четвъртък, 01 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1170 прочитания

  Пандемията парализира музикалната индустрия у нас. Обнадеждаващ е ръстът при стрийминга

  Как COVID-19 се отрази на родната музикална индустрия и как български продуценти и изпълнители могат да се възползват от спасителната мярка на ПРОФОН – София Щерева, изпълнителен директор на дружеството, пред Economy.bg
  18 май 2020, 08:46 a+ a- a

  Коронавирус пандемията парализира напълно музикалния бизнес у нас. Артисти, продуценти и автори останаха без приходи заради спирането на участията на живо и концертната дейност, затварянето на магазините, които продават музика, блокирането на звукозаписния процес и заснемането на видеоклипове. ПРОФОН – дружеството за колективно управление на сродни права в музиката, обяви в края на март извънредни мерки за защита на музикалния бизнес в условия на извънредно положение. То стартира авансово изплащане на възнаграждения на артисти и продуценти като спасителна мярка в периода на пандемията.

  Какви загуби ще отчете родната музикална индустрия, увеличи ли се потреблението на музика през дигиталните платформи, кой може да се възползва от спасителната мярка на ПРОФОН, на каква база се изчисляват авансовите възнаграждения, каква сума е разпределена до момента и каква е ролята на дигиталните паспорти за аудио- и видеозаписите – тези въпроси отправихме към София Щерева, изпълнителен директор на дружеството.

  Г-жо Щерева, обявихте авансово изплащане на възнаграждения на артисти и продуценти като спасителна мярка в периода на пандемията. Какъв е размерът на сумата, разпределена до момента?
  ПРОФОН в момента е в режим на преждевременно изплащане на средства на обща стойност около 3.5 млн. лв., от които близо 1 млн. лв. ще бъдат насочени към български продуценти и изпълнители. Останалата част са за използването на репертоара на чуждестранни правоносители. Антикризисната мярка е в сила от 13 април и досега са освободени близо 900 хил. лв. от сумите, предвидени за аванси. ПРОФОН бе сред първите дружества в света, активирали подобна спасителна опция за творците.

  Кой има право да участва?
  Право да се възползват от авансовите плащания имат продуценти и изпълнители, независимо дали са членове или са извън членската маса на ПРОФОН. Единственото условие е да са участвали в разпределението на средства за 2018. След подадено заявление плащането ще бъде осъществено в 7-дневен срок. Останалата сума ще бъде достъпна за усвояване от септември тази година.

  На каква база се изчисляват сумите, които изпълнители и продуценти трябва да получат?
  Методът се базира на допускането, че онези, които са реализирали приход през миналата година, ще реализират поне 70% от него през следващата. В случай че реалните приходи са по-малко от авансово изплатените от ПРОФОН, разликата или ще бъде възстановявана, или ще бъде приспадана от бъдещи разпределения. Който не се възползва от опцията за авансово плащане сега, ще получи цялата сума от приключеното разпределение през септември 2020.

  Българските продуценти вече могат да регистрират ISRC код за репертоара си. Какво представлява този код и защо е важен за творците?
  Този уникален код на практика е дигиталното ЕГН на всеки аудиозапис и музикално видео. Той може да бъде регистриран напълно безплатно от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), която доби статут на Национална ISRC агенция за нашата територия. ISRC кодът е сериозен бизнес инструмент в ръцете на правоносителите със статут на продуценти, като по този начин те могат да подредят своя репертоар в дигитална среда, да го управляват и монетизират по-пълноценно. Регистрацията на ISRC улеснява работата на ПРОФОН, защото прецизира разпознаваемостта на записа от мониторинг системите ни и по този начин увеличава възможността за приход от използваната музика в телевизия, радио и онлайн.

  Стриймингът надхвърля 50% от приходите на музикалната индустрия според Годишния музикален доклад на IFPI. България вписва ли се в тази тенденция?
  Данните на IFPI за българския пазар през 2019 са обнадеждаващи – ръстът на стрийминга у нас е над 65%, а дигиталното формира и 33.2% дял от общите приходи. Трябва скоростно българският репертоар да заеме своето място в тях. В момента той присъства хаотично, голяма част от него тотално липсва заради казуси с права и ISRC кодовете ще играят важна роля в подреждането на пъзела.

  Според доклада приходите на родната музикална индустрия за изминалата година са 13 млн.лева, което е ръст с 22% в сравнение с 2018. Какви са прогнозите за 2020, когато COVID-19 ще се отрази върху статистиките?
  Най-сериозно кризата ще се отрази на приходите от сектор Публично изпълнение – говорим за музиката като добавена стойност в бизнеса на молове, фитнес центрове, ресторанти, магазини, кафенета, клубове, които бяха принудени да затворят като част от антиепидемичните мерки. Вирусът парализира и участията на живо и концертната дейност. Продажбите на дискове и плочи също бяха блокирани. Секторът ни е един от най-засегнатите. Трудно можем да направим вярна прогноза в момента. Ако има нова криза с вируса, всичките ни допускания могат да се окажат неверни. Средно всички територии в Европа предвиждат около 30% спад на приходите от музика. При концертите спадът ще е над 50%.

  Имаше доста онлайн инициативи от български музиканти. Как феновете приемат тези нови форми?
  Онлайн инициативите доближиха още повече артистите до публиката им. Всички ние сме с изострена чувствителност в момента и музиката е по-важна от всякога.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Йоурова: Мониторингът върху България продължава, има несвършена работа
  Липсата на прозрачност за собствеността на медиите в България и отчетността на главния прокурор будят безпокойство, пише в доклада за страната ни ЕК
  преди 8 часа
  Въвеждаме отрицателен PCR тест за пристигащите от Украйна у нас
  От 1 октомври ще се допуска публика на спортните състезания на закрито
  преди 9 часа
  преди 9 часа
  Раздадоха първите ваучери за ИКТ услуги на малки и средни фирми
  Те ще подпомгнат дигитализацията на компаниите
  преди 9 часа
  Рекорден срив на английската икономика
  Страната отбелязва 21,5% годишен спад през второто тримесечие на 2020 г.