петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2712 прочитания

    Как Франция се връща към нормалния живот след Covid-19?

    Вирусът все още циркулира из Франция, правителството се страхува от нова вълна – журналистката Клер Сежурн пред Economy.bg
    22 юли 2020, 15:51 a+ a- a

    Франция очаква втора вълна на Covid-19. „Най-вероятният сценарий е, че ще имаме истинска втора вълна на болестта Covid-19“, заяви президентът на Научния съвет на Франция за коронавируса Жан-Франсоа Делфраси и добави, че вирусът може да се върне в периода „октомври-ноември-декември“. Вчера страната регистрира 584 нови случая на коронавирус, като общо те вече са 177 338.

    Франция беше една от най-засегнатите от Covid-19 страни в света. Как страната се връща към нормалния живот сега, кои ограничителни мерки все още са в сила и кои отпаднаха, спазват ли ги хората, страхуват ли се все още, или са по-отпуснати в действията си, във Франция ли ще почиват, или в чужбина – тези и други въпроси коментирахме с журналистката Клер Сежурн. Тя пише за френското списание Psychologies Magazine – месечно издание за психология, здраве, личностно развитие и благополучие.

    Празен Париж по време на карантината

    Клер, Франция беше една от най-засегнатите от Covid-19 страни в света. Какви мерки бяха наложени?
    На 12 март президентът обяви, че всички училища ще бъдат затворени от 16 март. Това беше голяма изненада, защото, въпреки че знаехме, че ситуацията е тежка в Италия, французите не бяха много наясно с опасността (аз имах някаква идея, защото имаме роднини в Италия и те вече бяха поставени под карантина). В събота вечерта, на 14 март, премиерът съобщи, че всички барове и ресторанти трябва да затворят от полунощ. Беше радикална мярка, защото правителството си даде сметка, че хората не приемат сериозно ситуацията. Кафенетата бяха претъпкани в Париж (и не само) може би защото подозирахме, че нещо предстои да се случи.
    В понеделник вечерта, на 16 март, президентът Макрон направи телевизионно обръщение, за да обяви, че от полунощ на следващия ден няма да можем да излизаме от вкъщи. Изненадващо оттогава хората започнаха да следват стриктно мерките. Беше ни позволено да излизаме навън само по за час на ден, и по възможност не всеки ден. На един член от домакинството беше разрешено да излиза да пазарува. Отворени бяха само хранителните магазини, супермаркетите, пекарните и аптеките. Всички компании бяха затворени, вкл. и фабриките с несъществени производства. Затворени бяха всички паркове, не бяха разрешени разходките в планината или на плажа. Всеки път, когато бяхме навън, трябваше да носим с нас декларация, в която обясняваме причината за излизането. Полицията проверяваше дали имаме право да сме навън.

    Празен Париж по време на карантината

    Следваха ли стриктно французите мерките? Имаха ли доверие в правителството и в здравните власти?
    Хората следваха предписанията и стояха вкъщи. Може би помогна фактът, че първо ни казаха, че това ще трае само 2 седмици, после още 2 и накрая още един месец. Смятам, че щеше да е далеч по-трудно, ако правителството беше обявило изведнъж, че карантината ще трае 2 месеца.
    Не следях особено новините по време на карантината, защото беше много стресиращо. Винаги започваха с броя на новите смъртни случаи. Но бих казала, че в началото нямаше полемика по отношение на мерките. Хората изведнъж разбраха, че опасността е реална и си останаха по домовете, защото се страхуваха.
    Наясно бяхме, че експертите знаят твърде малко. Полемиката дойде по-късно, може би към края на карантината. Основните дискусии се фокусираха върху възможните лечения и „лекарството чудо“, с което може да се третират Covid-19 пациентите. Въпросът с носенето на маски също провокира много полемики. Но като цяло смятам, че в началото хората бяха единни в борбата с вируса.

    Лувърът отново отвори врати след три месеца прекъсване, но опашката от туристи е много по-малка от преди

    Каква е ситуацията в момента? Всички ли рестрикции са вдигнати?
    Повечето ограничения бяха премахнати на 11 май. Вече можехме да излизаме от вкъщи и да ходим на работа, като ни насърчаваха да продължим да работим от вкъщи. Не беше ни позволено обаче да се отдалечаваме повече от 100 км от дома, ситуацията с публичния транспорт все още беше усложнена, някои места продължаваха да бъдат затворени. Забранени бяха събиранията на много хора дори за сватби, да не говорим пък за погребения. Повечето магазини можеха да възобновят работа. Училищата отвориха при много стриктни условия в края на май, но само за някои ученици.
    Така че краят на карантината беше поставен стъпка по стъпка, като този процес все още продължава. Например нощните клубове остават затворени до септември. Музеите и кината обаче са отворени от началото на юни. Сега вече можем да пътуваме из Франция свободно, влаковете са пълни. Можем да ходим на плаж или да се разхождаме в планината.

    Маските в метрото в Париж отново са задължителни
    Маските и в кината в Париж са задължителни

    Маските задължителни ли са?
    Не бяха, но от понеделник вече са, защото вирусът все още циркулира из Франция и има доста нови огнища. Правителството много се страхува от нова вълна и не иска да затваря отново цялата страна през септември. Така че сега маските са задължителни във всички затворени публични места, като магазини, музеи, офиси на администрации и т.н.

    Разрешени ли са събиранията на хора?
    Сега, да, но за не повече от 5000 души. Повечето от летните фестивали и събития обаче вече са отменени. Продължавам да чета и за отменени събития през есента.



    През лятото на ресторантите и кафенетата е разрешено да поставят маси дори на местата за паркиране, за да има достатъчно разстояние между клиентите

    Как се адаптират хората към новата ситуация? Притесняват ли се все още, или са по-спокойни?
    Зависи от характера на всеки. Бях изненадана да видя колко лесно хората в Париж приеха да носят маски в публичния транспорт (парижани не се славят като много дисциплинирани). Но сега хората са на почивки и са доста по-отпуснати, може би твърде много. Например плажовете са претъпкани, поне от това, което чета или чувам, защото аз още работя. Пълни са и кафенетата в Париж и хората не носят маски, когато разговорят.


    През лятото на ресторантите и кафенетата е разрешено да поставят маси дори на местата за паркиране, за да има достатъчно разстояние между клиентите

    Хората чувстват ли се спокойно да ходят по ресторанти, барове, кина, театри?
    Аз бях на ресторант и е ок. Но предпочитам да сядам навън. И се чувствам по-безопасно, когато сервитьорът носи маска. Не съм ходила на кино или театър. Не мога да говоря за всички французи, всеки си има свое мнение и страхове. Например миналата събота вечер ходих да играя настолни игри в дома на приятели. Бяхме 8 души, но само един носеше маска през цялата вечер.

    "Улица Rue de Rivoli, която иначе е пълна с автомобили, сега е само за велосипедисти, като само малко платно е отделено за таксита и автобуси. Това беше мечта за всички велосипедисти, а сега е реалност. Все още не знаем дали това е само за лятото или ще продължи и по-нататък", обяснява Клер.

    Французите планират ли да почиват в чужбина, или предпочитат да си останат в страната?
    Определено французите предпочитат да си останат във Франция. Всички региони се опитват да ни привлекат с много реклама. За първи път виждам толкова много реклами в метрото в Париж на френските региони. Много се гордеем със страната си, но не я познаваме достатъчно добре. Така че тази година сме насърчавани да предпочетем Франция. Следваме тези призиви, защото ни казват, че това е добре за икономиката. А и защото хората се чувстват по-сигурни във Франция в случай на ново затваряне на границите. Беше голям хаос през март за тези, които бяха в чужбина и се опитваха да се приберат.

    Метростанция Montparnasse. Точките на пода маркират къде хората могат да чакат влакчета

    Хората в страната продължават ли да работят от вкъщи, или бавно се завръщат към работата в офиса?
    Всяка компания си има своите правила, така че това определено зависи от политиката на отделната фирма. Правителството ни насърчава да продължим да работим от вкъщи, но на някои компании им писна да не могат да контролират служителите си (типичен френски манталитет), така че те ги задължават да се върнат обратно в офисите. Някои са по-гъвкави, като позволяват частично или напълно хоум офиса. Според мен вариантът с частичния хоум офис е добър преход преди септември (така работя и аз – един път седмично ходя до офиса в Париж). Смятам, че през септември повечето работодатели ще са доста по-стриктни и ще настояват за „цялостно връщане в офиса“. Работата от вкъщи определено не е във френските навици. Сработи относително добре по време на карантината, но не знам дали ще бъде въведена като практика от много компании в бъдеще.

    Велоалея близо до р. Сена, създадена преди пандемията, но сега се ползва много повече

    Колко хора загубиха работа по време на кризата? Как правителството ги подкрепи и какви мерки взима за икономическото възстановяване на страната?
    Бяха предприети важни мерки в подкрепа на заетостта. Много работодатели поставиха служителите си в т.нар. „частична безработица“ – легална схема, която позволява на компании с финансови проблеми да не уволняват персонала. Служителите се водят частично безработни, но ако/когато компанията възстанови дейност, те могат да се върнат обратно на работа. Така че броят на безработните включва тези, които са били без работа преди 16 март, тези, които са загубили работа по време на карантината и тези, които са частично безработни (частично може и да е 100%, но официално ти не си уволнен). Броят им се увеличи значително през април, като нивото на безработица продължава да е високо и днес. Смятам, че последиците от затварянето все още не са достигнали пика си, що се отнася до безработицата.
    Иначе правителството помогна както на компаниите, като им позволи по-лесно да минат към схемата частична безработица, така и на служителите, като им предложи по-големи от обикновено финансови компенсации за загубата на приходи. Сега масово се наливат пари в системата, за да се предотвратят фалити, но е твърде рано да се правят заключения доколко тези мерки ще сработят в краткосрочен или дългосрочен план.

    Стикер в метрото указва да бъде оставена свобдна седалката. Седалките са 2 от едната страна и 2 от другата, но само 2 по диагонал могат да се ползват

    Париж беше един от най-силно засегнатите региони на Франция по време на пандемията. Преди дни вашият здравен министър обяви, че има сигнали, че случаите на Covid-19 се увеличават. Възможна ли е втора вълна?
    Да, определено. И много парижани вече говорят за възможна втора карантина през септември. Абсолютно реалистично е. Дори и през лятото метрото в Париж е пълно, не мога да си представя каква ще е ситуацията, когато всички се върнат отново на работа. Освен това баровете, кафенетата и ресторантите са претъпкани. И почти никой не спазва дистанция. Не всички хора са внимателни и има неща, за които не се замисляме. Например чух по радиото мъж, който разказваше, че се е заразил миналата седмица, докато е пил с приятел: всички са яли фъстъци от една купичка…

    Нова велоалея на улица Rue Lafayette

    Как карантината се отрази на теб лично? От вкъщи ли работи? Излизаш ли вече навън, или се притесняваш още?
    Имах голям късмет. Бях в дома на родителите си по време на карантината. Те живеят в провинцията, в едно много малко село, където имат голяма къща с голяма градина. Така че въобще не ми беше трудно да си стоя вкъщи. Имах късмет и че никой от близките ми не се зарази.

    Иначе на 100% работих от вкъщи – като журналист всичко, от което имам нужда, е моят компютър, моят телефон и добра интернет връзка. Имах всичко и бях много ефективна. Когато беше необходимо, провеждахме видео разговори с колегите през Skype или Zoom, а през останалото време можех да работя, както искам. Не бях смущавана от различни разговори, както обикновено в офиса ни тип „отворено пространство“.
    В края на карантината не бях готова да напусна този комфорт, но сега вече свикнах. Излизам навън и веднага, след като вляза в затворени публични места, слагам маска (до понеделник не беше задължително), мия си често ръцете и т.н. Не целувам приятелите или роднините си, но с част от тях се срещам, макар и само в малък кръг, и при възможност навън. Опитвам се да съм внимателна за себе си и за родителите си, които са на около 70 години. Сега ходя веднъж седмично в Париж, налага се да ползвам влака дотам, но вътре няма много хора. Когато съм в Париж, основно ползвам обществени велосипеди за придвижване. Чувствам се по-безопасно, отколкото в метрото, а и да караш колело в летен Париж е прекрасно. В цяла Франция общинските власти изградиха нови велоалеи. В момента е много модерно да се придвижваш с колело.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк