понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2690 прочитания

  Ще продължи ли ръстът на аутсорсинг сектора и какви предизвикателства с работата от вкъщи срещат компаниите?

  Промени ли се продуктивността и какви са плановете за наемане - Илия Кръстев, председател на АИБЕСТ
  25 ноември 2020, 14:31 a+ a- a

  Компаниите от аутсорсинг индустрията изпитват все по-малко трудности при адаптиране към работата от вкъщи и балансиране между работа и личен живот. Техническите проблеми, които бяха предизвикателство в първите месеци от пандемията, вече са решени напълно, но основно предизвикателство остава нарушената работа в екип.  

  Това показва проучване на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии АИБЕСТ. Данните от проучването коментира Илия Кръстев, председателят на организацията, по време на международната конференция на БАУХ, която тази есен протича виртуално под надслов Agile HR от 23 до 27 ноември 2020.

  Илия Кръстев, който е и изпълнителен директор на A Data Pro, коментира отражението на пандемията върху сектора - промениха ли се плановете за наемане на компаниите, как работата от вкъщи се отразява на продуктивността, какви са прогнозите за развитие на индустрията в България и какво е необходимо, за да продължи ръстът.

  Какви предизвикателства среща аутсорниг индустрията с работата от вкъщи и как се промениха от началото на пандемията до момента?

  Делът на компаниите, които отчитат запазване на продуктивността, се е повишил малко до 71% през септември спрямо 67% през май, сочат още данните. Но същевременно по-малко компании отчитат, че продуктивността се е увеличила - 29% през септември спрямо 33% през май. 

  Как работата от вкъщи се отрази на продуктивността?

  Голяма част от компаниите вече се връщат към нормален ритъм на привличане на нови служители. Отчетлив е ръстът на компаниите, които отговарят, че наемат нови хора - 38% през септември спрямо 15% през май.

  Какви са плановете за наемане на нови хора?

  Илия Кръстев коментира и нагласите за завръщане в офисите, като цитира проучване на  Cushman & Wakefield Forton от началото на октомври. Като цяло компаниите отлагат завръщането в офисите поради неяснотата около коронакризата, а тенденцията е към трайно нарастване на дела на работещите от вкъщи. 

  Какви са нагласите за връщане в офиса?

  Очаквания за аутсорсинг сектора в България са той да продължи да расте. „Растежът няма да е същия, какъвто наблюдавахме през 2019, но очакваме той да е около 10%. Начинът, по който кризата въздейства на глобални процеси, дава възможност на България да се позиционира като алтернатива на други пазари. Това се случва и в момента. Компаниите от сектора в България успяха бързо и по адекватен начин да преминат към работа от вкъщи, за разлика от компании в много други пазари. Това е предимство, което ни позиционира като потенциален пазар за диверсификация на рисковете на големите компании, които оперират на различни пазари“, коментира Кръстев. Но за целта са нужни и много промени на ниво държава, като регулация на работата от разстояние, дигитализация на трудовата книжка, улесняване на привличането на хора от други държави и т.н.

  Ще продължи ли ръстът на аутсорсинг индустрията в България?
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  16 април 2021, 16:05
  НАП: 84% от данъкоплатците са подали декларациите си по интернет
  Срокът за обявяване на доходите е до 5 май
  16 април 2021, 16:04
  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.
  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 15:48
  ЕК одобри средства за инфраструктура и здравеопазване за България
  Това става след изменение на Оперативна програма „Региони в растеж“
  16 април 2021, 15:24
  Полша стартира имунизацията с ваксината на J&J
  Здравните власти в страната смятат, че потенциалните рискове са малки и далеч по-малко сериозни от коронавируса
  16 април 2021, 15:13
  Германската Meggle затваря завода си в Шумен
  Трудовите договори на около 95 служители ще бъдат прекратени
  16 април 2021, 14:18
  Фандъкова: На 24 април пускаме метрото до „Горна Баня“
  Гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден, коментира столичният кмет