четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6075 прочитания

    Българите търсят имоти в чужбина най-вече в Халкидики

    Все повече сънародници се ориентират и към островите в Южна Гърция, казва Никола Стоянов, президент на BARNES Bulgaria, която стартира дейност в България
    03 юли 2020, 15:56 a+ a- a

    Никола Стоянов, президент на BARNES Bulgaria

    В края на юни 2020 световната компания BARNES International, специализирана в сферата на луксозните недвижими имоти, откри своя първи клон в София. BARNES Bulgaria стартира дейност в резултат на колаборацията между българската агенция за елитни имоти LUXIMMO FINEST ESTATES и емблематичния френски бранд BARNES. Защо BARNES избра България, какви са плановете на компанията за родния пазар и как пандемията се отрази на пазара на елитни имоти? Пред Economy.bg разказва Никола Стоянов, президент на BARNES Bulgaria. 

    Г-н Стоянов, как се стигна до откриването на BARNES Bulgaria и какви са плановете на компанията за българския пазар?
    BARNES България е сбъдната мечта за мен и моята съпруга – Невена Стоянова.

    От създаването на първата ни компания за луксозни имоти LUXIMMO преди 13 години, двамата мечтаехме да предложим на клиентите си в България възможността да купуват и наемат престижни имоти също и в чужбина. Ние бързо открихме гръцкия пазар за нашите клиенти и към момента сме най-сериозно работещата българска агенция в Гърция, с портфолио от над 3000 имота в южната ни съседка, като разполагаме с наши български брокери, както в офиса ни в Солун, така и в Атина. 

    Преди няколко години клиентите на LUXIMMO започнаха да запитват и за имоти в други престижни локации като Франция, Италия, Испания, Австрия, Швейцария. Дълго време търсихме най-добрата възможност да предложим и тези държави на своите български клиенти, но все не намирахме надежден партньор. И както често се случва, най-хубавите неща идват сами...

    През лятото на 2018 година с Невена бяхме на почивка на Френската Ривиера. Обикаляйки курортите на Лазурния бряг, ние бяхме впечатлени от BARNES — техните красиви офиси бяха позиционирани на всички важни места в Кан и Сен Тропе. Тяхното списание беше в най-елитните хотели и ресторанти. След обстойно проучване вече бяхме сигурни, че това е нашият партньор за света! Влязохме в разговори с BARNES в точния момент, когато компанията беше в процес на активно навлизане в държавите от Централна и Източна Европа. България беше част от техния план. И така, ето ни днес тук. След повече от една година подготовка BARNES Bulgaria вече е факт!

    Какви са плановете на компанията за българския пазар?
    Да предоставим имоти и обслужване от най-висок клас в България. Такива, каквито досега нито една местна компания не е предлагала, а именно няколко класи над всичко съществуващо на пазара. Искаме да донесем този топ световен стандарт на българските си клиенти.

    Освен продажба и наем на елитен имот, какви други допълнителни услуги от портфолиото на BARNES предлагате в България?
    Освен основния продукт, който предлагаме (продаване и отдаване на престижни имоти), BARNES International има подразделения за яхти, вино и винарски имоти, подразделение за изкуство и колекционерски автомобили. Така че петте отдела на компанията работят в синергия и предлагат на клиентите си цялостни решения в областта на луксозния начин на живот с привкус на френското изкуство да живееш добре.

    Как коронавирусът се отрази на пазара на луксозни имоти? Какво се предлага и търси в момента?
    Коронакризата се отрази на пазара на луксозни имоти най-вече в посока на това, че клиентите започнаха да взимат по-разумни решения и още повече затвърди позицията на луксозните имоти като един прекрасен актив за съхранение на капитала. Много от нашите клиенти предпочитат в условията на криза да инвестират парите си не на борсата или в някакви рисковани бизнеси, а в престижни имоти в България и по света, които ще им носят както доходност от отдаване под наем, така и стабилен прираст на капитала през годините.

    Промениха ли се профилът и изискванията на клиентите?
    Профилът не се е променил особено. Наши клиенти остават най-заможните българи, хора с успешен бизнес, хора на изкуството, доказани професионалисти в различни области. А иначе нагласата им се промени най-вече в това да инвестират разумно и да гледат дългосрочно на покупката на луксозен имот особено сега в условията на епидемия и с цел съхраняване на капитала. Те желаят да взимат по-информирани решения, за което нашите консултанти могат да им бъдат от полза както за България, така и за чужбина.

    Каква е ситуацията при наемите на елитни имоти?
    Рано е да се каже все още. Минали са едва два, три месеца от пандемията. За момента цените са стабилни и не се наблюдават спадове. Но е факт, че купувачите взимат по-трудно решение за покупка, някои от тях дори го отлагат във времето. А продавачите са все по-склонни на преговори за предлагане на изгодни отстъпки в последния момент предвид дадените условия. 

    Относно наемите, ние работим в най-високия сегмент. Цените са стабилни, търсенето също, тъй като имотите, които предлагаме са единствени и уникални по рода си и много от тях са така наречените трофейни имоти, които никога няма да бъдат на пазара. Поради тази причина можем да кажем, че търсенето на скъп имот превишава предлагането. 

    Кои са някои от най-атрактивните имоти в България, които предлагате в момента? 
    Имоти, които са разположени в затворени комплекси. Това важи и за къщи и за апартаменти. Този тип имоти не са толкова много в България и е факт, че всеки един подобен тип на пазара се разпродава много бързо дори и в условията на текущата пандемия.

    Belle Époque Beach Residence в Лозенец

    А кой е най-скъпият имот в портфолиото ви в момента? 
    Най-скъпите имоти, които предлагаме в момента разбираемо са в чужбина. Сред тях има на цени над 10 000 000 евро.

    Какъв е интересът към инвестиции в луксозни имоти зад граница? Къде най-често инвестира българинът и в какви имоти? 
    Най-често българинът инвестира в Гърция и по-конкретно в района на Халкидики – първи и втори ръкав. От 12 години Luximmo е лидер сред българските агенции, предлагащи имоти в чужбина, като в момента разполага с портфолио от над 3000 имота и има собствени офиси в Солун и Атина. Тенденцията за Гърция се задържа. Даже и тази година има увеличение в стойността на закупените имоти, като те стават все по-скъпи и луксозни. 

    Все повече сънародници се ориентират и към островите в Южна Гърция. В последните 2 години основна тенденция е интересът на нашите клиенти към покупките на елитни имоти в известните френски морски и скиорски курорти. Същото важи и за Италия, Испания и разбира се, Виена, която е една от най-търсените столици от купувачите на луксозни имоти с цел инвестиция в жилищен имот.

    Какви са прогнозите Ви за пазара?
    Прогнозата ми за пазара е стабилна. Ще започне постепенно излизане от кризата, причинена от коронавируса, след което можем да очакваме възходящо развитие. Но за следващите няколко месеца очаквам стабилен пазар и стабилно търсене, макар и трудно взимани решения за покупка. Но все пак смятам, че всичко качествено и на разумна пазарна цена, което предлагаме, ще се реализира макар и малко по-бавно от нормалното. Догодина очаквам нормализация на икономическите условия в страната и Европа, при което този пазар ще продължи да расте в дългосрочен план както като цени, така и като брой сделки.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС