

    Вени Петрова, БХРА: Повече от две трети от заведенията няма да успеят да отворят

    Браншът е на ръба на силите си, има подготовка не за отваряне, а за стачни действия – Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, пред Economy.bg
    04 май 2020, 15:05 a+ a- a

    Вчера министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се допускат посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки: разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 2,5 метра между масите; обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице; да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител; да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.
    Как браншът приема заповедта, имат ли готовност заведенията на открито да отворят, ще се върнат ли хората в заведенията, колко са съкратените служители в сектора, ще бъдат ли върнати на работа част от тях сега – тези и други въпроси отправихме към Вени Петрова, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

    Г-жо Петрова, добро решение ли беше да се отворят заведенията на открито?
    Категорично това не е добро решение от страна на правителството. То е като мярката 60/40. Неработещ бизнес трябва да плаща. Eдна част от бранша отваря при неясни правила, без да са коментирани останалите ни искания. Правителството продължава да играе с бранша на руска рулетка.

    Какво имате предвид под неясни правила?
    Например това, че в момента нямаме единни здравни стандарти за това как ще се процедира. Дори да решим да отворим, не знаем какво точно трябва да направим. Виждаме от това, което пише в заповедта на министъра на здравеопазването, че трябва да има отстояние от 2,5 метра, но то е толкова голямо, че на практика означава ние да намалим на 50% капацитета на заведенията. И това при същия наем, същите други разходи, при същите работници. Тази мярка е абсолютно неефективна и нерентабилна. Освен това се говори за спазване на някакви специални противоепидемични изисквания, които са свързани с доставка на дезинфектанти, ръкавици и т.н. Как ще става това? Къде ще бъдат? Колко? Все още никой нищо не ни е казал. Да се надяваме, че в един момент регионалните здравни инспекции ще реагират на това. Така че мярката е абсолютно неработеща. Никой не знае защо точно тези пространства ще се отварят и защо не целият бизнес. Това конфронтира колегите. Никой не знае какви ще са следващите стъпки. Има изключително много неясноти.

    Ще отворят ли тогава заведенията на открито след Гергьовден? Имат ли готовност?
    Според нас по-голямата част от тях няма да отворят. Ако има някаква готовност, тя не е за работа. Има подготовка по-скоро за стачни действия, защото бизнесът е вече на ръба на силите си. По-мъртъв от това няма как да стане.

    Имате ли данни все пак колко от заведенията на открито смятат да отворят? И смятате ли, че хората ще се възползват от възможността да се върнат в заведенията?
    Моята прогноза е, че повече от две трети от заведенията няма да успеят да отворят. Дали хората са готови да влязат в заведенията не мога да кажа. Защото след един много дълъг период, в който ни се казваше колко страшно е положението и че вървим към някакъв ад, считам, че хората ще са изключително предпазливи. Аз лично не очаквам струпване на клиенти.
    Досега правителството трябваше да е съставило един икономически борд, който да има стратегия за излизане от кризата. Ние като Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация сме предложили на правителството няколко важни мерки. На първо място, за времето на епидемията и до 31 декември 2021 ние предлагаме и настояваме за ДДС от 5%, а от 1 януари 2022 този данък да се увеличи на 9%, т.е. да се изравни с този на хотелите, защото ние предлагаме един общ туристически продукт. Второ много важно е да се помисли за субсидии за заетостта. Трябва да имаме единни здравни правила и стандарти. Защото с отварянето ние веднага трябва да отговорим на очакванията на хората и на властите, които ни проверяват. И на трето място, трябва да се помисли за поемане на част от осигуровките.
    Ние не искаме пари, дадени даром. Искаме да работим, за да изкарваме пари.

    Ако Ви разбирам правилно, искате да бъдат отворени не само заведенията на открито, а всички. За това ли настоявате?
    Разбира се. Защо се прави този експеримент?

    Смятате ли, че в момента е безопасно да се отворят и заведенията на закрито?
    Мисля, че българинът показа, че може да бъде дисциплиниран и да спазва правила. Всеки отговаря за собственото си здраве и това на семейството си. Колегите, които работят в бранша, отговорят за безопасността на своите клиенти. Не мисля, че има безумец, който да нарушава съзнателно правилата. Не бива да се дели браншът на по-рисков и не чак толкова рисков.

    Какво сочи опитът на другите страни по света – има ли някъде отворени заведения и на закрито?
    За момента няма такъв, но има друг опит. Европейски страни още преди две седмици съобщиха за пакети от икономически мерки за излизане от кризата. Например една Ирландия обяви 5 стъпки и бизнесът знае какво да очаква – през какъв период от време какво ще се случва. Ние сме в пълна неизвестност. Всяка заповед е предпоследна.

    Имате ли данни колко служители в бранша са освободени? Ще бъдат ли върнати някаква част от тях сега с отварянето на заведенията на открито?
    Не мога да кажа каква част от персонала е освободен, защото все още нямаме такова голямо национално изследване. Това, което прогнозираме, е покачване на безработицата във втората половина на годината и в началото на следващата. Защото сега водени от ентусиазма, че с работа можем да излезем от кризата, най-вероятно в един момент колегите ще отворят. Но в така поставените от правителството обстоятелства, няма как да се справим. Бавно и полека ще вървим към фалити.

    Каква част от заведенията очаквате да фалират?
    Надявам се те да бъдат много малко. Когато фалираш заради собствените си мениджърски грешки е едно, а когато фалираш, защото държавата не ти дава възможност да направиш това, което си запланувал, е съвсем различно. Ние искаме такава помощ от държавата. Защото хладилникът е по-силен от телевизора.

    Какво влагате в това?
    Хората просто не могат повече да издържат семействата си без пари. Когато хладилникът ти е празен и семейството ти е гладно, няма никакво значение какво казват от Националния оперативен щаб по телевизията.

    Казвате, че не искате пари, а че искате да отворите навсякъде. В момента обаче може би още не е дошло времето за отваряне напълно на заведенията.
    Искаме да отворим, ако са изпълнени тези основни четири искания, които вече споменах. Иначе какъв е смисълът – да отворим и да плащаме данъци, такси, наеми, заплати. Откъде да дойде този ресурс? Така че по-скоро не искаме да отворим. По-скоро сме готови да се срещнем на жълтите павета, отколкото да загиваме бавно. Наистина е непонятно за нас защо правителството не обръща внимание на бизнес, който прави 13-14% от БВП.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ