четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5850 прочитания

    Може ли служител да откаже да си направи PCR тест и при какви обстоятелства?

    Пред Economy.bg разяснява доц. д-р Андрей Александров, ръководител Трудово право и миграционни въпроси в „Камбуров и съдружници“
    20 юли 2020, 09:20 a+ a- a

    Може ли служител да откаже да си направи PCR тест и при какви обстоятелства? С този въпрос се обърнахме към доц. д-р Андрей Александров, ръководител на практиката Трудово право и миграционни въпроси в „Камбуров и съдружници“. Вижте какво коменитра той пред Economy.bg.


    Доц. д-р Андрей Александров има значителен опит в областта на социалното осигуряване, структуриране на трудови договори в контекста на големи международни групи, мониторинг на спазването на трудовите права, защита от дискриминация и др.

    „Всеки служител може да откаже такъв тест по ред съображения: ако работодателят настоява той сам да поеме разходите за него; ако служителят вече се е подлагал на скорошен тест; ако не разчита на достоверността на тестовете или по друга причина се притеснява да се тества. В крайна сметка работодателят не може да накара служителя да се подложи на тест противно на волята му.

    По-скоро трябва да се помисли по въпроса за възможните последици от такъв отказ. Много е вероятно той да доведе до ангажирането на дисциплинарната отговорност на служителя и да генерира спор, чието решаване става по съдебен ред. Ако съдът приеме причините на служителя да откаже да се подложи на тест за уважителни, той ще отмени и наложеното дисциплинарно наказание. 

    С риск да прозвучи наивно, мисля, че никога не е излишно да се припомня принципът на добросъвестност в изпълнението на правата и задълженията на страните по трудовото правоотношение. Добросъвестността на служителя в разглеждания контекст трябва да се прояви в личната му и колективна отговорност и съдействие на работодателя в усилията за ограничаване на рисковете от зараза. Добросъвестността на работодателя ще се прояви в ограничаването на намесата в личната сфера на лицата до минимално необходимото, за да се постигнат целите на обработването на данните. КЗЛД например изследва редица възможности за минимизиране и анонимизиране на обработваните лични данни при проби от групово тестване. 

    Казано накратко, ако и двете страни действат със съзнанието, че тестването се прави от съображения от взаимен интерес, вероятността от възникване на спорове значително ще намалее.“

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 5 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава