петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6869 прочитания

    6 грешки при писането на CV, които софтуерните специалисти допускат

    Елисавета Павлова, IT рекрутър в DataArt, дава полезни насоки на база опита си до момента
    25 ноември 2020, 13:08 a+ a- a

    Елисавета Павлова, IT рекрутър, DataArt

    Какви са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати при подготовката на CV от страна на софтуерните разработчици? Пропуските и възможните капани при подготовка на CV за кандидатстване за работа в ИТ сектора обобщава Елисавета Павлова, IT рекрутър в глобалната софтуерна компания DataArt. 

    1. Изпадате в твърде много детайли относно професионалния си опит

    Постигането на баланс между това да представите адекватно професионалния си опит и същевременно да не прекалите с детайлите не е лесна задача. Включването на твърде много подробности обаче може да ви изиграе лоша шега. Опитайте се да създадете изчерпателен списък на всеки проект, по който сте работили, и да го приоритизирате. Включете само проектите и професионалния опит, които са от значение за позицията, за която кандидатствате. Вашата автобиография винаги трябва да бъде съобразена с ролята, за която кандидатствате.

    Много хора се питат колко страници трябва да бъде CV-то, което изпращат. Истината е, че няма универсален отговор на този въпрос. Разбира се, че кандидат с 10-годишен опит ще представи по-дълго CV, а един джуниър специалист няма как да постигне такъв обем. Въпрос на усет и умения обаче е да се акцентира на наистина важните неща и да не се прекалява с излишната информация. Моят съвет е дължината на CV-то да е до 3-4 страници, но това, разбира се, зависи най-вече от опита. Понякога кандидатите се опитват да презентират своите знания и умения посредством дълги автобиографии, дори такива в свободен разказвателен текст, което не води до позитивен ефект.

    2. Пропускате да споменете технологии, които владеете, и проекти, по които сте работили

    Другата крайност също не е полезна и пропускането на важни технологии, с които сте работили и които владеете, не ви прави никак добра услуга. Опитайте се кратко и ясно да изброите програмните езици, в които сте специалисти, както и проектите, по които сте работили.  Ако не сте сигурни как да ги включите, като същевременно поддържате автобиографията си четима и кратка, опитайте се да намерите някои темплейти на CV в интернет, които да са специфични за софтуерния бранш. Важните неща, на които трябва да акцентирате, са проектите, технологиите, компаниите, за които сте работили, както и периодът (брой години/месеци).

    3. Използвали сте лошо форматиране и неподходящ шрифт

    Имайте предвид, че рекрутърите и HR специалистите понякога четат по стотици автобиографии на ден. Не е изключено да се случи така, че заради лошо оформление на дадено CV да не забележат качествата на съответния кандидат или да пропуснат част от неговите умения и познания, особено ако те са в лоша приоритизирани или в тотално разбъркано  вид. Автобиографията е начинът, по който кандидатите презентират себе си, така че си заслужава да се отдели внимание на форматирането в съвременни формати, на избор на правилен шрифт и на акцентиране чрез удебелен шрифт, чрез големина на шрифта, чрез подчертаване и т.н. Намаляването на полетата на страницата ще ви позволи да поберете повече съдържание в горната ѝ част и вашето CV като цяло.

    Друг важен момент е да се определят приоритетите в поднесената информация – например с по-голям шрифт може да се изнесат предишните позиции (софтуерен архитект, Java Developer, QA мениджър и т.н), а самото описание на извършваните дейности да е в по-малък шрифт. Същото важи и за данните за контакт, които могат да бъдат изписани с по-дребен шрифт, за разлика от имена на съответните секции („професионален опит“, „образование“, „допълнителни курсове и квалификации“ и т.н.). 

    Друг полезен съвет е най-отгоре на вашата автобиография да поставите текущата си позиция. Това би привлякло вниманието на хората, които четат CV-то ви, и би им спестило време.

    4. Не сте внимавали за правописни грешки

    Много хора си казват: „Аз съм софтуерен разработчик, а не филолог“. Разбира се, че уменията ви на разработчик са от водещо значение, но е въпрос и на обща култура да сте написали грамотно своето CV, независимо дали то е на български или на друг език. Фрапиращите правописни грешки правят впечатление, което със сигурност не е положително. Ако не се чувствате уверени в правописа, винаги можете да изпратите CV-то си на някой познат, който да го прегледа. 

    5. Използвате неуместна снимка или я прикачвате като отделен файл.

    Поставянето на снимка в автобиографията е важно, тъй като дава първоначална представа за човека, кандидатстващ за съответната позиция. Някои кандидати прикачват снимката като отделен файл, което също не е от полза. Най-добре е да използвате снимка в паспортен формат (или такава, на която се вижда добре лицето ви), която да е видима на първата страница от автобиографията. Със сигурност не е добра идея да представите себе си със снимка от някой купон с приятели, с такава, на която сте в профил или в гръб или със снимка от плажа.

    6. Споменавате умения и опит, които всъщност не притежавате

    В софтуерния бранш подобни практики са абсолютно излишни, тъй като рано или късно ще се наложи да демонстрирате знанията и уменията, които сте споменали в своята автобиография, и много бързо се разбира дали те отговарят на реалността.

    Повечето софтуерни компании предвиждат техническо интервю на много ранен етап от процеса на подбор. При нас в DataArt също е така, като резултатите от техническия тест са водещ критерий за наемане. В този смисъл некоректно представената информация в CV-то би довела само до загуба на време както за компанията, така и за кандидата. При нас също така се прави и оценка на английския език поради факта, че работим с клиенти от Западна Европа и САЩ. Ако английският език не отговаря на съответното ниво, споменато в автобиографията, това по-лесно може да бъде компенсирано, тъй като организираме езикови курсове в рамките на компанията.

    Вижте още:

    Любимият въпрос на интервю за работа на Любомира Атанасова, DataArt България

    Как протича интервю за работа в DataArt България?

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DataArt Europe Ltd в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове