вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3359 прочитания

    Коронавирусът оцелява до месец върху банкноти и смартфони

    Австралийски учени установиха, че SARS-CoV-2, който причинява Covid-19, е „изключително издържлив“
    12 октомври 2020, 10:05 a+ a- a

    Вирусът SARS-CoV-2, който причинява Covid-19, може да остане жизнеспособен и в състояние да инфектира хора на повърхности като банкноти, дисплеи на смартфони и неръждаема стомана до няколко дни, твърдят учени. Откритията на екип от Австралийската национална научна агенция, обаче, предполагат, че вирусът може да оцелее много по-дълго от посоченото, отбелязва BBC.

    Някои учени изразяват съмнение по отношение на това дали предаването на вируса чрез повърхности изобщо представлява реална заплаха, тъй като коронавирусът се предава основно, когато хората кашлят, кихат или говорят. Съществуват обаче доказателства, че той може да се предава и чрез частици, които остават да се носят във въздуха (аерозоли), както и докосвайки заразени повърхности от метал или пластмаса (според CDC). Учените смятат, че това се случва много рядко, отбелязва още BBC.

    До момента лабораторни проучвания са установили, че SARS-CoV-2 може да оцелее 2-3 дни върху банкноти и стъкло и до 6 дни върху пластмаса и неръждаема стомана, въпреки че различните проучвания, дават различни резултати. 

    Проучването на австралийската агенция CSIRO, публикувано във Virology Journal, установява, че вирусът е „изключително устойчив“, като оцелява 28 дни на гладки повърхности като стъкло, като това на мобилните телефони, както и на пластмасови и хартиени банкноти, ако се държи при температура от 20 градуса по Целзий, възприета като стайна температура, и на тъмно (тъй като е известно, че UV светлината убива вируса). За сравнение вирусът на грип може да оцелее до 17 дни при същите условия.

    Освен това проучването установява, че SARS-CoV-2 оцелява по-малко време при по-високи температури. Така например той спира да е заразен в рамките на 24 часа при температура от 40С, на някои повърхности.

    Той остава жизнен по-дълго време на гладки повърхности, отколкото на такива с пори като дрехи, които не задържат вирус повече от 14 дни.

    В статия, публикувана от Lancet през юли, Емануел Голдман, професор по микробиология в университета Рутгерс, казва, че „шансът за предаване чрез повърхности е много малък“. Той казва, че проучвания, които предполагат значителен риск, са проведени с „малко сходство със сценарии от реалния живот“. Миналата седмица Моника Ганди, професор по медицина в Калифорнийския университет, заяви, че коронавирусът не се разпространява чрез повърхности, припомня още BBC.

    Експериментът е проведен в лабораторни условия, които са подходящи за оцеляването на вируса – в тъмна стая с подходяща температура и влажност, така че вирусът може да не се справя толкова добре в реалния свят, отбелязва Палаб Гош, научен кореспондент на BBC. Въпреки това резултатите подчертават нуждата от често миене на ръцете и почистване на телефоните, както и да се избягва пипане по лицето, за да се намали до минимум рискът от инфекция, казва още той.

    „Установяването на това колко дълго вирусът наистина остава жизнеспособен на повърхности, ни позволява по-точно да предвидим и ограничим разпространението му и да се справим по-добре със защитата на хората“, обяснява изпълнителният директор на CSIRO д-р Лари Маршал

    Авторите на изследването казват, че способността на SARS-Cov-2 да се запазва върху неръждаема стомана при по-ниски температури може да обясни огнищата на Covid-19 в помещенията за преработка на месо и хладилни складове. Хиляди работници са дали положителни резултати за Covid-19 във фабрики за преработка на месо и кланици по целия свят.

    Други причини, предложени по-рано, включват близки условия на работа, студена и влажна среда и необходимост от викане заради шумни машини. Изследователите на CSIRO също казват, че техните открития подкрепят предишни изследвания, според които вирусът може да оцелее върху прясна и замразена храна.

    Световната здравна организация казва: „Понастоящем няма потвърден случай на Covid-19, предаван чрез храни или опаковки за храни.“ Но изброява редица предпазни мерки, които можете да предприемете, за да избегнете подобно заразяване. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 3 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 3 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 4 часа
    преди 21 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе