петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2495 прочитания

    Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството

    Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
    02 юли 2020, 17:08 a+ a- a

     

    Влизането в чакалнята на еврозоната определено носи позитиви. Но икономическото възстановяване зависи от гъвкавостта на правителството. Така Дейвид Ливингстън, CEO на Citigroup за EMEA (Европа, Близък изток и Африка) отговори на въпрос на Economy.bg относно това как ще се отрази евентуалното ни влизане в ERM 2 на възстановяването на икономиката на България от кризата, породена от Covid-19. Ливингстън обаче не се ангажира с конкретен срок за присъединяването на страната ни към валутния механизъм. Това стана в рамките на годишната среща на банката с журналисти от цял свят, която този път се провежда онлайн. Темата тази година е “Navigating the Future: What’s next in a post-covid world?”.

    По отношение на икономическото въздействие на коронакризата експертът на американската банка заяви, че трябва да бъдем внимателни с прогнозите. Спадът на БВП може да достигне 10%, но е трудно да се предвиди как ще изглежда възстановяването.

    По думите му „потреблението е много важен компонент в това отношение. Дали хората ще имат работа и ще имат възможности да потребяват. Но не е ясно как това ще се случи в различните региони“, посочи Ливигстън.

    Според него сред най-силно засегнатите сектори ще са туризмът и транспортът. Като добре представящи се индустрии той отбеляза логистиката и ритейлът.

    Експертът смята, че важен елемент от управлението на кризата са мерките за осигуряване на ликвидност от държавата и централните банки. В Европа стартираха огромни програми за държавна помощ, което според Ливингстън е положително, но високата ликвидност води до увеличаване на задлъжнялостта. „Въпросът е какви дейности ще финансират подкрепяните компании, как инвестициите ще се използват в икономиката“, посочи той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава