петък, 30 октомври 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1225 прочитания

  Д. Ливингстън, Citi: Има ползи от влизането в чакалнята на еврозоната, но възстановяването ще зависи от политиката на правителството

  Главният изпълнителен директор на американската банка за EMEA коментира за Economy.bg плюсовете за страната ни от евентуално влизане в ERM 2
  02 юли 2020, 17:08 a+ a- a

   

  Влизането в чакалнята на еврозоната определено носи позитиви. Но икономическото възстановяване зависи от гъвкавостта на правителството. Така Дейвид Ливингстън, CEO на Citigroup за EMEA (Европа, Близък изток и Африка) отговори на въпрос на Economy.bg относно това как ще се отрази евентуалното ни влизане в ERM 2 на възстановяването на икономиката на България от кризата, породена от Covid-19. Ливингстън обаче не се ангажира с конкретен срок за присъединяването на страната ни към валутния механизъм. Това стана в рамките на годишната среща на банката с журналисти от цял свят, която този път се провежда онлайн. Темата тази година е “Navigating the Future: What’s next in a post-covid world?”.

  По отношение на икономическото въздействие на коронакризата експертът на американската банка заяви, че трябва да бъдем внимателни с прогнозите. Спадът на БВП може да достигне 10%, но е трудно да се предвиди как ще изглежда възстановяването.

  По думите му „потреблението е много важен компонент в това отношение. Дали хората ще имат работа и ще имат възможности да потребяват. Но не е ясно как това ще се случи в различните региони“, посочи Ливигстън.

  Според него сред най-силно засегнатите сектори ще са туризмът и транспортът. Като добре представящи се индустрии той отбеляза логистиката и ритейлът.

  Експертът смята, че важен елемент от управлението на кризата са мерките за осигуряване на ликвидност от държавата и централните банки. В Европа стартираха огромни програми за държавна помощ, което според Ливингстън е положително, но високата ликвидност води до увеличаване на задлъжнялостта. „Въпросът е какви дейности ще финансират подкрепяните компании, как инвестициите ще се използват в икономиката“, посочи той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Американец се зарази едновременно с Covid-19 и грип
  Това е първият регистриран случай на „коинфекция“
  преди 51 минути
  Случаите на Covid-19 в САЩ надхвърлиха 9 млн.
  Данните за нови положителни случаи дневно се увеличават в 42 щата
  преди 2 часа
  Обмисля се вечерен час за ресторанти и кафенета в София
  Няколко дискотеки в Студентски град са нарушили заповедта на здравния министър и са били отворени за клиенти
  преди 3 часа
  В област Перник се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки
  Критичната точка на заболеваемост в областта е премината
  преди 3 часа
  преди 4 часа
  България е готова да започне преговори за членство в ОИСР
  Страната ни участва за първи път в годишната министерска среща на организацията, в качеството си на кандидат за членство