петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2732 прочитания

    Съвременно будителство: Онлайн читалище

    „Светът се развива с бързи темпове и ние не бива да изоставаме“, казва Борис Самаринов, който пренася дейността на Народно читалище „Васил Левски 1928“ в интернет
    07 май 2020, 15:43 a+ a- a

    Борис Самаринов е роден в София. Завършва „Европейска интеграция в УНСС“. Работи като музикант и същевременно е секретар на Народно читалище „Васил Левски 1928“.

    Борис Самаринов е секретар на Народно читалище „Васил Левски 1928“ в София. Той и колегите му успяват само за два дни да пренесат част от дейността на читалището онлайн във фейсбук и YouTube, за да бъдат в услуга на хората. Свързахме се с Борис и го попитахме как се роди идеята, колко време отне реализацията ѝ и оттук накъде?

    Как се роди идеята да пренесете дейността на читалището онлайн?
    Обявяването на извънредното положение на 13 март дойде за всички ни като гръм от ясно небе. Целият сектор на културата трябваше да затвори, като част от него читалището също. Счетохме обаче, че в това трудно време хората ще имат голяма нужда от нас. Още повече техните деца. Затова започнахме да мислим как да пренесем част от дейностите си онлайн.

    Как се роди идеята, колко време отне реализацията и как реагираха хората на новия формат?

    Откога тече тази организация?
    Само 2 дни ни бяха нужни, за да се организираме – уикенда след 13 март. На 17 март вече бяхме готови с част от нещата, започнаха „Приказки в 5 следобед“, които аз чета, заедно с моя помощник кучето Чарлз. Стартираха и онлайн обученията по пеене, китара и пиано. След това започнахме с поредиците „Пейте с Рони“, „Китара със Здрави“, „Истории за музика“ и концертите „Рони и приятели“.

    Какъв е откликът?
    Отзивите от нашите посетители бяха много добри. Още повече, че продължих една традиция – ние доста активно четем, участваме в конкурса „Бисерче вълшебно“, тази година започнахме да четем с 1000 деца в Район „Подуене“ и щеше да е много масово гласуването. За съжаление, вирусът ни спря, но ние пренесохме четенето в интернет. Определено имаме доста нови последователи. Преди да настъпи извънредното положение, фейсбук страницата ни беше под 1000 души. В момента тя вече е към 1900 души. Започнахме да развиваме YouTube канал, който има вече почти 200 последователи. Стартирахме интернет страница. Спечелихме доста нови почитатели.

    Освен във фейсбук имате и ютюб канал планирате ли разширяване и в други платформи?
    Освен фейсбук и YouTube, ще наблегнем върху развиването на интернет страницата си, тъй като имаме широк набор от дейности. Предстои да направим снимки с всички преподаватели, да обобщим цялата информация, да я направим леснодостъпна, да бъде интуитивна, така че имаме доста работа. На този етап считам, че фейсбук и YouTube ни дават достатъчно поле за изява, просто трябва да го използваме оптимално.

    За кого е предназначено видеосъдържанието, което създавате в момента? Планирате ли разширяване на дейностите в интернет?

    Към коя възрастова група са насочени текущите Ви дейности?
    За изкуството и културата определено няма възраст. Най-възрастният читател на нашата библиотека е на 89 години, а най-малкият, мисля, че е един китарист, Боби, който е на 5. Специално му поръчахме китара от чужбина, за да е удобна и да може да свири на нея. Иначе сега, определено в извънредното положение, главно деца и техните родители ползват нашите услуги онлайн.

    В момента давате уроци по пеене и китара, планирате ли и други занимания?
    Освен пеене и китара имаме и уроци по пиано. Планираме да започнем да създаваме видеосъдържание, когато всичко това приключи, с танците. При нас има много сериозни преподаватели по балет – примабалерината Веса Тонова и Емилия Желева, която е танцьор в Ансамбъл „Филип Кутев“. Те водят групи по балет и народни танци, така че постепенно ще разширяваме набора си от видеосъдържание и ще го правим общодостъпно за хората.

    Как се отразява това на бюджета Ви?
    В момента цялата тази ситуация не се отразява добре на бюджета ни, тъй като правим всичко безвъзмездно. Нямаме приходи, но мисля, че това е най-малкото, което можем да направим за хората, тъй като читалището използва публичен ресурс. Всички в тези времена претърпяват някакви загуби, така че считаме, че ние сме длъжни да го направим.

    Как се справяте с бюджета и какво би ви помогнало за организацията и изпълнението на онлайн читалището?

    Какво би Ви помогнало за организацията и изпълнението на онлайн читалището в момента?
    Би ни помогнало, ако разполагаме с по-добра техника, с която да записваме материалите. Пробвахме вече на два пъти да подаваме документи за различни проекти за финансиране, в което бяхме заложили единствено техника, за да можем да снимаме по-добре материалите, която се изразява в 2 камери, осветление, пулт, с който може да се осъществява по-добре livestreaming (бел.ред.: излъчване на живо). Надяваме се скоро и това да стане и да започнем да излъчваме от нашата нова зала, която в момента завършваме.

    Когато всички противоепидемични мерки отпаднат ще прекратите ли онлайн дейността си?
    Със сигурност и след отпадането на мерките ще продължаваме да правим видеосъдържание и да го качваме онлайн, надяваме се с все по-добро качество.

    Светът се променя, смятате ли, че ролята на читалищата, като будители, също ще се промени и как?

    Светът се променя, смятате ли, че ролята на читалищата, като будители, също ще се промени и как?
    Повече от 160 години читалищата са носители на българската култура, изкуство и традиции, но определено светът се развива с бързи темпове и ние не бива да изоставаме от най-новите тенденции. Точно затова миналата година се включихме и в Европейската седмица на програмирането. Участвахме с 3 проекта по „Scratch програмиране за деца“, така че нещата трябва да вървят ръка за ръка. Няма как. Светът върви напред и се развива.

    Какво не трябва да губим като хора и общество въпреки кризата и трудностите?
    Не трябва да губим човешкото в себе си въпреки трудностите, пред които сме изправени сега, а и след приключването на извънредното положение. Икономическите последствия тепърва предстоят. Само чрез личностно развитие, съпричастност и взаимопомощ ще можем всички заедно да преживеем всичко по-лесно!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство