четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    14895 прочитания

    Заразените с Covid-19 са най-заразни в първите 5 дни след появата на симптоми

    Отделяне на вирусен товар има много по-дълго време, но той не е заразен, показва ново проучване
    23 ноември 2020, 14:23 a+ a- a

    Хората, заразени с коронавирус, най-вероятно предават вируса през първите пет дни след проява на симптоми, показват нови рецензирани изследвания. Авторите на обширното ново проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet Microbe, твърдят, че констатациите подчертават необходимостта от ранно идентифициране и изолиране на случаите на Covid-19.

    Разбирането кога пациентите са най-склонни да бъдат заразни е от решаващо значение за въвеждането на ефективни мерки за обществено здраве за контрол на глобалното разпространение на Covid-19.

    „Това е първият систематичен преглед и мета-анализ, който подробно изследва и сравнява вирусното натоварване и отделянето за тези три човешки коронавируса. Той предоставя ясно обяснение защо SARS-CoV-2 [известен като Covid-19] се разпространява по-ефективно от SARS-CoV и MERS-CoV и е много по-трудно да се удържи“, каза водещият автор д-р Мюге Севик от университета „Сейнт Андрюс“ в Шотландия.

    „Нашите констатации са в съответствие с проучвания за проследяване на контакти, които предполагат, че по-голямата част от събитията с вирусно предаване се случват много рано, и особено в рамките на първите пет дни след появата на симптомите, което показва важността на самоизолацията веднага след началото на симптомите“, добавя той, цитиран от Euronews.

    Прегледът, един от най-изчерпателните до момента с включени 98 проучвания, анализира три човешки коронавируса - SARS-CoV, SARS-CoV-2 и MERS-CoV - и техните вирусни натоварвания. От трите е установено, че Covid-19 е най-вероятно да бъде силно инфекциозен през първите пет дни от проява на симптоми.

    Докато генетичният материал на Covid-19 все се открива в пробите от дихателната система и в изпражненията в продължение на няколко седмици, изследователите са установили, че не е открит жив вирус в нито една проба, взета от пациенти след деветия ден от инфекцията, отбелязва рецензията.

    Настоящите насоки в много страни са хората да се самоизолират в продължение на 10 дни, след като симптомите се проявят за първи път, което според авторите на изследването е в съответствие с техните констатации.

    Има някои ограничения в изследването, отбелязват авторите, включително фактът, че много от пациентите в проучването са били хоспитализирани и са получили редица лечения, които вероятно са повлияли на скоростта на инфекцията.

    „По-голямата част от проучванията, включени в нашия преглед, са извършени при пациенти, които са постъпили в болница. Следователно нашите открития може да не се отнасят за хора с по-лека инфекция, въпреки че тези резултати предполагат, че тези с по-леки случаи могат да изчистят вируса по-бързо от тялото си“, казва основният автор на изследването д-р Антония Хо от MRC-University of Glasgow Center for Virus Research.

    „Освен това нарастващото прилагане на лечения, като дексаметазон, remdesivir, както и други антивирусни и имуномодулатори в клинични изпитвания, вероятно ще повлияе на вирусното отделяне при хоспитализирани пациенти. Необходими са допълнителни проучвания на вирусното отделяне в този контекст.“

    Изследването не разглежда внимателно асимптоматичните случаи, тъй като изследователите казват, че наличните данни са „ограничени“, но Севик предупреди, че те могат да бъдат също толкова заразни, но за по-кратък период.

    Според него „няколко проучвания са установили, че хората с асимптоматична инфекция могат да изчистят вируса по-бързо, което предполага, че тези без симптоми могат да бъдат толкова инфекциозни, колкото тези със симптоми в началото на инфекцията, но могат да бъдат заразни за по-кратък период.“

    Изводите на учените се основават на преглед на 79 проучвания (5340 лица) на SARS-CoV-2, 8 проучвания (1858 лица) на SARS-CoV и 11 проучвания (799 лица) на MERS-CoV.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа