неделя, 07 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  26321 прочитания

  Как се измерват земетресенията?

  Какво всъщност означава 4.1 по Рихтер?
  31 декември 2019, 10:11 a+ a- a

  Земетресение с магнитуд 4.1 степен по скалата на Рихтер разлюля България. Какво обаче означават тези стойности?

  Земетресенията се измерват чрез два вида скали. Докато едните показват силата (магнитуда) на трусовете, другите отчитат разрушителността им. Към първите спада скалата на Рихтер, а към вторите спада скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник (MSK).

  Скалата на Рихтер е логаритмична, тоест разликата между земетресение с магнитуд 5 и такова с магнитуд 6 е доста по-голяма, отколкото предполага повишението с 1 единица. Така например земетресение с магнитуд 6 притежава 32 пъти повече енергия, отколкото такова с магнитуд 5. При разлика от две нива обаче – от 5 до 7, земетресението ще е почти 1000 пъти по-силно.

  Земетресения като това с епицентър между Перник и Рударци през 2012 (с магнитуд от 5 до 5.9) се определят като умерени. Те могат да нанесат съвсем леки щети на здравите и стабилни сгради. На зле конструираните постройки обаче може да причинят сериозни щети, когато се построени на малко разстояние една от друга. Могат да се случат до 1319 пъти на година.

  За силни се считат земетресенията с магнитуд от 6 до 6.9. Те могат да нанесат сериозни щети в голям радиус. Случват се до 134 пъти годишно.

  Като големи се определят трусовете с магнитуд от 7 до 7.9. Могат да нанесат сериозни щети на големи разстояния. Случват се до 15 пъти годишно. Такова е разрушителното земетресение (7.6) в Турция през 1999.

  Земетресения с магнитуд от 8 до 8.9 се определят като много големи. Могат да опустошат всичко на разстояние от стотици километри. Могат да се случат до 1 път годишно. Такова е земетресението в Чили през 2010. То е със сила 8.8 по скалата на Рихтер.

  Като изключително силни се определят трусовете с магнитуд от 9 до 9.9. Те нанасят огромни щети в радиус от хиляди километри. Възможни са дори мащабни промени в релефа близо до епицентъра. Случват се един път за 10 години. Такова беше земетресението в Япония от 2011. То е с магнитуд 9 по Рихтер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Съдът потвърди избора на концесионер на летище София
  Консорциум „Соф кънект“ с летищен оператор „Мюнхен“ остава концесионер
  преди 1 ден
  Спад на безработицата в САЩ през май
  Икономиката е добавила 2,5 млн. работни места за месец
  преди 1 ден
  Външните граници на ЕС остават затворени поне до 1 юли
  Повечето държави в ЕС ще премахнат проверките по вътрешните граници до 15 юни, а останалите - до края на месеца
  преди 1 ден
  Проверяваме за фишове за нарушения по пътя електронно
  Агенцията за електронно управление с 2 нови услуги
  преди 1 ден
  СЗО: Пандемията от Covid-19 продължава да се разраства
  Втора вълна на заболяването не е неизбежна, заяви говорител на организацията