петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4564 прочитания

    Как еволюира HR професията и какви умения ще изисква в бъдеще?

    Най-големите източници на промяна ще дойдат от дигиталните възможности, прилагането на Agile методи и меките умения, коментира Кристиан Фетер, CEO на HRForecast
    25 ноември 2020, 18:15 a+ a- a

    Как еволюира HR професията и какво трябва да умее един HR професионалист днес?

    HR професионалистът на бъдещето ще трябва да притежава все по-добри технически и ИТ умения, докато някои меки умения стават все по-малко значими за тази позиция.

    Как еволюира HR професията и какви умения ще трябва да притежават HR специалистите на бъдещето коментира Кристиан Фетер, CEO и съосновател HRForecast, на международната конференция на БАУХ, която тази есен протича виртуално под надслов Agile HR от 23 до 27 ноември 2020.   

    Фетер изброи кои меки умения стават все по-малко търсени в HR професията. Сред тях се уменията за водене на преговори, интервюиране, лидерство, контролиране на работата, публично говорене, делегиране, оценка... Умения, по думите на Фетер, които все повече биват измествани от технологиите. За сметка на това, меките умения, които все повече се търсят в един HR професионалист, са такива, които трудно могат да се заменят с технологии, а именно - работа в екип, коучинг, даване на обратна връзка, управление на времето, емпатия, организационно развитие, гъвкавост и др. 

    Според Фетер бъдещето на новия HR е свързано с намаляване на необходимостта от изпълнение на административни задачи и засилване на фокуса върху човешката страна на HR-а. Друг аспект е увеличение на продуктивността чрез фокус върху благосъстоянието на служителите и мотивацията. Все по-важен става и фокусът върху вземането на стратегически решения. И не на последно място - предоставяне на 24/7 достъп чрез ботове на услуги за служителите.

    Най-големите източници на промяна в HR професията ще дойдат от дигиталните възможности, прилагането на Agile методи и меките умения, отбеляза още Фетер. От една страна това са еволюционни твърди умения, свързани с ИТ - анализ на данни, дигитална трансформация, автоматизация на процесите, дигитален бизнес модел, а от друга - еволюционни меки умения, като управление на промяната, мултидисциплинарна работа, Agile методи, аналитично и критично мислене и емоционална интелигентност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 21 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 40 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 55 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research