петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4649 прочитания

    Кога и как ще почиваме в Турция тази година?

    Очакваме едва 50% от хотелите в страната да отворят – Джамал Кара, управител на туристическа агенция „Караджъ Турс“, пред Economy.bg
    04 юни 2020, 17:42 a+ a- a

    От понеделник Турция облекчи мерките срещу Covid-19, като възобнови вътрешните полети и междуградските пътувания и отвори ресторантите. Днес турският министър на транспорта Адил Караисмаилоглу съобщи, че страната ще поднови полетите си до България от 10 юни.
    Според българското Министерство на външните работи сухопътните граници все още не могат да се преминават свободно, като изключения се допускат за хуманитарни случаи след предварителна регистрация чрез системата на Министерство на здравеопазването на Турция. От МВнР препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътуване, като отбелязват, че режимът на карантиниране в Турция остава в сила.

    Кога и как ще започне туристическият сезон в Турция, какви мерки за безопасност се предвиждат, ще бъдат ли понижени цените на почивките в южната ни съседка, ще се запази ли стандартът all inclusive, как кризата се отрази на туризма и как той ще изглежда в бъдеще – тези и други въпроси коментирахме с Джамал Кара, собственик и управител на туристическа агенция „Караджъ Турс“.

    Турция разхлаби част от мерките тази седмица. Предстои и възстановяването на международните полети. Как ще изглежда туризмът в страната тази година?
    Според последната информация от 15 юни сухопътните граници се отварят за всички, включително и за туристи. Turkish Airlines възобновяват от 27 юни полетите (бел. ред.: разговорът с г-н Кара се състоя преди труският министър на транспорта да обяви, че от 10 юни ще бъдат възобновени полетите до България). Ние като туроператори мислим да стартираме отново с полетите от юли или от август в зависимост от това откога ще отворят хотелите.

    Кога очаквате да започне реално сезонът в Турция?
    Вече започва поетапното отваряне на градските хотели. Но все пак всеки хотел сам решава дали да отвори, или да остане затворен. Защото за тези по курортите половината сезон вече е минал и всеки сам си преценява дали си заслужава да отвори. Очакваме, че едва 50% от хотелите ще отворят.
    От тази гледна точка от 15 юни, когато се отварят границите, някои наши колеги започват от 16-17-18 юни да възстановяват почивките с автобус. Ние стартираме от 1 юли кратките екскурзии до Истанбул и Одрин. Има твърде много неясноти – дали ще има карантина и тестове на влизане и съответно на връщане. Затова и ние малко изчакваме, за да преценим ситуацията. Искаме първо да разберем как ще протекат пътуванията с автобусните компании, които осъществяват превози от Турция до България, за да видим те как минават, какви са правилата.

    Това важи за градските екскурзии. Какво се случва с почивките по курортите?
    Там също предпочитаме да изчакаме. Защото някои хотели може и да не отворят. И те още не са решили. Така човек може да е предплатил за даден хотел, а да се наложи да почива в друг. Затова искаме да видим кои хотели отварят със сигурност тази година.

    Какво показват вашите разговори с хотелите? Колко от тях смятате, че ще отворят?
    Някои хотели казват, че отварят от 12 юни, други – от 19 юни, трети – от средата на юли. Четвърти пък въобще не искат да отварят тази година. Имаше слухове, че след като хората освободят стаята в хотела, тя трябва да бъде под карантина 14 дни. После намалиха този срок на 24 часа. Сега това уж отпадна. Има много неясноти и затова ние ще изчакаме поне 10 дни, за да видим точно какви ще са правилата.

    Какви други мерки за безопасност ще се взимат? Ще има ли сертификати за безопасни зони, както се предвиждаше?
    В хотелите, които ще отварят, евентуално ще има медицински екип, който ще мери температурата и ще наблюдава персонала за симптоми. Всички служители ще носят маски и предпазни средства, както в заведенията у нас. Ще трябва да се спазва и дистанция от 1.5 до 2 метра. Така се говори засега, но това може и да отпадне, защото случаите в Турция намаляват.

    Ще има ли тестване при влизане в страната, както беше обявено по-рано?
    Ние не сме само туроператор, но имаме и компания за медицински туризъм и изпращаме болни към Турция. Оказа се, че тези тестове даже се правят безплатно на границата.

    За бърз тест ли става дума или за PCR?
    Става дума за бърз тест, чийто резултат излиза за около 3-4 часа. Но хората се допускат, тъй като властите знаят къде ще отседнат те и ако се наложи знаят как да ги намерят. За момента всички наши пациенти, които сме изпратили, бяха с негативен резултат. Така че границата се минава сравнително бързо и леко – може би това води до допълнително забавяне с около 10-15 минути.

    Как Турция планира да привлича туристи? Можем ли да очакваме по-ниски цени този сезон?
    От гледна точка на туроператорската дейност, ако както се говори, че автобусите трябва да са пълни на едва 50%, и ако кажат, че хотелите трябва да работят на 30%, 50% или 70% от капацитета си, това няма да доведе до понижение, а по-скоро до леко повишение на цените. Защото разходите са едни и същи, а приходите са по-ниски. Това ще продължи няколко месеца, защото през септември се очаква да се нормализира ситуацията. Дори и да има втора или трета вълна, предвижда се, че ще свикнем да живеем с този вирус, както и с другите досега.

    Ще се запази ли all inclusive стандартът?
    Да, ще се запази, но с определени промени. Може да се наложи хотелите да увеличат персонала си, за да може служителите да обслужват клиентите, които ще посочват какво искат и те ще им го носят. Вероятно така ще изглежда ситуацията, защото все още няма много информация.

    Властите в Турция подпомагат ли по някакъв начин туристическите фирми?
    Доколкото знам подпомагат, като и те прилагат схемата 60/40. Само че там държавата директно по банков път превежда към съответния служител сумата, а не към фирмите. Има и безлихвени кредити. Различните сектори се подпомагат по различен начин.

    Вие имате ли отказали се клиенти?
    Ние не можем да изпълним своите задължения заради това, че границите са затворени. Затова хората, които не са успели да пътуват по време на пандемията, ги пренасочваме за следващата година и вместо да им връщаме парите, им даваме ваучери. Предоставяме им възможност за същата сума да изберат, ако искат, друга дестинация. Като при по-висока сумата, могат да доплатят.

    Какви загуби отчитате от тази криза?
    Ние нямаме никакви приходи, а плащаме заплати, осигуровки, наеми, заеми и т.н. Това са загуби. Освен това някои от партньорите ни може да не издържат и за нас това е риск, защото ние сме платили, а не сме получили нищо отсреща. Същевременно сме длъжни да осигурим на крайния потребител някаква почивка.

    Имате ли освободени служители?
    Намалихме максимално броя на служителите, около 50-60% са освободени. Повечето туроператори и агенции имаме онлайн платформи и резервационни системи и ние поддържаме офисите само защото хората понякога просто искат да се уверят, че има такава фирма. По принцип можем да работим само с една централа, откъдето да обслужваме хиляди хора.

    Как очаквате тази криза да промени туризма? Как ще изглежда секторът в бъдеще?
    Според мен някои фирми, които са по-слаби, ще отпаднат. Хората може би ще се насочат в по-голяма степен към индивидуални пътувания. Но така крайният потребител не е защитен от нищо, когато реши да пътува индивидуално.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк