събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2852 прочитания

    Как пандемията повлия на интереса на българските студенти за обучение в чужбина?

    Има ли отлив и как европейските университети ще посрещнат новата учебна година разказва Ели Тончева, управител на ЕДЛАНТА
    09 септември 2020, 11:43 a+ a- a

    Как пандемията се отрази на желанието на българските студенти за обучение в чужбина? Има ли отлив спрямо минали години и как европейските университети ще посрещнат новата учебна година? Тенденциите и нагласите за обучение в чужбина във време на коронавирус коментира пред Economy.bg Ели Тончева, управител на консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА.

    Ели Тончева e управител на консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА. Тя е дългогодишен експерт в областта, всяка година помага на хиляди студенти да изберат най-добрия за тях университет, да подготвят успешно кандидатурата си и да преминат безпроблемно през всички етапи на адаптация в новата среда 

    Как пандемията се отрази на нагласите на българските студенти за обучение в Европа? Забелязва ли се отлив на кандидатстващи спрямо минали години?
    Поначало младите хора винаги са изпълнени с оптимизъм и не се страхуват от предизвикателствата. Затова и категорично пандемията не се отрази на желанието им да учат в чужбина. Който е решил да го направи, ще направи всичко възможно да довърши докрай своето кандидатстване. Няма съществена промяна по отношение на кандидатурите спрямо минали години. Единствено има разлика по отношение на предпочитаните дестинации.

    Какво е различното? Към кои страни и университети интересът е най-голям?
    Тази година се запази сравнително голям интерес към Великобритания предвид факта, че това е последната учебна година, в която учебните такси и условията за отпускане на студентски заеми остават непроменени. Отчита се нарастване на интереса към Холандия.  Повишен интерес има и към Германия и Австрия като страни, които предлагат освен програми на немски, и такива на английски език.

    Има ли притеснения сред българските студенти да пътуват и да учат зад граница, или напротив?
    Самите млади хора не се страхуват да учат зад граница. Ако има някой, който се притеснява, това са родителите. Когато има отказ от заминаване, след като кандидатурата вече е била подадена и придвижена, това е поради решение на родителите. От една страна - финансови проблеми, причинени от кризата с COVID-19, a от друга – притеснение как децата им ще могат сами да се грижат за себе си, ако случайно попаднат в епидемична обстановка.

    Какво е новото тази година – как европейските университети ще посрещнат своите студенти и как ще бъде организирано обучението?
    Ситуацията навсякъде по света е необичайна и никой не беше подготвен за нея. Университетите трябваше много бързо да реагират. Както да се погрижат за студентите, които в момента са там, така и за тези, които очакват да започнат обучението си от есента. Във всяка страна университетите следят решенията на местното правителство и динамичното развитие на обстановката и предприемат адекватни  действия, за да да осигурят безопасността и здравето на своите преподаватели, служители и студенти. Повечето университети проявиха гъвкавост и въведоха т.нар. хибридна форма на обучение.

    Какво предполага хибридната форма на обучение? 
    Хибридната форма на обучение предполага лекциите да са изцяло онлайн, а упражненията - на място. Всички университети имат готовност да следят температурата и общото здравословно състояние на студентите и да реагират своевременно спрямо изискванията на местните власти. Някои университети могат да направят и изключения за студенти, които се притесняват да пътуват – те предлагат опция между обучение изцяло онлайн първия семестър или обучение на място. Това по никакъв начин не се отразява на качеството на обучението.

    Как ще функционират общите части – лекционни зали, библиотеки, общежития, зали за хранене?
    Общите части ще се използват като в тях се спазва дистанция от 1.5 метра и се прилага хигиенизация на помещенията. Що се отнася до настаняването - обикновено за всеки студент има отделна стая. Основното изискване е редовно миене на ръцете и дезинфекция, използване на маски, там където се налага струпване на хора. В тази връзка в много от университетите са обособени коридори за еднопосочно движение.

    Къде маските ще са задължителни, и къде - не?
    В университетите маските са задължителни в общите зали, но не са задължителни в семинарните упражнения, където студентите са на малки групи. Ситуацията е много динамична и постоянно се променя спрямо развитието на световната пандемия. Великобритания например въвежда условие да не се събират повече от 6 души на едно място, което е изключително голямо предизвикателство пред университетите.

    Има ли университети, които въобще няма да отворят кампусите си и въвеждат изцяло дистанционна форма?
    Засега не ми е известно да има такива университети. Това, което някои университети са направили, е да дадат предимство на първокурсниците, за да са на място първия семестър, за сметка на другите студенти, които ще учат дистанционно. На някои места има изискване за запълване на капацитета на сградата на университета до 40%. Всички се надяват, че до пролетта вече ще има ваксина и че самата епидемия ще отслабне.

    Има ли промени в таксите с оглед на хибридната форма на обучение?
    Промени в таксите няма да има на база на това дали обучението ще е онлайн или не, каквито очаквания имат някои студенти и техните родители. Единствената разлика е, че тези, които не са на място, а изцяло онлайн, ще си спестят таксата за настаняване. Това е така, защото онлайн обучението изисква дори по-голям ресурс и усилия за обезпечаване. 

    Какви мерки се предвиждат за идващите от чужбина студенти и по-конкретно за българските?
     Има страни, които изискват карантиниране. Например някои университети в Англия като University of Portsmouth и Falmouth University предлагат безплатно настаняване за български студенти за две седмици по време на задължителната карантина. В някои страни, като Дания например, за някои университети се изисква задължителен PCR тест, който се прави при пристигане в кампуса на университета или дори още на летището. Други страни, като Германия, изместиха началото на учебната година за ноември.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 10 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 11 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 13 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години